Facebook Pixel Sportdog.gr | Ενα γκολ έφερε 328 θανάτους: Ο Μέσι επιστρέφει στο γήπεδο της μεγαλύτερης τραγωδίας στην ιστορία (Vid)
| 2023-10-17 18:34:00

Ενα γκολ έφερε 328 θανάτους: Ο Μέσι επιστρέφει στο γήπεδο της μεγαλύτερης τραγωδίας στην ιστορία (Vid)

Του Γιώργου Βροντάκη
Ενα γκολ έφερε 328 θανάτους: Ο Μέσι επιστρέφει στο γήπεδο της μεγαλύτερης τραγωδίας στην ιστορία (Vid)

Στις 24 Μαΐου 1964, το Περού και η Αργεντινή έπαιξαν στο Εθνικό Στάδιο (Εστάδιο Νασιονάλ) της Λίμα, ενώπιον περισσότερων από 47.000 ατόμων, για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ένα γκολ, όμως, έφερε τον θάνατο 328 ανθρώπων!

Στο μεγάλο εκείνο ματς το Περού βρήκε δίχτυα, αλλά το γκολ του Βίκτορ Λομπατόν, δύο λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, που θα έφερνε το 1-1, ακυρώθηκε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια βίαιη διαμαρτυρία των Περουβιανών οπαδών, η οποία δέχθηκε μια πολύ σκληρή απάντηση της αστυνομίας. Ο Ουρουγουανός διαιτητής Άνχελ Εντουάρντο Πάζος το ακύρωσε και δύο Περουβιανοί οπαδοί πήδηξαν στο χορτάρι για να επιτεθούν στον διαιτητή. 

Ένας από αυτούς, ο Εντιλμπέρτο Κουένκα, υποτάχθηκε βίαια από την αστυνομία και ως αποτέλεσμα αυτής της απάντησης, δημιουργήθηκε το χάος. Ο άλλος, ο Βίκτορ Βάσκεθ, έδωσε την εκδοχή του για το τι συνέβη χρόνια αργότερα στα περουβιανά μέσα: «Πήγα στο γήπεδο γιατί το γκολ του Λομπατόν ήταν νόμιμο. Δεν άντεξα τον θυμό μου και ήθελα να χτυπήσω τον διαιτητή. Άφησαν τα σκυλιά τους να με δαγκώσουν. Η συνείδησή μου είναι καθαρή. Δεν έχω σκοτώσει κανέναν. Γι' αυτό ήμουν ελεύθερος».

Κλειδωμένες οι πόρτες

Τα αντικείμενα από τις εξέδρες άρχισαν να εκτοξεύονται και αρκετές δεκάδες οπαδοί προσπάθησαν να μπουν στο χορτάρι. Η αστυνομία απάντησε ρίχνοντας δακρυγόνα στις εξέδρες. Οι οπαδοί προσπάθησαν να φύγουν από το γήπεδο και να βγουν στο δρόμο, αλλά πολλές από τις πόρτες της βόρειας κερκίδας ήταν κλειστές.

Η επίσημη εκδοχή λέει ότι αυτό προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία στους περισσότερους οπαδούς που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα.

Μόνο ένας καταδικάστηκε

«Διέταξα να πετάξουν δακρυγόνα στις εξέδρες. Ποτέ δεν φανταζόμουν τις τρομερές συνέπειες», δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής Χόρχε Αζαμπούχα, ο οποίος κατέληξε σε φυλάκιση 30 μηνών. Ήταν ο μόνος που καταδικάστηκε για όσα έγιναν στο Εθνικό Στάδιο της Λίμα.

Οι ταραχές συνεχίστηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Περού. Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Ο επίσημος απολογισμός ήταν 328 νεκροί και αρκετές εκατοντάδες τραυματίες. Πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν μεγαλύτερος. Αυτή, όπως και να έχει, είναι η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ποδοσφαίρου. 

Σήμερα τα ξημερώματα, στο ίδιο γήπεδο, οι ίδιοι αντίπαλοι, δηλαδή το Περού και η Αργεντινή συναντώνται για την 4η αγωνιστική των Προκριματικών της Νοτίου Αμερικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026. Θα είναι η τρίτη επίσκεψη του Λιονέλ Μέσι σε αυτό το στάδιο με τις δύο προηγούμενες να λήγουν ισόπαλες το 2012 (1-1) και το 2016 (2-2). Ο Αργεντινός σούπερ σταρ θα παίξει στο Εθνικό Στάδιο της Λίμα εφτά χρόνια μετά.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags