Facebook Pixel Γειτονιά της ΑΕΚ η Καισαριανή! Οι έξι νίκες, η ισοπαλία με την Κηφισιά και η μεγάλη ήττα από Αλέφαντο
| 2023-11-03 23:25:00

Γειτονιά της ΑΕΚ η Καισαριανή - Δεν ξεχνιέται το... κάζο από Αλέφαντο - Πανηγύρισε τη νίκη της ζωής του! (Vid)

του Κιτρινόμαυρου
Γειτονιά της ΑΕΚ η Καισαριανή - Δεν ξεχνιέται το... κάζο από Αλέφαντο - Πανηγύρισε τη νίκη της ζωής του! (Vid)

Η ιστορία της περιοχής που δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, η σχέση με την ΑΕΚ, η προϊστορία των "κιτρινόμαυρων" στο τοπικό γήπεδο και η μεγάλη σφαλιάρα που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα...

Η Καισαριανή είναι μία ιστορική περιοχή, η οποία δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922,μ οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονταν από την Σμύρνη και τα γύρω χωριά όπως τα Βουρλά. Είναι φημισμένη για τη Μονή Καισαριανής, έναν μεσαιωνικό ναό που βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του Υμηττού, αλλά και για την αντιστασιακή δράση κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Εκεί θα αγωνιστεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 η ΑΕΚ εναντίον της Κηφισιάς για τη 10η αγωνιστική της Super League και όπως έγινε γνωστό, η Ένωση δεν θα έχει στο πλευρό της τους οπαδούς της, καθώς τόσο η γηπεδούχος ομάδα όσο και η Αστυνομία δεν έδειξαν διάθεση να δώσουν εισιτήρια σε φιλοξενούμενους στα παιχνίδια με τους Big5. Ακατανόητος ο λόγος, καθώς η οικονομία της περιοχής θα στερηθεί τα έσοδα που θα δημιουργούνταν από τους χιλιάδες οπαδούς που συνέρρεαν πριν τον αγώνα στις καφετέριες και τα ξακουστά τσιπουράδικα της αθηναϊκής γειτονιάς.

Η ΑΕΚ στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στο Δημοτικό Καισαριανής "Μιχάλης Κρητικόπουλος", όπως είναι η ονομασία του, οχτώ φορές. Η τελευταία αναμέτρηση ήταν τη σεζόν 2021-2022 όταν αντιμετώπισε ξανά την Κηφισιά για τη φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1. Συνολικά στο συγκεκριμένο γήπεδο, η ΑΕΚ μετρά 6 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα! Το μοναδικό παιχνίδι που έχασε η Ένωση σε μία περιοχή, στην οποία το «κιτρινόμαυρο» αποτελεί αγαπημένη απόχρωση, λόγω του προσφυγικού στοιχείου (μάλιστα παλαιότερα υπήρχε και τοπικό κλαμπ της Original) ήταν εναντίον του Εθνικού Αστέρα στις 21 Οκτωβρίου 2001.

Η ιστορία της ΑΕΚ στο γήπεδο της Καισαριανής, όπως αποτυπώνεται σε σχετικό πίνακα στο aek.com

Ήταν ένα ματς, το οποίο πραγματικά αξίζει να μνημονευτεί περισσότερο, γιατί τερμάτισε ένα νικηφόρο σερί της ΑΕΚ και ήταν μία από τις μεγάλες νίκες στην προπονητική καριέρα του Νίκου Αλέφαντου, ο οποίος κοούτσαρε την ομάδα της Καισαριανής εκείνη την περίοδο και επειδή κατά κάποιον τρόπο ήταν από τις δυνατές απώλειες για τον «Δικέφαλο» από τη στιγμή που στο τέλος της χρονιάς έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό.

Βέβαια η Ένωση είχε και άλλες σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια της σεζόν, όπως το γεγονός, ότι έχασε δύο φορές, μέσα-έξω, από την ομάδα του Πειραιά. Η ήττα όμως από μία ομάδα όπως ο Εθνικός Αστέρας, ο οποίος τερμάτισε τελευταίος και υποβιβάστηκε, ήταν ντροπιαστική και είχε εξαιρετικά βαρύ αντίκτυπο στον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό.

«Η μπάλα τιμώρησε την ΑΕΚ» ανέφερε ο τίτλος του ρεπορτάζ του Κώστα Κοφινά στα «ΝΕΑ»  και το περιοδικό «ΟΜΑΔΑ» στις 22 Οκτωβρίου 2001, το οποίο αντιγράφουμε αναλυτικά, για να πάρετε μία γεύση της εποχής:

Τα «ωραία» είναι σαν τα όνειρα. Κάποτε τελειώνουν. Επανέρχεσαι στην πραγματικότητα, πώς το λένε… Έτσι και το σερί της ΑΕΚ έμεινε στο «τρία στα τρία», η πρωτιά στη βαθμολογία κράτησε έως την κόντρα με τον Αλέφαντο, όπως και η πεποίθηση ότι εν μία νυκτί στη Νέα Φιλαδέλφεια άλλαξαν άρδην τα πράγματα…

Η ΑΕΚ δεν προσγειώθηκε ανώμαλα χθες το απόγευμα στην Καισαριανή. Έπεσε αναίσθητη, λες και την ανατίναξαν! Για να είμαστε ειλικρινείς ξετίναξαν οι παθιασμένοι γηπεδούχοι του Εθνικού Αστέρα με τη χθεσινή τους νίκη (2-0) όλα τα προγνωστικά, δημιουργώντας ιστορική νίκη και ταυτόχρονα νέα δεδομένα σε ένα πρωτάθλημα που και το ελάχιστο λάθος στο τέλος θα (έχει) στοιχίσει σημαντικά.

Λίγες ημέρες μετά το ταξίδι-Οδύσσεια στο Όσιγιεκ και προτού έρθει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος έπαθε στραπάτσο που δεν το εύχεσαι ούτε στους χειρότερους εχθρούς σου. Ηττήθηκε παίζοντας καλό ποδόσφαιρο στο πρώτο ημίχρονο! Αντί, όμως, να ανέβει η απόδοση στο δεύτερο 45λεπτο, τα… μαγικά του Νίκου Αλέφαντου στον πάγκο (συν την κόκκινη κοντομάνικη μπλούζα και τα σφυρίγματα) έφεραν τα πάνω-κάτω! Σε δύο επιθέσεις ο Αστέρας πέτυχε δύο γκολ και… πάπαλα!

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ

Ο Χρήστος Μαλαδένης έχασε μια απίστευτη ευκαιρία να δώσει το προβάδισμα στην ΑΕΚ

Τι έκανε ο «Αλέ» στο ημίχρονο; Δεν δίστασε, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του κρατούσε το 0-0, να διαφοροποιήσει την αμυντική του γραμμή:

*** Απέσυρε τον Τριανταφύλλου και πέρασε από αριστερά στο κέντρο της άμυνας τον μαχητικό Ετουσέ, πάνω στον Ντέμη. Ο επιθετικός της ΑΕΚ έμεινε άσφαιρος…

*** Έφερε από τα δεξιά στα αριστερά τον Παπαθανασίου (δεξιά έβαλε τον Μπάντοβιτς), θέλοντας να κλείσει τους διαδρόμους που άνοιγαν οι Γεωργέας –

 Μαλαδένης.

*** Βλέποντας, μάλιστα, τα προβλήματα προς την αριστερή πτέρυγα έριξε προς τα εκεί και τον Παπαδόπουλο για παν ενδεχόμενο.

*** Καίτοι στην αρχή η σκέψη δεν του βγήκε, επέμενε στο σύστημα… κλεφτοπόλεμος και με τους γρήγορους Κοντόπουλο – Παπαδημητρίου πήρε τους βαθμούς.

Βέβαια, θέλοντας να είμαστε δίκαιοι αξίζει να τονίσουμε ότι τίποτε από όλα τα ανωτέρω δεν θα έβγαινε, αν ΑΕΚ σημείωνε ένα, ίσως και περισσότερα γκολ στο διάστημα της καθολικής της υπεροχής. Όταν οι παίκτες του Σάντος εμφάνισαν ανάπτυξη ικανοποιητική, έδειξαν ανεπηρέαστοι από την πρόσφατη ταλαιπωρία και μόνο απέναντι στον Κιούρκο τα έκαναν… μαντάρα.

ΕΧΑΣΕ ΠΕΝΑΛΤΙ

Οι ευκαιρίες πολλές, κορυφαία όλων η φάση του 15′:

*** Ο Πέτκοφ άνοιξε στον Λάκη, ο διεθνής μέσος μπήκε στην περιοχή, ο Πάβλοβιτς άπλωσε το πόδι και πέναλτι. Σωστή απόφαση. Ο Τσάρτας με το αριστερό… σημάδεψε το αριστερό δοκάρι (καλά έπεσε ο γκολκίπερ) και η ΑΕΚ έχασε το γκολ.

Ο Γιώργος Κοντόπουλος άνοιξε τον δρόμο του Εθνικού Αστέρα προς τη νίκη

Η συνέχεια, δεν διέφερε κατά πολύ: στο 25′ ο Ντέμης άλλαξε με τον Πέτκοφ και ο Βούλγαρος με σουτ έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του Κιούρκου αντί να μοιράσει δεξιά στον Ζαγοράκη. Στο 36′ σέντρα ο Ντέμης, με το αριστερό και φάλτσο άουτ ο Τσάρτας. Τρία λεπτά αργότερα (39′), ο Ντέμης προτίμησε λανθασμένα να κάνει μόνος το σουτ και όχι να γυρίσει ξανά στον Μαλαδένη. Καλό, πάντως, το σουτ του επιθετικού, στο αριστερό δοκάρι! Και στο 41′, η ευκαιρία των ευκαιριών! Ο Νικολαΐδης στον Ζαγοράκη, αμέσως στον Μαλαδένη και από ‘κει και προ κενής εστίας άουτ το σουτ… Στις καθυστερήσεις δε, δεν μέτρησε γκολ του Μαλαδένη, καθώς ο Γκαμάρα είχε γυρίσει έξω από τη γραμμή την μπάλα. Όλες οι ευκαιρίες που προαναφέραμε είναι οι λεγόμενες «κλασικές». Αν δεν έρχεται εκεί το γκολ, το περιμένεις από την.. ανάποδη! Το… τόπι τιμωρεί. Ναι μεν η ΑΕΚ άρχισε ξανά με ευκαιρία (Κιούρκος απόκρουση σε σουτ του Ζαγοράκη, 48’), αλλά το μυαλό σταδιακά θόλωνε από το άγχος και την αγωνία για πάση θυσία επικράτηση.

*** Στο 53′ ο Παπαδημητρίου έφυγε γρήγορα, στη σέντρα του μπήκε η κόντρα του Γεωργέα, η μπάλα πήρε ύψος και φάλτσα, πέρασε πάνω από τον Ατματσίδη και στο δεύτερο δοκάρι με κοντινό σουτ ο Κοντόπουλος το γκολ (1-0).

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ

Το τι γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις το γνωρίζετε. Όλος ο Αστέρας στην άμυνά του να ψάχνει την αντεπίθεση, εκνευρισμός στην ΑΕΚ για τους βαθμούς που χάνονταν με βεβαιότητα. Τι ευκαιρίες έφτιαξε η ΑΕΚ στο δεύτερο; Μια κεφαλιά άουτ (66′) του Ντέμη σε φάουλ του Τσάρτα και πέραν αυτής τίποτε. Ο Σάντος σωστά ρίσκαρε παίζοντας με ένα σέντερ μπακ (Γκαμάρα), φέρνοντας στην άμυνα τον Ζήκο και βάζοντας δεξιά τον Μαρικά, ήταν, όμως, ολοφάνερο πως η τύχη χθες δεν ήταν με τον Πορτογάλο. Οι «κόκκινοι» απείλησαν στο 83′ με σουτ άουτ τουΠαπαδημητρίου, ο ίδιος ο παίκτης, όμως, στις καθυστερήσεις και φεύγοντας πίσω από τη σέντρα, έφτασε με άνεση περιπατητή προ του Ατματσίδη και με αριστερό σουτ έκανε το 2-0. Τέλος! Κιούρκος, Παπαθανασίου, Ετουσέ και Λαγός οι καλύτεροι του ψυχωμένου Εθνικού Αστέρα. Από την ΑΕΚ ο Ντέμης με επίδεσμο στο γόνατο έδωσε ηρωικές μάχες, ο Τσάρτας επηρεάστηκε από την απώλεια του πέναλτι και ο Πέτκοφ βοήθησε στην προώθηση του παιχνιδιού. Χωρίς σοβαρά λάθη η διαιτησία του Μπισογιάννη.

ΣΑΝΤΟΣ: Δεν είμασταν τυχεροί

«Νομίζω ότι στο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου κάναμε την καλύτερή μας εμφάνιση όσο διάστημα είμαι εγώ στην ομάδα. Πέναλτι, ευκαιρίες, μπορούσαμε να βάλουμε γκολ».

Αυτά είπε ο Φερνάντο Σάντος στην «ΟΜΑΔΑ» έξω από το γήπεδο της Καισαριανής και αναμένοντας το πούλμαν που θα μετέφερε την αποστολή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Προβληματίστηκε από το χαμένο ματς, τον τραυματισμό του Λάκη, τις ευκαιρίες που δεν έγιναν γκολ, το μικρό πρωτάθλημα και τους αγώνες που πρέπει να παίρνεις. Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου ο Πορτογάλος τεχνικός είπε:

«Η τύχη δεν ήταν μαζί μας. Δημιουργήσαμε ευκαιρίες πάνω από αρκετές για να προηγηθούμε με περισσότερο από ένα γκολ. Χάσαμε όμως και αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Στο δεύτερο ημίχρονο μια φορά επιτέθηκε ο Αστέρας και πέτυχε το γκολ. Και αν έως τότε αμυνόταν πολύ, μετά αμύνθηκε και άλλο! Κάναμε φάσεις για ισοφάριση και αν το καταφέρναμε θα γυρνούσαμε το ματς. Ο Εθνικός Αστέρας αμύνθηκε σωστά και με σιγουριά, εμείς δεν προσπαθήσαμε οργανωμένα. Σε αντεπίθεση δεχθήκαμε και το δεύτερο γκολ, το οποίο για το παιχνίδι μας δεν έχει βάρος. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου! Στο πρώτο ημίχρονο έκαναν πολλά πράγματα, δεν τα αξιοποιήσαμε. Είναι μέρος του αγώνα».

Ο Βασίλης Τσάρτας παραδέχθηκε ότι το χαμένο (του) πέναλτι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα: «Το ματς κρίθηκε στο πέναλτι που έχασα και στην ευκαιρία του Μαλαδένη. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο, αλλά δεν τα καταφέραμε.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον Αστέρα. Πρέπει όλοι να κρατηθούμε ήρεμοι, όχι μόνο οι παίκτες και η διοίκηση. Η προσπάθεια έγινε από όλα τα παιδιά. Κοιτάμε το επόμενο ματς και ίσως μας επαναφέρει εκεί που ήμασταν. Η μπάλα με τον Αστέρα δεν έμπαινε με τίποτα»!

Ο συνεργάτης του Νίκου Αλέφαντου, Τάσος Χατζηαγγελής, υποστήριξε: «Το ματς ήταν πολύ δύσκολο και εμείς ήμασταν άριστα διαβασμένοι. Δώσαμε χώρο στην ΑΕΚ και κυνηγήσαμε τις αντεπιθέσεις. Αν δεν έχεις τύχη δεν μπορείς να νικήσεις ομάδα όπως η ΑΕΚ. Εμείς την είχαμε. Τα πράγματα μετά το 1-0 ήταν ευκολότερα».

Ο Γιώργος Ποδαράς μίλησε για «ιστορική νίκη, είχαμε προετοιμαστεί άριστα. Δεν φοβόμαστε κανέναν, σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους μας. Είχαμε πάθος, πείσμα και τύχη. Δώσαμε ποιότητα με τη νίκη στο ελληνικό πρωτάθλημα, πρέπει οι μικροί να βλέπουν στα μάτια τους μεγάλους. Το πρωτάθλημα το έχει ανάγκη».

Ο Ηλίας Ατματσίδης έχει «διχάσει» τους οπαδούς της ΑΕΚ

Ο Ηλίας Ατματσίδης έκανε χθες το ντεμπούτο του στο φετινό πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ ηττήθηκε για πρώτη φορά και τούτο, μόνο ως σύμπτωση μπορεί να εκληφθεί. Θα λέγαμε ότι ο «Άτμα» χωρίς να διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος δέχεται ευκολότερα την κριτική από κάθε άλλη περίοδο και η παρουσία του στην ενδεκάδα δεν είναι εξασφαλισμένη καθόσον υπάρχει, πλέον, ο Διονύσης Χιώτης.

Στα 32 του ο Ατματσίδης αναμένει να τον φωνάξουν για το νέο συμβόλαιο (το ισχύον λήγει το προσεχές καλοκαίρι), η διοίκηση, όμως, αναμένει και ίσως αυτό πολλά να υποδηλώνει για τις προθέσεις της. Έφταιγε χθες για τα γκολ ο Ηλίας Ατματσίδης; Στο 1-0 η μπάλα μετά τη σέντρα του Παπαδημητρίου πήρε παράξενη τροχιά και… κατέβηκε σχεδόν στο πόδι του Κοντόπουλου. Τι έκανε ο Ατματσίδης; Σίγουρα δεν ήταν ούτε στο πρώτο ούτε στο δεύτερο δοκάρι, μάλλον, δεν είχε και την καλύτερη των θέσεων. Έκανε να απλώσει το χέρι, δεν το έπραξε. Οι υποστηρικτές του λένε «δεν την έφτανε», όσοι μετρούν τα λάθη προσθέτουν ένα ακόμη.

Το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος στις εξέδρες «μούδιασε» ξανά και στο μετέπειτα διάστημα του αγώνα όταν η μπάλα κατευθυνόταν προς τον διεθνή πορτιέρο τον αντιμετώπιζε με επιφύλαξη και πάντως, χωρίς να του δίνει…«λευκή επιταγή» εμπιστοσύνης. Σίγουρα είναι ενδεικτικό ότι ενώ μετά το χαμένο πέναλτι του Τσάρτα ακούστηκε το «Βασίλης Τσάρτας», κανένα σύνθημα δεν είχαμε με τον Ατματσίδη. Όσο για το 2-0, αλίμονο αν κάποιος έστω και στο τετ α τετ, αν θέλετε σε πέναλτι εν… κινήσει ρίξει μομφή για γκολκίπερ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags