Μεγαλώνοντας 60 χιλιόμετρα μακριά από το Κλουζ της Ρουμανίας, στην κοινότητα Κατίνα, δεν έχεις και πολλά πράγματα να κάνεις. Ο Ολίμπιου Μορουτάν ζώντας μαζί με τον παππού και τη γιαγιά του, αυτό που έκανε στην παιδική του ηλικία, εκτός από το να κλωτσάει μια μπάλα, ήταν να κυνηγάει τα πρόβατα του παππού για να τα βάλει στο μαντρί, αφού ήταν βοσκός.

Τρέχοντας με τα πρόβατα και με μια μπάλα

Στην Κατίνα ήταν οι τέσσερις παππούδες του Ολίμπιου και αυτοί από την πλευρά του πατέρα του έμεναν προς το δάσος. Ο παππούς Όσι ήταν βοσκός και η γιαγιά Μαρία Κιράλι αποτελούσε τη... μαμά όλων.

«Του άρεσε η μπάλα από παιδί. Όταν πήγαινε σχολείο περίμενε πως και πως τα διαλείμματα για να παίξει με τους μεγαλύτερους στο προαύλιο. Πάντα έτρεχε, τον έβλεπα να έρχεται με ρυθμό από το παράθυρο. Θυμάμαι ακόμα πόσο μαύρος ήταν από τα κάρβουνα, όπου έπαιζαν, αλλά είχε την μπάλα κάτω από την αγκαλιά του. Οπότε ήταν φυσιολογικό να σπάει τζάμια και να λερώνει όλους τους τοίχους όταν έπαιζε και σουτάρει στο τέρμα», θυμάται ο παππούς.

«Μαμά, να είσαι σίγουρη ότι θα γίνω ποδοσφαιριστής»

Ο Ολίμπιου ήταν πολύ σίγουρος για τον εαυτό του ακόμα και όταν βρισκόταν στη δευτέρα δημοτικού.  «Μαμά, να είσαι σίγουρη ότι θα γίνω ποδοσφαιριστής! Μην ανησυχείς για μένα!», είπε στη γιαγιά του (όλοι την φώναζαν μαμά) σε ηλικία 8 ετών όταν έφυγε από το... χωριό για την πόλη για να μάθει τα μυστικά της μπάλας.

«Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αλλά έφυγε για το Κλουζ στις 21 Αυγούστου 2008, στα γενέθλιά μου! Τον πήγα στο λεωφορείο το πρωί και η Καμέλια, η θεία του, τον περίμενε στο Κλουζ. Έμεινε μαζί της όλη εκείνη την ώρα. Τον πήγε στο σχολείο, τον πήγαινε στην προπόνηση, τον φρόντιζε όλο το εικοσιτετράωρο εκεί. Ο Όλι μου είπε ότι ήθελε και έπρεπε να πάει στην Κλουζ για να παίξει ποδόσφαιρο. Δεν φοβόταν καθόλου να μας αφήσει, από την Κατίνα, σε αυτή την πόλη. Και ήταν μόλις 8 ετών, μόλις είχε τελειώσει τη δεύτερη δημοτικού», τόνισε η γιαγιά.

Η Καμέλια μεγάλωσε στην ουσία τον ανηψιό της και δεν έχει φωτογραφίες του με παιχνίδια: «Δεν είχε παιχνίδια! Απλά μπάλα, μπάλα, μπάλα! », επισημαίνει.

Με πρότυπο τον Ρόμπεν

Ο γεννημένος στις  25 Απριλίου 1999, Ρουμάνος ποδοσφαιριστής έπαιξε τον πρώτο του αγώνα με την Ουνιβερσιτάτ Κλουζ σε ηλικία 16 ετών, στις 27 Φεβρουαρίου 2016 και τον Αύγουστο του ίδιου έτος μετακόμισε στην Μποτοσάνι.

Το ταλέντο του ήταν τεράστιο και το γνώριζε και ο ίδιος. Άλλωστε σε μια συνέντευξη του το 2011 σε ηλικία 12 ετών είχε αναφέρει τα ινδάλματα του.

«Έπαιζα ποδόσφαιρο όλη μέρα και σκέφτηκα να πάω στην Ουνιβερσιτάτ γιατί είναι η αγαπημένη μου ομάδα. Θα ήθελα να παίξω στη μεγάλη ομάδα και θα δουλέψω για αυτήν. Μου αρέσει πολύ ο Κλαούντιου Νικουλέσκου για τα ελεύθερα χτυπήματα, τις ντρίμπλες και τα γκολ που βάζει. Σουτάρω και ντριμπλάρω πολύ καλά, έχω ταχύτητα. Μου αρέσει η Μπαρτσελόνα γιατί παίζει τίκι-τάκα, αλλά παίζω παρόμοια με τον Ρόμπεν, που είναι το άλλο μου είδωλο. Θα ήθελα να γίνω σαν αυτόν» είχε πει ο νεαρός, τότε φέρελπις άσος.

Στη μεγάλη ομάδα της Ρουμανίας, αλλά με τον περίεργο ιδιοκτήτη

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του στην Μποτοσάνι τον έστειλε στη μεγάλη ομάδα της Ρουμανίας, τη Στεάουα Βουκουρεστίου και στις 21 Δεκεμβρίου 2017 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο από την έναρξη της σεζόν 2018-19  με το ποσό μεταγραφής να φτάνει τα 700.000 ευρώ!

Ο Μορουτάν στην πρώτη του χρονιά είχε 34 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά ξεκίνησε τα περισσότερα από αυτά στον πάγκο. Τη σεζόν 2019-20 είχε πιο φτωχές επιδόσεις, γεγονός που οδήγησε τον ιδιαίτερο πρόεδρο, Τζίτζι Μπεκάλι να τον επικρίνει έντονα στα μέσα ενημέρωσης.

Το ξεκίνημα της σεζόν 2021–22 ήταν πολύ άσχημο για τη Στεάουα και η ομάδα απέλυσε τον προπονητή της με τον Μορουτάν να είναι και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής του ιδιοκτήτη.

Με προπονητή τον Φατίχ Τερίμ

Τον Αύγουστο του 2021, ο Τζίτζι Μπεκάλι ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε μια προσφορά αξίας 4,2 εκατομμυρίων ευρώ συν 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μπόνους από τη Γαλατασαράι για τη μεταγραφή του Ρουμάνου άσου και εκεί βρήκε τον Φατίχ Τερίμ.

Οι δύο άντρες είχαν εξαιρετικές σχέσεις, αλλά... χώρισαν στις 10 Ιανουαρίου 2022 όταν και ο Τούρκος προπονητής αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο της τουρκικής ομάδας που βρισκόταν στην 12η θέση της βαθμολογίας.

Αντρέα Πίρλο: «Ο Μορουτάν είναι φαινόμενο»

Τον Αύγουστο του 2022 δόθηκε δανεικός στην Πίζα που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Ο πρόεδρος της ιταλικής ομάδας, Τζιοβάνι Κοράντο, παραδέχτηκε τη συζήτηση που είχε με τον  Αντρέα Πίρλο με την απόκτηση του Μορουτάν.

«Ο Μορουτάν εκπλήσσει μόνο όσους δεν τον γνώριζαν. Μίλησα με τον Αντρέα Πίρλο που ήταν προπονητής στην Τουρκία με την Καραγκουμρούκ και μου είπε ότι είχαμε υπογράψει ένα φαινόμενο», είπε  στη La Repubblica.

Σκόρερ στο ματς που ο πρόεδρος έδωσε μπουνιά στον διαιτητή

Στην Ιταλία έμεινε ένα χρόνο και στις 20 Αυγούστου 2023, υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με την Ανκαραγκουτσού με αρχικό ποσό μεταγραφής 3 εκατομμυρίων ευρώ και τη Γαλατασαράι να διατηρεί το 50% σε περίπτωση μεταπώλησης.

Μάλιστα, ο διεθνής Ρουμάνος ποδοσφαιριστής ήταν παρών και είχε ανοίξει το σκορ (είχε βγει αλλαγή) στην αναμέτρηση όπου ο πρόεδρος της Άνκαραγκιουτσού, Φαρούκ Κοτσά, έριξε μπουνιά στο πρόσωπο του διαιτητή, Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ μετά το τέλος του αγώνα (1-1) με την Ρίζεσπορ.

Το αγαπημένο του 21

Στις περισσότερες ομάδες που έχει αγωνιστεί φοράει στην πλάτη, το αγαπημένο του νούμερο 21, όπως και στην Εθνική Ρουμανίας, ενώ όποτε δεν το βρίσκει διαθέσιμο προτιμάει το 80.

Ο influencer

Στη Ρουμανία ο Ολίμπιου Μουροτάν θεωρείται influencer καθώς έχει περίπου 400.000 ακόλουθους στο Instagram και αναμφίβολα εμπνεύσει και επηρεάσει πολλούς. Η τολμηρή προσέγγισή του στη μόδα, συνοδευόμενη από το ιδιότυπο στυλ του έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις, μερικές από τις οποίες αμφιλεγόμενες. Άλλωστε το αγαπημένο του χρώμα είναι το φούξια...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπακασέτας και άλλοι 6 στη λίστα Τερίμ - Τεράστιο όνομα από Ατλέτικο - Χαφ των 17 εκατομμυρίων! (ΒΙΝΤΕΟ)