Ολυμπιακός: H Φαμαλικάο είναι η ομάδα του διάσημου "χρυσοδάκτυκου" Πορτογάλου ατζέντη Ζόρζε Μέντες. Και όταν λέω η "ομάδα του" δεν εννοώ πως έχει τρομερή σχέση μαζί της, όπως συμβαίνει δηλαδή με τις Μπενφίκα, Μπράγκα και λιγότερο πλέον με τις Σπόρτινγκ, Πόρτο αλλά για ό,τι είναι ο αφανής ιδιοκτήτης της Φαμαλικάο! Βλέπετε η Πορτογαλία είναι το βασίλειο των ατζέντηδων αφού συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαικές Ομοσπονδίες,υπάρχει η εξαίρεση στις σχέσεις τους με τις ομάδες...

Στην Φαμαλικάο άλλωστε αγωνίζονται τώρα 8 παίκτες που ανήκουν στην Gestifute, την εταιρία θρύλο στο ποδοσφαιρικό μάρκετινγκ που ανήκει στον Μέντες, με πιο "ακριβό" από αυτούς τον εξτρέμ Ζιλ Ντίας (στο πρόσφατο παρελθόν τον είχε "παρκάρει" για 6 μήνες στον Ολυμπιακό, από την Μονακό που άνηκε).

Η Φαμαλικάο ήταν μια άσημη ομάδα μέχρι που την πήρε/ανέλαβε ο "χρυσοδάκτυλος" την ανέβασε στην πρώτην κατηγορία στην Πορτογαλία, την έβγαλε στην Ευρώπη και την χρησιμοποιεί για βιτρίνα για ποδοσφαιριστές δικούς του ή "συνεργαζόμενους" (είτε με φιλικές ομάδες, είτε με φιλικούς και ως επί το πλείστον άλλους Πορτογάλους ατζέντηδες). Ο βασικός στόχος είναι να αυξήσει ή να διατηρήσει την χρηματιστηριακή τους αξία και να βοηθήσει ή να εξυπηρετήσει στην εκτόξευση ή την επανεκκίνηση της καριέρας τους μέσω μιας μεταγραφής. Και όλοι κάπως έτσι κερδίζουν...

Ο παραπάνω μεγάλος πρόλογος για το τι εστί Φαμαλικάο, σχετικός και κυρίως απαραίτητος για τροφή σκέψης και ερμηνείας της κίνησης του Ολυμπιακού, τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου να παραχωρήσει δανεικό στην εν λόγω πορτογαλική ομάδα τον Πέπε. Και μάλιστα χωρίς να μπει οψιόν αγοράς στον δανεισμό του Πέπε. Απλώς υπενθυμίζω πως ο 24χρονος μέσος αποτέλεσε αγορά 3 εκατ. ευρώ μόλις το περασμένο καλοκαίρι από τους "ερυθρόλευκους" και ήταν ο ποδοσφαιρικός "έρωτας" του Μαρτίνς, που τον προόρίζε για "αντι- Γκιλίερμε"!!

Ο Πέπε, λοιπόν, κατέληξε στην πορτογαλική ομάδα , περίπου ένα μήνα μετά από τον συμπατριώτη του Βινάγκρε που έκανε το ίδιο ακριβώς δρομολόγιο, δηλαδή  Ολυμπιακός - Φαμαλικάο. Για να ευλογήσω λίγο και τα... γένια μου, θυμίζω πως ήταν μια Δεκεμβριανή αποκάλυψη/αποκλειστικό της στήλης στον "Σκύλο", ο Βινάγκρε στην Φαμαλικάο, όταν σε Πορτογαλία κι Ελλάδα τον έστελναν στην Μπράγκα (για να μην τα ξεχνάμε,εεε). 

Ο Βινάγκρε που είχε έρθει σχεδόν με το...ζόρι 5 Οκτώβρη στον Ολυμπιακό δανεικός από την Γούλβς, μια "δουλειά" που καθάρισε ο Μέντες (κι ας μην φαίνεται ως ατζέντης του). Και ο Μεντες ήταν αυτός που έδωσε λύση και τον έστειλε δανεικό στην δική του Φαμαλικάο όταν ο Βινάγκρε όχι μόνο "αντι-Τσιμίκας" αποδείχτηκε, αλλά ούτε "αντι-Χολέμπας" δεν μπορούσε να σταθεί στον Ολυμπιακό...

"Καρμπόν" του Βινάγκρε αποδεικνύεται ο Πέπε, με μοναδικές διαφορές πως ο δεύτερος ανήκει στον Ολυμπιακό και όχι στην Γούλβς και έχει ατζέντη τον Ουλίσε Σάντος και όχι τον Ζόρζε Πιρές. Ο Ουλίσε Σάντος είναι "αυτόφωτος" ατζέντης με πολύ καλή σχέση και πολλές συνεργασίες με τον Μέντες ενώ ο Πιρές ουσιαστικά αποτελεί συνεργατη/συνέταιρο του Μέντες. Μιλάμε για τον ορισμό της μανατζερικής... διαπλοκής, για αυτό άλλωστε οι Πορτογάλοι ατζέντηδες έχουν κυριαρχήσει εδώ και χρόνια σε όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο!!

Πάμε τώρα και στον Πέπε, μια μεταγραφή που προβλήθηκε το καλοκαίρι όταν αποκτήθηκε από την Βιτόρια Γκιμαράες αλλά δεν βγήκε σε αυτό το πρώτο 6μηνο στον Ολυμπιακό. Και δεν στοίχισε αγωνιστικά γιατί ευτυχώς (και για τον Μαρτίνς) ο Μαρινάκης και το γαλλικό "λόμπι"των πρωταθλητών, επέμεναν και κατάφεραν να φέρουν στους Πρωταθλητές τον Εμβιλά για "αντι-Γκιγιέρμε", ικανοποιώντας παράλληλα την επιθυμία/εμμονή του κόουτς για αγορά του Πέπε.

Ο Πέπε στο πρώτο μισό της σεζόν αγωνίστηκε σε συνολικά 13 παιχνίδια, αλλά με παρουσία μόλις 439 λεπτών. Γιατί τόσο λίγο; Γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ένας δίκαιος προπονητής και από την στιγμή που το πουλέν του έδειχνε πως δεν μπορούσε να προσαρμοστεί ή να ακολουθήσει τις προπονητικές βουλές του, έμενε στο πάγκο ή εκτός αποστολών. 

Με αυτά και με αυτά, αντικειμενικά ο Πεπέ αποτέλεσε μια μεγάλη απογοήτευση και ήταν μια ... αστοχία του Μαρτίνς αλλά ο Οργανισμός Ολυμπιακός φροντίζει να μην χάσει από αυτή την σημαντική καλοκαιρινή επένδυση του. Γιατί έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως διαθέτει την τεχνογνωσία ώστε ένας παίκτης του, ακόμη και όταν δεν στεριώσει/παίζει στους "ερυθρόλευκους", να μην χάσει σε χρηματιστηριακή αξία. 

Στο δια ταύτα κάπως έτσι προτιμήθηκε να "σταλεί" ο Πέπε στην Φαμαλικάο και όχι στην (επίσης ενδιαφερόμενη) Γρανάδα. Κι αν καθυστέρησε ήταν γιατί έπρεπε να κλείσει και ο κατάλληλος προπονητής στην Φαμαλικάο, συγκεκριμένα ο Σιλάς, που ανέλαβε για να την απομακρύνει από την ζώνη του υποβιβασμού. Για την ιστορία ο Σιλάς ήταν ο εκλεκτός του Μέντες την περασμένη σεζόν,όταν τον "εστειλε" στην Σπόρτινγκ Λισαβώνας, προλαβαίνοντας στην στροφή τον Αμπελ Φερεϊρα (τότε ακόμη προπονητής του ΠΑΟΚ).

ΥΓ. Λεπτομέρεια: ατζέντης του Πέπε είναι ο Ουλίσε Σάντος, ατζέντης και του Ρούμπεν Σεμέδο αλλά και του Καφού (που επίσης στάλθηκε από τον Ολυμπιακό στην Νότιγχαμ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαθεύτηκε τώρα: Να τι συμβαίνει με Παπασταθόπουλο στον Ολυμπιακό - Θα "τρελαθούν" οι οπαδοί!