Facebook Pixel Ξενάγηση… κορυφής από Μελισσανίδη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην Ακαδημία Αθηνών
| 2023-12-01 12:27:00

Ξενάγηση… κορυφής από Μελισσανίδη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ξενάγηση… κορυφής από Μελισσανίδη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Ο ηγέτης της ΑΕΚ θα παρουσιάσει το νέο «παιδί» της ομάδας σε εκλεκτούς φίλους, πολιτικούς, καλλιτέχνες και Ακαδημαϊκούς.

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Ήταν στην ουσία τα αποκαλυπτήρια ενός διαδραστικού χώρου που παρουσιάζει την ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, ο οποίος ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές του εστίες μετά από 3000 χρόνια. Τα μηνύματα που στάλθηκαν από την ξενάγηση του ιστορικού Ανδρέα Μπαλτά ήταν πολύ δυνατά.

Είναι χαρακτηριστικό πως με καμάρι ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδειχνε το παράδειγμα του παππού του Ιάκωβου, ο οποίος στην αλησμόνητη πατρίδα ήταν ευκατάστατος και στην Ελλάδα η μοίρα τον οδήγησε να εργάζεται ως οδοκαθαριστής. Ωστόσο η οικογένεια Μελισσανίδη αναδημιουργήθηκε και μεγαλούργησε.

Η αναγέννηση είναι το ισχυρότερο μήνυμα που στέλνει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και συνδέεται με την ιστορία της ΑΕΚ, το μουσείο της οποίας θα είναι έτοιμο το 2024. Γιατί πολύ απλά η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού δημιουργήθηκε από τις στάχτες του ξεριζωμού και της Γενοκτονίας. Συμβολίζει αυτόν τον λαό που ωθήθηκε σε έξωση από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και τον Πόντο, ήρθε στη μητέρα Ελλάδα, άντεξε, επιβίωση, σηκώθηκε στα πόδια του, ανασυντάχθηκε και δημιούργησε μία νέα ζωή, παράγοντας παράλληλα πολιτισμό.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ετοιμάζει μία ακόμα πολύ δυνατή ξενάγηση στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ξενάγηση κορυφής, δεδομένων των προσωπικοτήτων που θα έρθουν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να περιηγηθούν στο χώρο.

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ο ηγέτης της ΑΕΚ θα ξεναγήσει εκλεκτούς φίλους αλλά και Ακαδημαϊκούς. Συγκεκριμένα το αφεντικό της Ένωσης έχει προσκαλέσει τον επιστήθιο φίλο του και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη. Στην ξενάγηση θα συμμετέχει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος (και μερικά ακόμα μέλη) της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλης Σταθόπουλος. Παρόντες επίσης θα είναι ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του αλλά και ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος είχε πάρει μία πρώτη γεύση από το Μουσείο στις 18 Νοεμβρίου.

Της ξενάγησης θα ηγηθεί η πρόεδρος του Μουσείου, Έφη Μαυροπούλου. Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού αναμένεται να ανοίξει για το κοινό, εκτός απροόπτου, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags