Θετική, λοιπόν η επιστροφή του πρώην «Special One» στον πάγκο των «Αετών» της Λισσαβόνας απ’ όπου είχε ξεκινήσει, πριν από 25 χρόνια η καριέρα του και από τους οποίους, τον περασμένο μήνα είχε αποκλειστεί, και απολυθεί ως τεχνικός της Φενερμπαχτσέ.
Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό (θεατρινίστικοι και έντονοι πανηγυρισμοί, αλλά και τρεις επιδεικτικές φορές που κλώτσησε τη μπάλα στην εξέδρα), καλωσόρισε και ο ίδιος το εύκολο 0-3 με το οποίο η ομάδα του Βαγγέλη Παυλίδη πέρασε ένα ήσυχο απόγευμα στη Βίλα Ντας Άβες, αλλά τα πολύ δύσκολα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις δύο «βατές» συναντήσεις πρωταθλήματος, αμφότερες στο «Ντα Λουζ» με Ρίο Άβε, αύριο και Ζιλ Βισέντε, την Παρασκευή.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, για τη 2η αγωνιστική του Champions League η Μπενφίκα θα επισκεφθεί στο Λονδίνο την Τσέλσι αποσκοπώντας να εξιλεωθεί από το εντός έδρας σοκ της πρεμιέρας της League Phase (2-3 από τους Αζέρους της Κάραμπακ, οι οποίοι έχαναν 2-0) και που είχε αναγκάσει τον πρόεδρο των «Κόκκινων Αετών», Ρούι Κόστα ν’ αντικαταστήσει τον Μπρούνο Λάζε με τον Μουρίνιο.
Στις 5 Οκτωβρίου τον περιμένει το κλασικό ντέρμπι του «Ντραγκάο» με την Πόρτο και στις 21 του ίδιου μήνα, ξανά στην Αγγλία, αυτή τη φορά στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» του Νιουκάσλ, επίσης αγαπημένη του ομάδα από τα χρόνια που την προπονούσε ο αείμνηστος, δάσκαλος και εφευρέτης του, Μπόμπι Ρόμπσον.
Για τον Μουρίνιο όμως, οι αναμετρήσεις με Τσέλσι και αμέσως μετά, Πόρτο θα έχουν μία εντελώς διαφορετική γεύση και ξεχωριστή σημασία. Στον πάγκο των «Blues» είχε κατακτήσει 3 Premier League, 3 Λιγκ- Καπ, 2 Community Shield και ένα Κύπελλο Αγγλίας. Ενώ σ’ εκείνο των «Δράκων» ακόμη περισσότερα: 2 πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Πορτογαλίας, κυρίως όμως ένα Uefa (το σημερινό Europa League) και το Champions League που του είχε ανοίξει τις πόρτες της Premier και τις… τσέπες του Ρομάν Αμπράμοβιτς εκτοξεύοντας την καριέρα του.
Παροιμιώδης προβοκάτορας και μετρ του ψυχολογικού πολέμου, στα 62 του πλέον, ο Μουρίνιο του σήμερα ίσως να έχει αποφασίσει να δείξει στον κόσμο έναν εντελώς διαφορετικό εαυτό. Μακριά από τις συνηθισμένες τακτικές και στρατηγικές του παρελθόντος που, ανεξάρτητα από τα όποια τρόπαια του είχε φορτώσει την καμπούρα και με πέντε απολύσεις, από Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τόττεναμ, Ρόμα, Φενερμπαχτσέ όλες τους χρυσοπληρωμένες, και με το παραπάνω αφού μόνο από τις διακοπές συνεργασιών μάζεψε μία περιουσία άνω των 120εκ. ευρώ.
Ο Μουρίνιο του σήμερα, γράφει η «A Bola» δεν έχει κανένα λόγο να παραμείνει ο Μουρίνιο του χθες γι’ αυτό και ίσως να εξηγείται η πρωτοφανής αποκάλυψη που έκανε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το νικηφόρο ντεμπούτο του στη Βίλα Ντας Άβες αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοικτό.
«Μόλις υπέγραψα στη Μπενφίκα, υπογράμμισε είχα τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο με τον πρόεδρο της Πόρτο, Βίλας Μπόας (σ.σ. επί χρόνια βοηθό του, τόσο στην Πόρτο, όσο στην Τσέλσι), όσο της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Βαράντας. Το μόνο που τους διαβεβαίωσα ήταν πως δεν επέλεξα τη Μπενφίκα για να προβοκάρω την Πόρτο ή τη Σπόρτινγκ, αλλά για να τη βοηθήσω να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στην κορυφή. Ήρθα με αγνές και ειρηνικές διαθέσεις και, στην τελική ας κερδίσει ο καλύτερος»…