Facebook Pixel ΑΕΚ: «Κατάπληκτος με το Μουσείο! Γεννημένος να δημιουργεί ο Μελισσανίδης - Φαβορί για τον τίτλο η ΑΕΚ, βαρίδια ο Ολυμπιακός»
| 2023-11-20 17:21:00

"Κατάπληκτος με το Μουσείο, γεννημένος να δημιουργεί ο Μελισσανίδης - Φαβορί για τίτλο η ΑΕΚ, βαρίδια ο Ολυμπιακός"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Κατάπληκτος με το Μουσείο, γεννημένος να δημιουργεί ο Μελισσανίδης - Φαβορί για τίτλο η ΑΕΚ, βαρίδια ο Ολυμπιακός"

Ο Νίκος Καραγιαννίδης διηγείται στο Sportdog.gr την εμπειρία του από τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ και μοιράζεται τις εντυπώσεις του.

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 γράφτηκε μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ. Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο ο Δημήτρης Μελισσανίδης χαρακτήρισε ως το δεύτερο παιδί της ομάδας, προαναγγέλλοντας την άφιξη του τρίτου, τον χώρο φιλοξενίας της ιστορίας της ομάδας δηλαδή.

Ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους ήταν και ο εκδότης της παλιάς εφημερίδας «ΦΙΛΑΘΛΟΣ», Νίκος Καραγιαννίδης, ο οποίος περιέγραψε στο Sportdog.gr την εμπειρία του.

Τρελός με την καλή έννοια

«Έμεινα κατάπληκτος από το πρώτο βήμα που πάτησα ως επισκέπτης. Είναι καλοφτιαγμένο, σύγχρονο μοντέρνο», ήταν οι πρώτες εντυπώσεις του έμπειρου δημοσιογράφου. «Το μουσείο είναι ένα ακόμα δημιούργημα του Μελισσανίδη. Είναι γεννημένος να δημιουργεί. Έχει πνεύμα δημιουργίας», λέει και διευκρινίζει: «Εγώ δεν πιστεύω στους λαούς, ούτε στις κοινωνίες, ούτε στα κόμματα. Πιστεύω στα άτομα. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που διαμορφώνουν τη ζωή. Οι χαρακτήρες. Ο άλλος είναι τρελός, με την καλή έννοια».

Ο βετεράνος αθλητικογράφος επιβεβαίωσε αυτό που έγραψε και το Sportdog  σε σχετική αρθρογραφία, ότι αξίζει να αφιερωθεί πολύς χρόνος από κάθε επισκέπτη. «Έφυγα με αίσθημα ελλείματος. Γιατί δεν μπορείς να το εισπράξεις όσα θα δεις σε μία απλή βόλτα. Πρέπει να το ερευνήσεις σε στάση προσοχής», σημειώνει και εξηγεί περιληπτικά τα βιώματα που αποκόμισε: «Είναι πολύ σπουδαίο γιατί αφορά 1,5 εκατομμύρια Έλληνες που ξεριζώθηκαν. Ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση και ήρθαν σαν φουκαράδες σε ξένο τόπο. Και συνάντησαν ανθρώπους που δεν τους φέρθηκαν καλά. Αυτό καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τί φόραγαν, τί έτρωγαν, πως ήταν τα σπίτια τους. Στο τέλος είναι συγκλονιστικό το βίντεο με τον πυρρίχιο χορό των Ποντίων. Εκεί τρελαίνεσαι και ξεφεύγεις τελείως».

Ο… εφιάλτης των εργατών

Αμέσως μετά την ξενάγηση, ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρέθεσε δεξίωση προς τους προσκεκλημένους στο εστιατόριο «Βυζαντινόν», το οποίο βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του νοτίου κτιρίου, στο οποίο φιλοξενείται η «Κιβωτός της Ρωμιοσύνης» (στον πρώτο όροφο) και σύντομα θα λειτουργεί και το Μουσείο της ΑΕΚ (στον τρίτο όροφο). Κάποια στιγμή, ο ηγέτης της ΑΕΚ παράτησε το τραπέζι, στο οποίο καθόταν και μεταφέρθηκε στο τραπέζι που γευμάτιζε ο Νίκος Καραγιαννίδης παρέα με άλλους εκλεκτές παλιές πένες, όπως ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης και ο Σωφρόνης Τσιγγιρίδης.

Ο ηγέτης της ΑΕΚ ήταν χαλαρός και θυμήθηκε, περιγράφοντας με χιούμορ, την εποχή που το γήπεδο ήταν υπό κατασκευή και έκανε απροειδοποίητες επισκέψεις, για επιθεώρηση των εργασιών. «Ήμουν ο εφιάλτης για τους εργαζόμενους. Σηκώνονταν και φεύγαν από φόβο, μην κάνω κάποια παρατήρηση, ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους», έλεγε το αφεντικό της Ένωσης, ο οποίος άλλαξε τακτική και έκανε μη προγραμματισμένους ελέγχους για την πορεία των εργασιών.

Το Μουσείο θα «φτιάξει» ΑΕΚτζήδες

«Το δεύτερο πράγμα που είπε είναι ότι έχει παραγγείλει δύο σιδερένια αγάλματα του Μίμη Παπαϊωάννου και του Κώστα Νεστορίδη, τα οποία θα τοποθετήσει δίπλα στον ατσελένιο Δικέφαλο, να τα βλέπουν οι ΑΕΚτζήδες», αναφέρει ο Νίκος Καραγιαννίδης, ο οποίος μοιράστηκε και το τρίτο σημείο της συζήτησης με το αφεντικό της Ένωσης.

«Είπε, ότι από τα πιτσιρίκια που θα επισκέπτονται το μουσείο ‘θα εξασφαλίσω τους ΑΕΚτζήδες του αύριο, θα τους κερδίσει η ΑΕΚ’. Δεν έφτιαξε το μουσείο για αυτόν τον λόγο. Το έκανε γιατί το θεωρούσε χρέος. Ο Μελισσανίδης είναι Πόντιος, όχι στα λόγια. Η ζωή του όλη είναι η οικογένειά του και η φυλή του», υπογράμμισε ο παλιός δημοσιογράφος.

Πως γνωρίστηκε με τον Μελισσανίδη λόγω Ζώρα

Είναι γνωστό, ότι σημαντικός παράγων στη σπουδή του ηγέτη της Ένωσης για την ανάδειξη του Προσφυγικού Ελληνισμού αποτέλεσε ο πατέρας του, Ζώρας. «Ο πατέρας του ήταν η αιτία που γνωριστήκαμε με τον Δημήτρη. Είμαστε και οι δύο Κοκκινιώτες. Αλλά έχουμε και διαφορά ηλικίας. Ο Μελισσανίδης του ‘51 εγώ του ‘45’. Εκτός ότι έχουμε έξι χρόνια διαφορά έβγαλε νυχτερινό σχολείο. Οπότε είχαμε απόσταση αλλά γνωριστήκαμε, όταν έβγαλα τον ‘Φίλαθλο’.

 Ήθελε να βγάλει μια βίζα του πατέρα του, γιατί ήθελε να επισκέπεται το μέρος που γεννήθηκε (σ.σ.το Βλαδικαυκάς). Τον βοήθησα λόγω των επαφών που είχα. Ο ΣΕΓΑΣ είχε το προνόμιο να βγάζει γρήγορα βίζες για τους αθλητές. Έτσι λοιπόν έβγαλα βίζα σε μία ώρα, αντί σε ένα μήνα για πάρτη του πατέρα του. Τότε είχε ακόμα τη σχολή οδηγών στον Κορυδαλλό», θυμάται ο Νίκος Καραγιαννίδης.

Φαβορί για το πρωτάθλημα η ΑΕΚ

Η συζήτηση με τον εκδότη της παλιάς εφημερίδας «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» δεν θα μπορούσε να μην έχει και ποδοσφαιροκουβέντα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η ΑΕΚ είναι το πρώτο φαβορί, ο Ολυμπιακός είναι σοβαρός αντίπαλος, αλλά είναι αμοντάριστος, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ είναι βελτιωμένοι σε σχέση με πέρσι.

Ο Νίκος Καραγιαννίδης στάθηκε σε δύο ματς της ΑΕΚ με ανεπιτυχή αποτελέσματα. «Δεν ήταν ήττα αυτό με τον ΟΦΗ. Ήταν ένα πράγμα νεκρό. Και έρχομαι και στο άλλο ματς με την Κηφισιά. Δεν επιτρέπεται από μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Απογοητεύτηκα σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις. Δεν είμαι της κατηγορίας των ποδοσφαιρόφιλων που δικαιολογούν ότι ο τερματοφύλακας έπιασε τα… έντερά του ή ότι αδικήθηκε από τη διαιτησία. Όταν είσαι ΑΕΚ, Ολυμπιακος, ΠΑΟΚ είσαι πρωταγωνιστής. Έχεις βαριά φανέλα. Ο Παναθηναϊκός έβαλε ένα γκολ και έβαλε το τρίποντο», λέει.

Παρ’όλα αυτά θεωρεί πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την Ένωση. «Η ΑΕΚ έχει χρόνο να ρεφάρει. Ένα πρωτάθλημα δεν είναι τι κάνεις εσύ μόνο αλλά και τι κάνουν οι αντίπαλοι. Αν τα βάλουμε όλα αυτά στη ζυγαριά, έχει ένα… φτούκα-προ, δηλαδή έχει πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Γιατί η ΑΕΚ έχει διοικητική ηρεμία. Έχει πολύ καλά αποδυτήρια. Τρίτον ο προπονητής, τον οποίο δεν τον κρίνουμε στην κουβέντα, έχει πολλές επιλογές. Για πρώτη φορά η ΑΕΚ έχει τέτοιο οπλοστάσιο. Αν το χάσει το πρωτάθλημα θα είναι πραγμματική ήττα. Πρέπει να ντουμπλάρει τον περσινό τίτλο. Πρέπει να πάρει 3-4 πρωταθλήματα μαζί κολλητά. Στον ΑΕΚτζή δεν λέει τίποτα να πάρει πρωτάθλημα κάθε 5 και 10 χρόνια.

Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που δεν χρωστά τίποτα. Έχει στο συρτάρι της εκατομμύρια (σ.σ. 42 εκατ.Ευρώ μπάτζετ και 45 εκατ.Ευρώ έσοδα χωρίς την Ευρώπη κατά τα λεγόμενα του Δημήτρη Μελισσανίδη). Έχει φτιάξει το πράγμα έτσι ώστε να έχει έσοδα. Είναι σε ανθηρή κατάσταση. Έχει ιστορία, έχει φανέλα, αλλά θέλει πρωταθλήματα περισσότερα. Αν δεν έχεις πρωταθλήματα δεν είσαι τίποτα. Έχεις έναν σοβαρό αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Είναι πολύ σκληρός, γιατί ιστορικά ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη υπόθεση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ακόμα και κουρέλι αν είναι, είναι υπολογίσιμος αντίπαλος, ικανός να σου κάνει τα πάντα. Έφαγε 4 από τον ΠΑΟΚ, αλλά μπορεί να βάλει 5 αύριο στην Τούμπα».

Έχει βαρίδια ο Ολυμπιακός – Καλύτεροι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ

Ποιά είναι η εκτίμησή του για την πορεία του φετινού Ολυμπιακού; «Δεν τον θεωρώ πρώτο φαβορί, γιατί δεν έχει μοντάρει η ομάδα του. Έχει βαρίδια μέσα του. Έχει παίκτες που δεν τους έχει ακουμπήσει ακόμα. Δεν έχει πάρει από αυτούς αυτά που έχει δώσει σε χρήμα. Τρομερό πράγμα. Κάνει μεταγραφές χωρίς να καταλάβει κανείς γιατί τις κάνει. Δεν τις κάνει για να μπαλώσει κενά. Λένε ότι ξεκινάμε από την αρχή. Πέρα από αυτά όμως είναι πολύ σοβαρός αντίπαλος», απαντά.

Όσον αφορά τους έτερους συνδιεκδικητές, «ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος σε σχέση με πέρσι. Είναι ωριμότερος και αποτελεσματικότερος, αλλά δεν είναι ισάξιος με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ θα επαναλάβει τον εαυτό του σε καλύτερη εκδοχή. Αυτό ας πούμε είναι ένα κέρδος. Δεν είναι άξιος για τίτλο, που είναι και ο στόχος του. Είναι καλύτερος σε σχέση με πέρσι», κατέληξε ο Νίκος Καραγιαννίδης.


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Ήρθα στον ΠΑΟ για το πρωτάθλημα και τη φανέλα - Είπα όχι στα περισσότερα χρήματα του Ολυμπιακού"! (Vid)

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags