Της διασημότερης, ποδοσφαιρικής Ακαδημίας του κόσμου που από τη δεκαετία του ’80 «ξεφούρνισε» κατά καιρούς τους Γκουαρδιόλα, Τζόρντι Άλμπα, Πουγιόλ, Πικέ, Ινιέστα, Μπουσκέτς, Πέδρο, Μπόγιαν, Γκάβι, Ανσού Φατί, Λιονέλ Μέσι, φυσικά και τον Τσάβι, τον άνθρωπο που προσπαθεί να ξανά δώσει στους Blaugrana τη χαμένη τους ταυτότητα.

 

 «Μεζίε» στα καταλανικά, «Μαζία» στα ισπανικά, πρόκειται στην κυριολεξία για μία φάρμα, μία κανονικότατη, αγροτική κατοικία του 1702. Μία τεράστια έκταση που η Μπαρτσελόνα αγόρασε το ’79 με στόχο τη φιλοξενία των 60 (όσες και οι κλίνες του) καλύτερων και πολλά υποσχόμενων παιδιών που είχαν «αλιευτεί» από τους σκάουτερς της ομάδας, εκτός Βαρκελώνης.

 Με τα χρόνια μετατράπηκε στην κορυφαία, ποδοσφαιρική Ακαδημία του πλανήτη και παρόλο που οι εκεί εγκαταστάσεις λειτουργούν ακόμη, το 2011 μεταφέρθηκε στην πολύ περισσότερο ευρύχωρη «Ciutat Esportiva Joan Gamper» με 400, πλέον κλίνες. Δεν είναι δωρεάν, το αντίθετο, είναι πανάκριβη. Κάθε χρόνο δέχεται 1000 παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών, από τα οποία επιλέγονται τα 200 και φέρνει στα ταμεία της Μπαρτσελόνα κοντά στα 5εκ. ευρώ. Διαφορετική είναι η τιμή για την απλή εγγραφή, και άλλη της κανονικής φοίτησης, με παράλληλο, σχολικό διάβασμα, φαγητό, διαμονή συν τη μεγάλη ευκαιρία, μία μέρα να φορέσουν την ιστορική φανέλα των Blaugrana.

 

 Όπως για παράδειγμα ο Μαρκ Γκουϊού, γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου του 2006 που την Κυριακή χρειάστηκε μόλις 33 δευτερόλεπτα για να γράψει Ιστορία ως τον νεότερο σκόρερ της Μπαρτσελόνα, στο ντεμπούτο του. Μπήκε στο 79’, στη θέση του Λόπεζ και ακούμπησε τη μπάλα δύο φορές πριν εκσφενδονίσει το σουτ με το οποίο θα νικούσε τον Ουνάι Σιμόν χαρίζοντας σε μία λαβωμένη Μπάρτσα το πολύτιμο 1-0 σε βάρος της Μπιλμπάο.

 Ο Γκουϊού είναι ένα ακόμη προϊόν της θαυματουργής Masia, το τρίτο ταλεντάκι που ο Τσάβι εμπιστεύεται τυφλά μετά τους Γιαμάλ, Γκάβι και που, πιθανότατα, όπως τόνισε να ξανά ρίξει και στο Σαββατιάτικο El Clasico. «Όσοι τυχόν απόρησαν με την επιλογή μου να εμπιστευτώ έναν 17χρονο, απλά τους υπενθυμίζω ότι και σ’ εμένα δόθηκε η ευκαιρία σ’ εκείνη ακριβώς την ηλικία, τόνισε με φυσικότητα ο Τσάβι. Εάν δεν εμπιστευτούμε και εκτιμήσουμε από τώρα τα προϊόντα που παράγουμε μες στο ίδιο μας το σπίτι, πότε θα το κάνουμε;».

 Ωστόσο, σε σχέση με προηγούμενα ντέρμπι Μπαρτσελόνα- Ρεάλ Μαδρίτης, το φετινό θα είναι εντελώς διαφορετικό γιατί θα είναι το πρώτο, ύστερα από μία ζωή που θα γίνει, λόγω ανακαίνισης έως το 2025, μακριά από το θρυλικό «Καμπ Νου». Το σκηνικό του Σαββατιάτικου El Clasico Νο 296 της Ιστορίας θα είναι το «Ολυμπιακό Στάδιο» του Μοντζουϊκ, το ίδιο όπου το ’92 η Βούλα Πατουλίδου είχε πει το περίφημο «για την Ελλάδα ρε γαμώτο».

 Για τους λάτρεις της στατιστικής θα είναι το ντέρμπι Νο 187, για το πρωτάθλημα με τη Ρεάλ να προηγείται 77-74 στις νίκες, με 35 ισοπαλίες, 299-298 γκολ. Όσον αφορά τα επίσημα παιχνίδια, σε όλες τις διοργανώσεις έχουν γίνει 254 ντέρμπι: 102-100 οι νίκες υπέρ της Ρεάλ, 52 οι ισοπαλίες, 424-415 τα γκολ. Ενώ συνολικά, υπολογίζοντας και τα (42) φιλικά τα ντέρμπι είναι 296, με τη Μπαρτσελόνα να προηγείται 124- 108 στις νίκες, με 64 ισοπαλίες.

 

 Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση των bookmakers με επικρατέστερο σκορ το 2-2, με πρώτο γκολ του Μπέλινγκαμ και ισοφάριση του Γκουϊού. Ενός από τα δεκάδες ταλέντα που κατά καιρούς ξεφουρνίζει η La Masia, η πλέον οργανωμένη, ποδοσφαιρική Ακαδημία του κόσμου, τόσο φημισμένη και θαυματουργή που κάποτε έξω από το Μιλανέλλο, το προπονητικό κέντρο της Μίλαν υπήρχε η εξής, προς τους γονείς, πινακίδα: «Εάν νομίζετε ότι το παιδί σας είναι ο Μέσι, παρακαλείστε να δοκιμάσετε την τύχη σας στη Βαρκελώνη».