Facebook Pixel ΑΕΚ: Το λιοντάρι του Άτλαντα για την ΑΕΚ! "Μπετό" στην άμυνα με το... θηρίο - Παραλίγο γκολάρα στο Μουντιάλ (Vid)
| 2023-07-07 13:07:00

Το λιοντάρι του Άτλαντα για την ΑΕΚ! "Μπετό" στην άμυνα με το... θηρίο - Παραλίγο γκολάρα στο Μουντιάλ (Vid)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Το λιοντάρι του Άτλαντα για την ΑΕΚ! "Μπετό" στην άμυνα με το... θηρίο - Παραλίγο γκολάρα στο Μουντιάλ (Vid)

Έχει προταθεί σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό! Τον θαυμάσαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Είναι ανίκητος στον αέρα σε επίθεση και άμυνα.

Η ΑΕΚ ψάχνεται να ενισχυθεί στο κέντρο της άμυνας, προκειμένου η οπισθοφυλακή της να καταστεί αδιαπέραστη ενόψει των φετινών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων σε μία σεζόν, στην οποία θα προσπαθήσει να μπει σε ομίλους του Champions League, μετά την αγωνιστική περίοδο 2018-2019. Ένα όνομα που διέρρευσε από τη λίστα είναι αυτό του Ζαουάντ Ελ Γιαμίκ, ο οποίος αν και έχει συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2024 από τη Βαγιαδολίδ, επιθυμεί να αποχωρήσει, λόγω του υποβιβασμού της ομάδας της Καστίλλης, μετά από μία σεζόν με 25 συμμετοχές και 1 γκολ στη La Liga.

Ο παίκτης έχει προταθεί σε αρκετές ελληνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων ο Ολυμπιακός που αναζητεί επίσης στόπερ (όπως η Ένωση μετά την αποχώρηση Τζαβέλλα), μετά τη φυγή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου και τον Σισέ να μην υπολογίζεται, αλλά και ο Παναθηναϊκός, στα ρεπορτάζ του οποίου έπαιξε το όνομα του διεθνή Μαροκινού στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, αφού Σάρλια και Πούγγουρας αποτέλεσαν παρελθόν και η ομάδα ψάχνεται να ενισχυθεί. Παρότι στα τέλη του προηγούμενου μηνός αναφέρθηκε πως βγήκε από το κάδρο των «πρασίνων», γιατί ο παίκτης φερόταν να οδεύει προς τη Σαουδική Αραβία και την Αλ Ριάντ, η περίπτωσή του επαναφέρθηκε στην επικαιρότητα, αυτήν τη φορά για την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού.

Στους πρωταγωνιστές της Εθνικής Μαρόκου

Η περίπτωσή του βέβαια μόνο άγνωστη δεν είναι. Τον Ελ Γιαμίκ θυμόμαστε από την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τον Νοέμβριο του 2022. Ο 31χρονος, εκτός από το ματς της πρεμιέρας κόντρα στην Κροατία, έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια της εθνικής του ομάδας και ήταν από τους πρωταγωνιστές της πορείας του Μαρόκου μέχρι τα ημιτελικά της της διοργάνωσης του Κατάρ, μία επιτυχία ιστορική καθώς έγινε η πρώτη αφρικανική αραβική ομάδα που έφτασε στην τετράδα του Μουντιάλ.

Μάλιστα ο παίκτης παραλίγο να σκοράρει το θεαματικότερο γκολ του τουρνουά με ψαλιδάκι στο παιχνίδι των «4» με τη Γαλλία, αλλά η τρομερή του προσπάθεια σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Γιορίς, σε ένα χρονικό σημείο (τέλος πρώτου ημιχρόνου) στο οποίο αν το Μαρόκο ισοφάριζε μπορεί η έκβαση του ματς να ήταν διαφορετική (Η Γαλλία επικράτησε 2-0).  Συνολικά με τα «λιοντάρια του Άτλαντα», όπως είναι το παρατσούκλι της Εθνικής Μαρόκου, λόγω της οροσειράς Άτλας που εκτείνεται σε όλη τη βορειοδυτική Αφρική, έχει αγωνιστεί 27 φορές και έχει πετύχει 2 γκολ.

Μεταγραφή με τις ευλογίες του Μπενάτια

Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1992 στη Χουρίκμπα, η οποία γνώρισε ανάπτυξη μετά το 1923, που ιδρύθηκε από τις αρχές του γαλλικού προτεκτοράτου, διότι διαθέτει πλούσια κοιτάσματα φωσφορικού άλατος, στο οποίο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο είναι το Μαρόκο. Βέβαια το πεπρωμένο του Ελ Γιαμίκ δεν ήταν να γίνει έμπορος φωσφόρου, αλλά ποδοσφαιριστής. Ξεκινώντας από τις ομάδες της πόλης μεταγράφηκε το 2016 στη Ράτζα Καζαμπλάνκα, απ’την οποία τον απέκτησε δύο χρόνια αργότερα η Τζένοα, η οποία τον είχε τσεκάρει το 2018, όταν κατέκτησε με το Μαρόκο το Κόπα Άφρικα, νικώντας στον τελικό τη Νιγηρία με 4-0.

Βέβαια ο παίκτης ήρθε στην Ευρώπη σε αρκετά προχωρημένη ηλικία (ήταν 25 ετών τότε), αλλά η ιταλική ομάδα είχε πάρει συστάσεις από τον συμπατριώτη του Γιαμίκ, τον γαλλομαροκινό, Μεχντί Μπενάτια, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Γιουβέντους. Μάλιστα ο διεθνής Γάλλος σέντερ μπακ υπήρξε πρότυπο για τον Γιαμίκ.  «Ο Μπενάτια με συμβούλεψε να δεχτώ την πρόταση της Τζένοα. Μιλάμε κάθε μέρα, είναι σαν αδερφός για μένα. Εμπνέομαι από αυτόν. Τον ακολουθούσα από τότε που ήμουν παιδί Ελπίζω να ακολουθήσω τα βήματά του. Κάθε μέρα με ωθεί να προπονούμαι όλο και περισσότερο γιατί το ιταλικό πρωτάθλημα είναι δύσκολο», είχε παραδεχτεί ο 31χρονος Γιαμίκ κατά την παρουσίασή του στη Τζένοα.

Την πρώτη σεζόν (2018-2019) όμως δόθηκε δανεικός στην Περούτζια, στη Serie B’, όπου έπαιξε 23 ματς και σημείωσε 1 γκολ. Την επόμενη χρονιά (2019-2020) επέστρεψε στη Τζένοα αλλά είχε πολύ μικρό χρόνο συμμετοχής (3 συμμετοχές στη Serie A) και έτσι από τον Φεβρουάριο του 2020 δόθηκε δανεικός στη Ρεάλ Σαραγόσα, με την οποία έπαιξε 12 ματς στη Σεγούντα, έχοντας 1 ασίστ, την οποία πέτυχε στο ντεμπούτο του με την ισπανική ομάδα, όπου κλήθηκε με μόνο τρεις προπονήσεις να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά λόγω του τραυματισμού του Πίτσου Ατιέντσα. 

Μπετόν στην άμυνα, έγραφαν οι Ισπανοί

Σε εκείνο το παιχνίδι απέναντι στην Κάντιθ ο Μαροκινός ήταν από τους καλύτερους παίκτες. Είχε σταθερότητα στην άμυνα και καλή μεταβίβαση της μπάλας μπροστά σε ένα παιχνίδι, το οποίο αναδείχτηκε ισόπαλο 1-1. Γι’αυτό και κέρδισε τους οπαδούς της Σαραγόσα. Μετά από πέντε παιχνίδια με την ισπανική ομάδα, ο τύπος έγραφε, ότι ήταν είναι μια από τις καλύτερες μεταγραφές των τελευταίων ετών στο «Λα Ρομαρέδα». «Ήταν το τσιμέντο που έλειπε για να χτιστεί ο πιο συμπαγής τοίχος της Σεγούντα», έγραφε η Marca σε ρεπορτάζ της.

Στη συνέχεια όμως ήρθε η πανδημία εξαιτίας του κορωνοϊού που έφερε τον κόσμο του ποδοσφαίρου και όλη την αθλητική κοινότητα μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι συνθήκες που επιβλήθηκαν επηρέασαν τους παίκτες. Το ίδιο και τον Χακίμ, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος. Ο καλύτερος μέχρι τότε παίκτης της Σαραγόσα υπέστη θλάση στον δεξιό προσαγωγό που τον άφησε εκτός για δύο εβδομάδες και έτσι έχασε το υπόλοιπο της σεζόν. Κατάφερε όμως  να παίξει στα μπαράζ ανόδου τον Αύγουστο του 2020 με την Έλτσε.

Τα παιχνίδια ήταν πολύ σημαντικά για τον Γιαμίκ. Και αυτό γιατί στο συμβόλαιό του είχε μπει υποχρεωτική οψιόν αγοράς σε περίπτωση ανόδου στη La Liga. Το πρώτο ματς έληξε 0-0 και στο δεύτερο η Σαραγόσα ηττήθηκε 1-0. Έτσι δεν επιτεύχθηκε η άνοδος και ο παίκτης επέστρεψε στη Τζένοα, η οποία τον πούλησε τον Σεπτέμβριο έναντι 250.000 Ευρώ στη Βαγιαδολίδ, ενώ υπήρξε παράλληλα ενδιαφέρον από Γρανάδα και Χετάφε (η τελευταία ήταν πολύ κοντά στην απόκτησή του). Στη Βαγιαδολίδ κέρδισε την εκτίμηση για το παιχνίδι του, ωστόσο ταλαιπωρήθηκε από μυικούς τραυματισμούς, οι οποίοι (και αυτοί) αποδόθηκαν στη συγκυρία του κορωνοϊού.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, πρόκειται για έναν θηριώδη στόπερ (1,93 μ.), ο οποίος δεν στερείται αθλητικών χαρακτηριστικών. Είναι δυνατός και γρήγορος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος μπορεί να καλύψει όλες τις θέσεις της άμυνας. Κερδίζει όλες τις μονομαχίες, είναι ανίκητος στον αέρα, έχει καλή αντίληψη του γηπέδου και είναι ασφαλής τόσο στις επεμβάσεις όσο και στις μεταβιβάσεις του. Επίσης μπορεί να προωθηθεί για να εκμεταλλευτεί η ομάδα το ύψος του και να πάρει κεφαλιές σε στατικές φάσεις.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags