Ξανά έτριβαν τα χέρια τους στην ΑΕΚ με την εξαιρετική εμφάνιση του Νταμιάν Σιμάνσκι αυτή τη φορά κόντρα στην Αγγλία. Ο Κιτρινόμαυρος μέσος πέρασε αλλαγή στο 68’ στο ματς και στο 92’ με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 1-1, δίνοντας τον βαθμό στην Εθνική του.

Για την εμφάνιση του 26χρονου άσου και την παρουσία του στην ΑΕΚ, μίλησε στη «Live» ο Γιόζεφ Βάντσικ. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας των ελληνικών γηπέδων, που βρίσκεται στην Πολωνία και είδε την αναμέτρηση της Εθνικής με την Αγγλία, αποθεώνει τον συμπατριώτη του και προβλέπει περαιτέρω εξέλιξη για εκείνον αν κρατήσει το κεφάλι χαμηλά και συνεχίσει τη δουλειά.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιόζεφ Βάντσικ στη «Live Sport»:

Στο αρχικό του σχόλιο για την εικόνα του Σιμάνσκι κόντρα στην Αγγλία, ο πολύπειρος Γιόζεφ μας είπε: «Ήταν πραγματικά ένας από τους καλύτερους της ομάδας. Έκανε ακριβώς όλα εκείνα που έπρεπε να κάνει μέσα στο γήπεδο στον χρόνο που του έδωσε ο προπονητής του. Είναι σε καλή κατάσταση και συνεχίζει να βοηθάει την Εθνική».

Στην επισήμανσή μας ότι χθες τα ΜΜΕ της Πολωνίας είχαν ρίξει το βάρος πάνω του, μας σημείωσε: «Είναι λογικό. Αν και πρέπει να σημειώσουμε πως μιλάνε κυρίως για τον Λεβαντόφκσι. Αλλά και για τον Σιμάνσκι φυσικά. Δεν είναι λίγο πράγμα να βάζεις γκολ στην Εθνική Αγγλίας και μάλιστα να έχει και σημασία αυτό το γκολ».

Όσο για το αν τόσο σημαντικά γκολ σε μεγάλες διοργανώσεις αλλάζουν προς το καλύτερο και την ψυχολογία του ποδοσφαιριστή, ο Βάντσικ μας εξήγησε, δίνοντας ταυτόχρονα και μια συμβουλή στον 26χρονο: «Ναι, πράγματι, αλλάζουν την ψυχολογία τέτοια γκολ. Σκοράροντας απέναντι στην Εθνική Αγγλίας δεν γίνεται να μην ανέβεις.... Νομίζω ότι αυτό το τέρμα θα τον βοηθήσει και στην ΑΕΚ. Αρκεί να μην πάρει αέρα το μυαλό του... Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στον Σιμάνσκι, αλλά πάντα χρειάζεται προσοχή. Τέτοιες εμφανίσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ κάποιους παίκτες και να τους εκτοξεύσουν, αλλά συμβαίνει κιόλας και το αντίθετο. Να πάρουν τα μυαλά σου αέρα και να σου κάνουν τελικά κακό. Για τον Σιμάνσκι αυτό που έχει σημασία πλέον είναι να αποδείξει σε όλους μας ότι δεν ήταν τυχαίες οι τελευταίες εμφανίσεις. Πρέπει να έχει διάρκεια».

«Είναι καλό για τον Σιμάνσκι που πήρε ποιοτικούς παίκτες η ΑΕΚ»…

 Για την εικόνα του 26χρονου στην Ένωση, ο Γιόζεφ μας επισήμανε: «Νομίζω πως τα πάει μια χαρά στην ΑΕΚ. Και τώρα που η ομάδα έκανε τόσες πολλές μεταγραφές, παίρνοντας πολύ ποιοτικούς παίκτες, θα είναι ό,τι καλύτερο και για τον Σιμάνσκι. Είναι καλό να παλεύεις για να βρεθείς στην ενδεκάδα. Και αυτό θα συμβαίνει φέτος στην ΑΕΚ. Μακάρι να ήμουν και εγώ στη θέση του όταν έπαιζα. Ήθελα πάντα να βρισκόμουν σε ομάδες που έχουν παίκτες με ποιότητα. Αν θέλεις να πας μπροστά, ο ανταγωνισμός είναι το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί.

Όσο για το αν το μέλλον του Νταμιάν μπορεί να είναι σε κάποιο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, παίρνοντας μεταγραφή από την ΑΕΚ, ο Βάντσικ δεν το απέκλεισε: «Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τα πόδια του και από το μυαλό του. Όσο τα πηγαίνει καλά στην ΑΕΚ και στην Εθνική τόσο θα τον βλέπουν οι σκάουτερς από μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Οι ευκαιρίες υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το παν είναι να δουλεύεις και να προοδεύεις. Όλα είναι στο μυαλό και στα πόδια του».

«Τέτοια κεφαλιά δεν θα την έπιανα ούτε εγώ»!

Ζητήσαμε από τον Γιόζεφ ένα εκτενέστερο σχόλιο για τη φάση του γκολ, μέσα από τα μάτια του τερματοφύλακα και μας περιέγραψε: «Αυτή την κεφαλιά δεν θα την έπιανα ούτε εγώ. Είχε φοβερό τάιμινγκ. Μπήκε σαν λιοντάρι σε αυτή τη φάση! Πολύ δυνατά, με μεγάλη ταχύτητα. Σηκώθηκε πολύ ψηλά, έκανε ένα μεγάλο άλμα και εκεί που έστειλε την μπάλα δεν πιανόταν με τίποτα. Πολύ ωραία σέντρα φυσικά και από τον Λεβαντόφσκι. Ο Σιμάνσκι ερχόταν από πίσω και υπολόγισε καλά τη φάση».

Στην ερώτησή μας αν πιστεύει ότι ο Νταμιάν μπορεί να έχει θέση στην Εθνική ομάδα ακόμα και όταν θα επιστρέψουν σε αυτήν οι τραυματίες, ο Γιόζεφ απάντησε: «Αν παίζει καλά σίγουρα θα βρει τη θέση του. Ο προπονητής του άλλωστε τον πιστεύει. Αυτό έχει αποδείξει. Σίγουρα υπάρχουν παίκτες στην Εθνική, όπως ο Πιότρ Ζιελίνσκι, που είναι πολύ κλασάτοι. Αλλά αυτό είναι καλό και για τον Σιμάνσκι. Γιατί αν έρχεται στην Εθνική και παίζει δίπλα στους πιο καλούς αυτό θα τον βοηθήσει να βελτιώνεται συνεχώς. Άμα έχεις δίπλα σου παίκτες με κλάση όπως ο Λεβαντόφσκι, μπαίνεις και εσύ πιο εύκολα στο πνεύμα».