Facebook Pixel Ζοάο Κανσέλο: Ο παίκτης που παίζει για τη μητέρα του - H τραγωδία έγινε κίνητρο (BINTEO)
| 2023-09-25 15:44:00

Ζοάο Κανσέλο: Ο παίκτης που παίζει για τη μητέρα του - H τραγωδία που έγινε κίνητρο (BINTEO)

Του Γιώργου Βροντάκη

Είδε τη μητέρα του να πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα όταν ήταν 18 ετών και έκτοτε την κάνει περήφανη, σκοράροντας κάθε γκολ για πάρτη της.

Ο Ζοάο Κανσέλο ήθελε να επιτύχει ως ποδοσφαιριστής για να παρέχει τα πάντα οικονομικά στους γονείς του και δη στη μητέρα του που έκανε τρεις δουλειές για να τον μεγαλώσει. Τελικά, δεν πρόλαβε. Γεννημένος στο Μπαρέιρο, προάστιο του Σετουμπάλ, στις 27 Μαΐου 1994, ο Κανσέλο ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο με τον τοπικό σύλλογο, Μπαρεϊρένσε και έγινε μέλος των Ακαδημιών της Μπενφίκα σε ηλικία 13 ετών. Ήταν στο τροχαίο που έχασε τη μητέρα του.

Το 2013, όμως ήταν η χρονιά που του σημάδεψε τη ζωή. Έχασε τη μητέρα του, Φιλομένη, σε τροχαίο δυστύχημα πολύ κοντά στο κέντρο εκπαίδευσης της Μπενφίκα, λίγα μίλια νότια της Λισαβόνας. Ο Ζοάο Κανσέλο ήταν τότε 18 ετών και ήταν μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα της σύγκρουσης, αλλά υπέστη μόνο μικρούς τραυματισμούς, όπως και ο αδερφός του Πέδρο (εννιά ετών).

Εκείνη τη μέρα είχαν πάει να πάρουν τον πατέρα τους, Χοσέ, από το αεροδρόμιο και επέστρεφαν στο σπίτι. Ο μπαμπάς του δούλευε στην Ελβετία, για να κερδίσει περισσότερα χρήματα για την οικογένειά και η μητέρα του είχε τρεις δουλειές για να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στα παιδιά της, τα οποία περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με τους παππούδες τους στο Μπαρέιρο.

«Είμαι νεκρός μέσα μου, αλλά θα είμαι δυνατός»

Ο Ζοάο Κανσέλο, ονειρεύτηκε την ημέρα ότι θα είχε τα οικονομικά μέσα για να πει στους γονείς του ότι δεν χρειάζεται πλέον να εργάζονται.

«Έχασα το φως της ζωής μου, τον λόγο που ζούσα. Σε αγαπώ, γυναίκα της ζωής μου. Όπου κι αν βρίσκεσαι, είσαι μαζί μας. Θέλω να με φροντίσεις και να προστατέψεις τον πατέρα μου και τον αδερφό μου. Είμαι νεκρός μέσα μου, αλλά θα είμαι δυνατός και θα σου δώσω τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια στον κόσμο.  Είσαι η ζωή μου, χωρίς εσένα τίποτα δεν έχει νόημα. Ξεκουράσου εν ειρήνη, μαμά», έγραψε ο νεαρός παίκτης στα social media λίγες μέρες μετά την τραγωδία.

Η σκέψη για να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο και η αποστολή του

Το πένθος του, τον κράτησε στο σπίτι για περίπου ένα μήνα. O Ζοάο δεν ήθελε να πάει στην προπόνηση και σκέφτηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο, αλλά μια συνομιλία με τον πατέρα του άλλαξε τα πάντα.

Επέστρεψε στη μπάλα με μια καλά καθορισμένη αποστολή να κάνει τη μητέρα του περήφανη.Μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, σημείωσε τα δύο γκολ που έδωσαν στην Μπενφίκα Under-19 το πρωτάθλημα. Ο Πορτογάλος μπακ πωλήθηκε για 15 εκατομμύρια ευρώ στη Βαλένθια. Σε τρία χρόνια στο "Μεστάγια" έπαιξε σχεδόν 100 παιχνίδια για την ισπανική ομάδα.

Ο Ζοάο Κανσέλο έπαιζε πάντα πολύ με την καρδιά του, αλλά με την πάροδο του χρόνου έμαθε να έχει περισσότερο έλεγχο στα συναισθήματά του. Το πάθος του παραμένει αδιαπραγμάτευτο.

«Το μόνο πράγμα που μου λείπει είναι αυτή»

Στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στην Ίντερ και μετά τον αγόρασε η Γιουβέντους, η οποία τον απέκτησε το 2018 για 40,4 εκατομμύρια ευρώ. Το 2019 αποκτήθηκε από την Μάντσεστερ Σίτι για 30 εκατομμύρια ευρώ και πρωταγωνιστεί και στην Εθνική Πορτογαλίας. «Ξέρω ότι η μητέρα μου είναι πολύ περήφανη για το ταξίδι μου. Το μόνο πράγμα που μου λείπει είναι αυτή. Σήμερα έχω τα πάντα, έχω μια όμορφη κόρη, έχω επίσης μια όμορφη οικογένεια και άξιζε να δει την επιτυχία μου, περισσότερο από οποιονδήποτε, αλλά ξέρω ότι σίγουρα είναι περήφανη για μένα» είπε. 

Πλέον, συνεχίζει την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα ως δανεικός από την Μάντσεστερ Σίτι, και στο πρώτο του γκολ με τους Καταλανούς κοίταξε ψηλά στον ουρανό και το αφιέρωσε εκεί που το κάνει πάντα. Ο Ζοάο Κανσέλο έχει ακόμα πολλά να δώσει για τη μνήμη της μητέρας του.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags