Φανέλα βασικού αναμένεται να πάρει στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ιωνικό από τον Ραζβάν Λουτσέσκου ο Τόμας Κεντζιόρα.

«Εντατικά μαθήματα για Κεντζιόρα», αναφέρει το «Metrosport» για τον 28χρονο Πολωνό μπακ, ο οποίος ετοιμάζεται να μπει για πρώτη φορά στην αρχική σύνθεση των Θεσσαλονικιών, αντί του Σάστρε, ο οποίος δεν υπολογίζεται για την αναμέτρηση της 25ης αγωνιστικής της Super League, καθώς θα εκτίσει την τιμωρία μιας αγωνιστικής που του επιβλήθηκε λόγω συμπλήρωσης τεσσάρων καρτών.

Η χρησιμοποίηση του Κετζιόρα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από τη στιγμή που για το παιχνίδι δεν υπολογίζονται επίσης ο Λευτέρης Λύρατζης και ο Αντρέ Βιεϊρίνια, που συνεχίζουν το ατομικό πρόγραμμα, ενώ ο Τσαούσης βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας μετά τον τραυματισμό του. Ο παίκτης ήρθε στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριου ως δανεικός για 5 μήνες ως μία κίνηση που έδινε ποιότητα/αξιοπιστία στα αμυντικά άκρα της ομάδας και έδειχνε τις προθέσεις του Ιβάν Σαββίδη να χτυπήσει πρωτάθλημα.

Όπως είχε αποκαλύψει ο μετρ του μεταγραφικού ρεπορτάζ, Ευάγγελος Μίχος, στη στήλη «Μιχείες», ο Κετζιόρα αρκετό καιρό πριν προκύψει για τον ΠΑΟΚ, απο τον Δεκέμβριο, είχε προταθεί κι απασχολήσει την ΑΕΚ! Μια υπόθεση που χειρίστηκε ο συμπατριώτης του, τεχνικός διευθυντής των "κιτρινόμαυρων", Ράντεκ Κουχάρσκι...

Η ΑΕΚ όμως ήταν καλυμμένη στη θέση του δεξιού μπακ με τους Ρότα/Σιντιμπέ. Η λογική εξήγηση είναι πως ο Κουχάρσκι ήθελε να έχει έτοιμο αντικαταστάτη, εξ ου και το ενδιαφέρον της Ένωσης για Κεντζιόρα, εφόσον ερχόταν μια μεγάλη πρόταση για την πώληση του Λάζαρου Ρότα. Γιατί ήδη υπήρχε εκδηλωμένο ενδιαφέρον από 3 κλαμπ (Αντερλεχτ, Ιταλία & Γερμανία) αλλά και πρόθεση  από τότε της διοίκησης για reward στο συμβόλαιο του διεθνή δεξιού μπακ...

Από της βόμβες του πολέμου στην Τούμπα

To Sportdog είχε κάνει εκτενές θέμα για την περίπτωση και το βιογραφικό του. Ο 28χρονος διεθνής Πολωνός ήρθε στη Θεσσαλονίκη με τις ευλογίες του πατέρα του Ραζβάν Λουτσέσκου, Μιρτσέα και έκανε δηλώσεις από αυτές που λέμε, ότι «φτιάχνουν» τους οπαδούς. Είπε πως θέλει να κατακτήσει πρωτάθλημα με την ασπρόμαυρη φανέλα, όπως έκανε πριν από τρία χρόνια ο συμπατριώτης του, Κάρολ Σφιντέρσκι.  

Η μάνα τον οδήγησε στο ποδόσφαιρο

Γεννήθηκε στο Σουλέχουβ μία πόλη της Πολωνίας, που είναι διάσημη για την παραγωγή ασβέστη, λόγω των δασικών της εκτάσεων και των κοιτασμάτων ασβεστόλιθου. Ο Κετζιόρα πάντως δεν θα μπορούσε να γίνει με τίποτα μέλος της τοπικής βιομηχανίας ως ασβεστοποιός, αφού ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής και όταν δούλευε ως προπονητής τον έπαιρνε από μικρό στις προπονήσεις της Ζιελόνα Γκόρα, απ’όπου ξεκίνησε το ποδόσφαιρο (στα τμήματα Υποδομών). Βέβαια ο ίδιος σε συνέντευξή του υποστήριξε, ότι οφείλει το γεγονός, ότι έγινε ποδοσφαιριστής, στη μητέρα του, γιατί όταν ο πατέρας του έπαιζε ποδόσφαιρο εκείνη τον πήγαινε στο πάρκο, για να παίξει…

Το 2010 τον απέκτησε η πρωταθλήτρια Πολωνίας, Λεχ Πόζναν, στην οποία έγινε βασικό γρανάζι (151 συμμετοχές, με 10 γκολ και 12 ασίστ) της άμυνάς της και μετά από 7 χρόνια πήρε μεταγραφή για τη Ντιναμό Κιέβου, η οποία παρακολουθούσε τις εμφανίσεις του με την Κ21 της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον απέκτησε έναντι 1,5 εκατ.Ευρώ.

Μεταγραφή στη Ντιναμό και η Εθνική

Στην ουκρανική πρωτεύουσα δούλεψε υπό τις οδηγίες του Μιρτσέα Λουτσέσκου, κέρδισε πρωταθλήματα, κύπελλα και τίτλους. Η μεταγραφή του στη Ντιναμό συνοδεύτηκε με την καθιέρωσή του στην Εθνική μερικούς μήνες αργότερα, στην οποία αποτέλεσε για χρόνια ο σημαντικότερος δεξιός μπακ. Με τη φανέλα της Białe Orły (Λευκοί Αετοί, το παρατσούκλι της Εθνικής Πολωνίας) μετρά 26 συμμετοχές και 1 γκολ. Δεν συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2018, στο Euro 2020 ήταν στην αποστολή αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε, ενώ δεν βρισκόταν στις επιλογές του του ομοσπονδιακού τεχνικού, Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς, στο Μουντιάλ του Κατάρ. Το τελευταίο του παιχνίδι με την Πολωνία ήταν στις 15 Νοεμβρίου 2021, όπου αγωνίστηκε για 67 λεπτά στην ήττα (με 2-1) από την Ουγγαρία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Το ξέσπασμα του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, δημιούργησε πολύπλοκες συνθήκες (όπως για κάθε ποδοσφαιριστή) για τον Τόμας Κετζιόρα. Όλα έδειχναν, στις πρώτες ημέρες των συγκρούσεων, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, ότι δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής. Οι πτήσεις απαγορεύτηκαν, αφού το Κίεβο είχε περικυκλωθεί και οι βόμβες που έσκαγαν εντός και εκτός της πόλης έγιναν καθημερινή συνήθεια των αμυνόμενων.

Δύο ημέρες από την έναρξη των εχθροπραξιών, ο φίλος του και συμπαίκτης του στην Εθνική, Μάτι Κας της Άστον Βίλα, άνοιξε το σκορ (στη νίκη με 2-0) επί της Μπράιτον για την 27η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ και πανηγύρισε σηκώνοντας τη φανέλα του, κάτω απ’την οποία φορούσε t-shirt με το εξής χειρόγραφο μήνυμα: «Τόμας Κετζιόρα και οικογένεια μείνετε δυνατοί αδελφέ».

Η… επιχείρηση που στήθηκε για να φύγει ο Κετζιόρα από την Ουκρανία θυμίζει σενάριο ταινίας. Η πολωνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανέλαβε μία ριψοκίνδυνη αποστολή. Έστειλε αυτοκίνητο για να τον πάρει μαζί με τη σύντροφό του, όπως είχε κάνει ακριβώς για τον συμπαίκτη του στη Ντιναμό και μετέπειτα παίκτη του Παναθηναϊκού, Μπέντζαμιν Βέρμπιτς. Ο Κετζιόρα λοιπόν απέδρασε με τις βόμβες να πέφτουν τριγύρω του και επέστρεψε ως δανεικός στη Λεχ Πόζναν, ενώ ο εξτρέμ του «Τριφυλλιού» έπαιξε με την ίδια μορφή στη Λέγκια Βαρσοβίας (που ήταν η προηγούμενη ομάδα του πριν πάει στο Κίεβο).

Περισσότερο αμυντικογενής παίκτης

Όσον αφορά τα ποδοσφαιρικά του χαρακτηριστικά, ο Κετζιόρα είναι ένας παίκτης πολύ δυνατός, στερείται ταχύτητας, αλλά είναι καλός στις κεφαλιές και στα τάκλιν. Δεν είναι όμως τόσο επιθετικογενής ποδοσφαιριστής. Μπορεί να γεννήθηκε σε πόλη με αναπτυγμένη ασβεστοποιία, ο ίδιος όμως δεν αγωνίζεται στον ασβέστη. Δεν φημίζεται για τις προωθήσεις του μπροστά. Δεν θα το δείτε να ανεβαίνει, για να σεντράρει ή να συγκλίνει, να μπουκάρει και να εκτελέσει.

Προσωπική ζωή και ΜΚΔ

Στον ελεύθερο χρόνο του, του αρέσει να οδηγεί, να παρακολουθεί ταινίες και να παίζει μπάσκετ. Είναι αρραβωνιασμένος με Ουκρανίδα, φωτογραφίες με την οποία μοιράζεται αραιά και πού στο προφίλ που διατηρεί στο Instagram, όπου είναι ιδιαίτερα ενεργός, σε σχέση με άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Διατηρεί 69,6 χιλιάδες ακόλουθους και προωθεί τους σπόνσορες που τον στηρίζουν στην καριέρα του.