Facebook Pixel Χοσέ Λουίς Μοράλες: Ο «Διοικητής» που απειλεί τον Παναθηναϊκό (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2023-11-29 12:57:00

Από το καράτε στο ποδόσφαιρο κατά λάθος: Ο «Διοικητής» που απειλεί τον Παναθηναϊκό (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη
Από το καράτε στο ποδόσφαιρο κατά λάθος: Ο «Διοικητής» που απειλεί τον Παναθηναϊκό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο επιθετικός της Βιγιαρεάλ ήταν στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας όταν ήταν 24 ετών, έκανε το ντεμπούτο του στη LaLiga στα 27 του και έχει εκτοξευτεί μετά τα τριάντα του.

Ο Χοσέ Λουίς Μοράλες στο ντεμπούτο του Μαρθελίνο στο πάγκο της Βιγιαρεάλ για το ισπανικό πρωτάθλημα σημείωσε χατ τρικ απέναντι στην Οσασούνα και τώρα υποδέχεται «αγριεμένος» τον Παναθηναϊκό για την 5η αγωνιστική του Europa League.

Ο γεννημένος στις 23 Ιουλίου 1987 μεγάλωσε στη Χετάφε και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα παίζοντας μπάλα στις αλάνες της πόλης του. Το ποδοσφαιρικό του ταλέντο φάνηκε πολύ νωρίς στη γειτονιά San Isidro, όπου άφησε δείγματα του μεγάλου του ταλέντου, κυρίως στα κλειστά γήπεδα.

Από το καράτε στο ποδόσφαιρο σάλας

Σίγουρα, ο δρόμος προς την ελίτ δεν ήταν εύκολος για το μικρό αγόρι, αφού εγκατέλειψε το καράτε και έμαθε μπάλα στο πάρκο, παίζοντας με τους φίλους του. Η μητέρα του, του έδωσε μια φανέλα του Μιγιάτοβιτς και επέμενε να φοράει κάθε δεύτερη μέρα και που του χάρισε το πρώτο του παρατσούκλι, Πέτζα.

«Έπαιζα ποδόσφαιρο σάλας και ένας προπονητής με είδε σε ένα χριστουγεννιάτικο πρωτάθλημα και με έστειλε να δοκιμαστώ στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά δεν είχε σημασία. Συνέχισα να ζω τη ζωή μου στο πάρκο και να παίζω ποδόσφαιρο μόνο για πλάκα» είπε ο Μοράλες που απορρίφθηκε από τη «Βασίλισσα» στα 10 του.

Τον ανακάλυψαν κατά λάθος

Η μοίρα τον οδήγησε να υπερασπιστεί τις φανέλες των Μπρουνέτε, Πάρλα, Φουενλαμπράδα στα πρώτα του βήματα ως ποδοσφαιριστής. Ήταν στο γήπεδο «La Aldehuela» στη Φουενλαμπράδα, όπου τον ανακάλυψε από καθαρή τύχη ο Χουάν Λουίς Μόρα. Το 2011, ο πρώην τερματοφύλακας της Λεβάντε, ήταν μέλος του τεχνικού τιμ της ομάδας και πήγε να παρακολουθήσει έναν αγώνα της Φουενλαμπράδα, που εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στην Τρίτη κατηγορία. Η θυγατρική της Λεβάντε χρειαζόταν έναν σέντερ μπακ και του τράβηξε την προσοχή η ελκυστικότητα που είχε ο Μοράλες στο γήπεδο. 

Ζητούσε επίμονα την μπάλα, πέρναγε με ντρίμπλα τους αμυντικούς. Όμως, δεν ήταν εγωιστής ποδοσφαιριστής και αυτό του τράβηξε και την προσοχή. Είχε πολύ δυνατό βηματισμό και μεγάλη ταχύτητα. Ο Μοράλες ήταν ήδη 24 ετών!

Ο μπαμπάς ηλεκτρολόγος και η μαμά καθαρίστρια

Σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο κινείται προς την εμπορευματοποίηση, ο Μοράλες αντιπροσωπεύει την τόσο αναγκαία ταπεινή τάξη του ισπανικού ποδοσφαίρου, η οποία αποτελείται από εκείνους τους ποδοσφαιριστές που, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αιώνια εκδιώκονται από τα εξώφυλλα των μεγάλων ΜΜΕ.

Είναι από εκείνους τους ποδοσφαιριστές που ανταγωνίζονται πρόσωπο με πρόσωπο ενάντια στους... εξωγήινους της μπάλας, ενάντια στους ημίθεους που τόσο συχνά πιστεύουν ότι είναι πάνω από το καλό και το κακό.

«Ο πατέρας μου ήταν ηλεκτρολόγος και η μητέρα μου, αφού φρόντισε τα τέσσερα παιδιά, μπήκε σε μια εταιρεία καθαρισμού. Μια οικογένεια στην οποία δεν είχαμε ποτέ πολλά πράγματα, και αυτό κάνει ότι εκτιμάς πολύ περισσότερο αυτό που πετυχαίνεις», παραδέχτηκε σε παλαιότερη συνέντευξη του. Ο Μοράλες έχει γίνει μέσα από τη δουλειά και το ταλέντο του ένα από τα μεγάλα αστέρια της LaLiga.

Ο «Διοικητής»

O Μοράλες, ή όπως τον έλεγαν στα αποδυτήρια της Φουενλαμπράδα «El Mudo» ή «Comandante» (διοικητής), όπως χαρακτήρισε μόνος του τον εαυτό του. Σημείωσε το νικητήριο γκολ εναντίον της Ράγιο Βαγιεκάνο  και το πανηγύρισε με στρατιωτικό χαιρετισμό, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι ήταν πρόθυμος να είναι «ο διοικητής» που θα οδηγούσε την ομάδα για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Δεν τα κατάφερε, αλλά το παρατσούκλι κόλλησε...

Ο Χοσέ Λουίς Μοράλες είναι ποδοσφαιριστής με μεγάλη εμπειρία στην υψηλότερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου και τα έκανε όλα σε μεγάλη ηλικία.

Ξεχωρίζει για την ταχύτητά του στις επιθετικές μεταβάσεις και για την αποτελεσματικότητα του μπροστά στο τέρμα, αν και είναι επίσης εξαιρετικός βοηθός για τους συμπαίκτες του στη γραμμή επίθεσης, έχοντας τη δυνατότητα να παίξει και στις δύο πλευρές και στην κεντρική γραμμή.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags