Ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης στο Βέλγιο μετά την αποκάλυψη μιας τετριμμένης φωτογραφίας στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Τομ Φαν Γκρίεκεν, πρόεδρος του Vlaams Belang, ενός φλαμανδικού ακροδεξιού κόμματος, δημοσίευσε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία του με τον διεθνή αμυντικό, όλος χαμογελαστός και κρατώντας τον από τον ώμο.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε για να συγχαρεί τον Αλντερβάιρελντ για το Χρυσό Παπούτσι του, το οποίο βραβεύει τον καλύτερο παίκτη στο βελγικό πρωτάθλημα. Αλλά η φωτογραφία έπεσε άσχημα στα μάτια ενός ολόκληρου τμήματος της βελγικής κοινής γνώμης, καθώς το κόμμα υποστηρίζει τη διάλυση του Βελγίου και την ανεξαρτησία της Φλάνδρας από τη Βαλλονία.

Το κόμμα περιγράφεται επίσης από ορισμένους παρατηρητές ως ξενοφοβικό λόγω των ριζοσπαστικών θέσεων του σε θέματα ταυτότητας και μετανάστευσης. 

Ο ατζέντης του ποδοσφαιριστή υπερασπίστηκε τον πελάτη του , υπονοώντας ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν ο Τομ Φαν Γκρίεκεν όταν τράβηξε τη φωτογραφία.