Χρειάστηκε να κάνει πολλά για να το πάρει αυτό το «ναι» του Πορτογάλου, κυρίως επειδή όλη αυτή η συζήτηση, η διαπραγμάτευση, έγινε σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής του προπονητή. Είναι μια μεγάλη νίκη της ομοσπονδίας αυτό το «ναι» του Σάντος, για μια σειρά από σοβαρούς λόγους. Όχι για τους ρηχούς, δηλαδή επειδή με τα λεφτά που έχει (;) στην τσέπη της η ομοσπονδία δεν θα έβρισκε ποτέ προπονητή που θα δημιουργούσε καλύτερη προοπτική για την Εθνική από αυτή που θα έχει όσο της κρατά το χέρι ο Σάντος. Για τους βαθύτερους λόγους. Επειδή ο Πορτογάλος θα μείνει εδώ για να δουλέψει στο βάθος, στην ουσία, όχι στη βιτρίνα του εθνικού ποδοσφαίρου. Και πάμε τώρα στο ζουμί.

Αν η ΕΠΟ κράτησε τον Σάντος επειδή απλώς υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσε να βρει καλύτερο και πιο ευσυνείδητο εκλέκτορα από τον Πορτογάλο, η εξέλιξη δεν έχει σημασία ιστορική. Είναι σημαντική για το μέλλον της ζωής της Εθνικής Ανδρών, αλλά μέχρι εκεί. Αν ο Πιλάβιος κράτησε τον Σάντος επειδή σκοπεύει πραγματικά και ουσιαστικά να τον βοηθήσει να αλλάξει τις προδιαγραφές του εθνικού ποδοσφαίρου, αυτή η στιγμή θα γίνει μια πολύ σημαντική ιστορική αναφορά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα την καταγράφει ως μια από τις στιγμές, τις πράξεις, τις συμφωνίες που άλλαξαν τη μοίρα του αθλήματος στην Ελλάδα, που συνέβαλαν στην αναμόρφωσή του. Διότι πάνω στη στιγμή που το ποδόσφαιρο το έχει ανάγκη πιο πολύ από ποτέ, υπάρχει κάποιος να το βοηθήσει να αλλάξει ζωή, προς όφελος του πιτσιρικά Ελληνα ποδοσφαιριστή.

Ο Σάντος έχει μελετήσει σε μεγάλο βάθος τη δουλειά που επιθυμεί να κάνει στην Ελλάδα. Και τώρα που ένιωσε ότι έχει τα κίνητρα να μείνει για να βοηθήσει την Ελλάδα να αλλάξει ποδόσφαιρο, θα συνεχίσει να δουλεύει με την καρδιά του. Και θα δουλεύει με τη συνείδηση ότι σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της Ελλάδας η ομοσπονδία έκανε ό,τι μπορούσε για να τον κρατήσει. Με έναν τρόπο, ο Σάντος νιώθει υποχρεωμένος απέναντι στην ομοσπονδία, όσο και η ομοσπονδία απέναντί του. Αυτό όμως δεν αρκεί για να γίνει καλή δουλειά. Χρειάζεται η ΕΠΟ να τον στηρίξει. Διαφορετικά θα χάσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία που της παρουσιάστηκε ποτέ για την δημιουργία εθνικού ποδοσφαίρου.

Πηγή: theinsiders.gr