Facebook Pixel Εθνική Ελλάδας: Γι’αυτό φεύγει ο Πογέτ! Δοκιμασμένη λύση για Εθνική
| 2024-03-27 16:45:00

Γι’αυτό φεύγει ο Πογέτ! Σάντος και Χιμένεθ ξανά για τον πάγκο της Εθνικής

του Λάζαρου Γεωργίδη

Τί έκανε σε 21 ματς; Ολα δείχνουν πως ο Ουρουγουανός τεχνικός θα αποτελέσει παρελθόν από τη "γαλανόλευκη". Από Απρίλη μαθαίνουμε τον αντικαταστάτη...

«Το μήνυμα είναι προνόμιο να ήμουν σε αυτή την ομάδα. Δεν θέλω να μιλήσω για το μέλλον. Πέντε μέρες. Δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε. Είναι η ώρα να αναλύσουμε, να δούμε τι συνέβη απόψε».

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Γκουστάβο Πογέτ μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδας από τη Γεωργία στα πέναλτι του τελικού των μπαράζ για το Euro 2024. Ο Ουρουγουανός τεχνικός ζήτησε υπομονή μέχρι το τέλος Μαρτίου, όποτε και λήγει το συμβόλαιό του, προκειμένου να ενημερωθούμε για το μέλλον του. Όλα δείχνουν όμως, ότι θα αποτελέσει παρελθόν.

Ο λόγος είναι προφανής! Είναι η αποτυχία του αποκλεισμού της Εθνικής, η οποία δεν κατάφερε να προκριθεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης για μία ακόμα φορά. Η τελευταία ήταν το 2014 στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, ενώ δύο χρόνια πιο πριν είχε συμμετάσχει στο στερνό της Euro. Και μιλάμε για μία εθνική ομάδα που ήταν  πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004 και είκοσι χρόνια μετά πολεμά να μπει σε διοργάνωση. Οπότε ο Πογέτ θα ακολουθήσει τον δρόμο των προκατόχων του που είχαν παρόμοιες αποτυχίες…

Ο απολογισμός της θητείας του Πογέτ

Ο Γκουστάβο Πογέτ ανέλαβε τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας τον Φεβρουάριου του 2022, αντικαθιστώντας τον Τζον Φαν’τ Σχιπ, ο οποίος πλήρωσε το μάρμαρο του αποκλεισμού στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Ουρουγουανός ήταν μία περίπτωση γνωστή στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό, λόγω της σύντομης αλλά σημαντικής θητείας του στην ΑΕΚ τη σεζόν 2015-2016.

Ήταν η χρονιά που η Ένωση ανέβηκε στη Super League μετά την περιπέτεια της Γ’ και Β’ Εθνικής. Ο Πογέτ διαδέχτηκε τον Τραϊανό Δέλλα και κατάφερε να συμμαζέψει την κατάσταση, μετά την ήττα με 4-0 από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού απέκτησε ένα πολύ σφιχτό σύνολο που κατάφερε νίκες να πάρει νίκες σε ντέρμπι με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου το τρόπαιο βάφτηκε «κιτρινόμαυρο» αλλά χωρίς τον Πογέτ στον πάγκο, καθώς απομακρύνθηκε λόγω των διαρροών που υπήρξαν περί διαφωνίας με τον Δημήτρη Μελισσανίδη για το συμβόλαιό του.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Πογέτ στην Εθνική Ελλάδας ήταν στις 25 Μαρτίου 2022. Τέτοιες μέρες δηλαδή, πριν  δύο χρόνια, το ομοσπονδιακό συγκρότημα νίκησε 1-0 τη Ρουμανία σε φιλική αναμέτρηση (με γκολ του Μπουχαλάκη από ασίστ του Ρότα), στο Βουκουρέστι, ένα παιχνίδι που ήταν το παρθενικό ματς του Ουρουγουανού στον γαλανόλευκο πάγκο.

Το πρώτο δείγμα γραφής για τον Πογέτ αποτέλεσε η συμμετοχή στον τρίτο όμιλο του Nations League με αντιπάλους τη Βόρειο Ιρλανδία, την Κύπρο και το Κόσοβο. Η Εθνική Ελλάδας εξασφάλισε την πρωτιά στον όμιλο της και προβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, εξασφαλίζοντας θέση στα μπαράζ για το Euro 2024.

Στα προκριματικά του Euro η κληρωτίδα ήταν σκληρή. Το ομοσπονδιακό συγκρότημα βρέθηκε απέναντι σε ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις, όπως η Ολλανδία και Γαλλία, σε έναν όμιλο στον οποίο συμμετείχαν το Γιβραλτάρ και η Ιρλανδία. Εδώ «κολλάει» η χαρακτηριστική δήλωση του Πογέτ μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία: «Δεν είχαμε τύχη για δύο χρόνια. Δεν είχαμε τύχη στις κληρώσεις, δεν κερδίσαμε κάποιο ματς από τύχη».

Η Ελλάδα βγήκε τρίτη στον όμιλο, οπότε διεκδίκησε το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας μέσω των μπαράζ (όπως εξασφαλίστηκε από την πρωτιά στο Nations League), όπου απέκλεισε στα ημιτελικά το Καζακστάν και αποκλείστηκε από τη Γεωργία στα πέναλτι στον τελικό της διαδικασίας.

Απολογισμός της θητείας Πογέτ στον πάγκο της Εθνικής; 12 νίκες, 2 ισοπαλίες, 7 ήττες.

Δείτε αναλυτικά τα παιχνίδια που καθοδήγησε την ομάδα ο Πογέτ:

25 Μαρτίου 2022: Ρουμανία-Ελλάδα 0-1 (Φιλικό)

28 Μαρτίου 2022: Μαυροβούνιο-Ελλάδα 1-0 (Φιλικό)

2 Ιουνίου 2022: Βόρειος Ιρλανδία-Ελλάδα 0-1 (Nations League)

5 Ιουνίου 2022: Κόσοβο-Ελλάδα 0-1 (Nations League)

9 Ιουνίου 2022: Ελλάδα-Κύπρος 3-0 (Nations League)

12 Ιουνίου 2022: Ελλάδα-Κόσοβο 2-0 (Nations League)

24 Σεπτεμβρίου 2022: Κύπρος-Ελλάδα 0-1 (Nations League)

27 Σεπτεμβρίου 2022: Ελλάδα-Βόρειος Ιρλανδία (Nations League)

17 Νοεμβρίου 2022: Μάλτα-Ελλάδα 2-2 (Φιλικό)

20 Νοεμβρίου 2022: Ουγγαρία-Ελλάδα 2-1 (Φιλικό)

24 Μαρτίου 2023: Γιβραλτάρ-Ελλάδα 0-3 (Προκριματικά Euro)

27 Μαρτίου 2023: Ελλάδα-Λιθουανία 0-0 (Φιλικό)

16 Ιουνίου 2023: Ελλάδα-Ιρλανδία 2-0 (Προκριματικά Euro)

19 Ιουνίου 2023: Γαλλία-Ελλάδα 1-0 (Προκριματικά Euro)

7 Σεπτεμβρίου 2023: Ολλανδία-Ελλάδα 3-0 (Προκριματικά Euro)

10 Σεπτεμβρίου 2023: Ελλάδα-Γιβραλτάρ 5-0 (Προκριματικά Euro)

13 Οκτωβρίου 2023: Ιρλανδία-Ελλάδα 0-2 (Προκριματικά Euro)

16 Οκτωβρίου 2023: Ελλάδα-Ολλανδία 0-1 (Προκριματικά Euro)

17 Νοεμβρίου 2023: Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία 2-0 (Φιλικό)

21 Μαρτίου 2024: Ελλάδα-Καζακστάν 5-0 (Μπαράζ Euro)

26 Μαρτίου 2024: Γεωργία-Ελλάδα 0-0 / 4-2 πέναλτι (Μπαράζ Euro)

Ποιός θα είναι ο επόμενος;

Εφόσον οριστικοποιηθεί η αποχώρηση του Γκουστάβο Πογέτ από τον πάγκο της Εθνικής τότε η Ομοσπονδία θα κληθεί να βρει τον αντικαταστάτη του. Το έργο δεν θα είναι εύκολο, καθότι ο Ουρουγουανός είχε φτιάξει ένα πολύ δεμένο σύνολο. Ομολογουμένως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είδαμε παίκτες να παίζουν με πάθος και να ευχαριστιούνται τα παιχνίδια. Άλλαξε το κλίμα στα αποδυτήρια και αυτό φαινόταν ξεκάθαρα στον αγωνιστικό χώρο.

Οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του. Πριν αναλάβει την Εθνική, το 2022 είχαν ακουστεί διάφορα  ονόματα όπως του Βραζιλιάνου, Κάρλος Ντούνγκα, των Ιταλών Λουίτζι Ντι Μπιάτζιο, Τζιάνι Ντε Μπιάζι, Ρομπέρτο Ντοναντόνι, Τζενάρο Γκατούζο, αλλά και του 50χρονου Γερμανού τεχνικού της πολωνικής Πογκόν, Κόστα Ρούναϊτς.

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Πογέτ βγήκε δημόσια και ανέφερε, ότι υπάρχει πρόβλημα με την πληρωμή του βοηθού του, άρχισαν να δημιουργούνται σενάρια για τον αντικαταστάτη του, με τα ονόματα του Φερνάντο Σάντος και Μανόλο Χιμένεθ να βγαίνουν (ξανά) στον αφρό. Βλέπετε τόσο ο Πορτογάλος όσο και ο Ισπανός είναι προπονητές που γνωρίζουν πολύ καλά τον ελληνικό παράγοντα. 

Οπότε δεν αποκλείεται ο επόμενος εκλέκτορας να είναι «δοκιμασμένη» λύση. Στην Ελλάδα άλλωστε προτιμώνται λύσεις που τις γνωρίζουν, γι'αυτό και τις εμπιστεύονται.


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική χωρίς προπονητή προσωπικότητα και ηγέτες - "Κατέστρεψε" τον Ιωαννίδη ο Πογέτ - Γιοβάνοβιτς ή Δώνης!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags