Η ειδησεογραφία, για μία ακόμη φορά μας υποχρεώνει ν’ ασχοληθούμε με τον Βινίσιους Ζοσέ Παϊσάο ντε Ολιβέιρα Ζούνιορ, γνωστό ως Vini Jr σκέτο, προικισμένο 25χρονο επιθετικό της Ρεάλ και της εθνικής Βραζιλίας, στη Μαδρίτη από τα 17του.
Αυτή τη φορά δεν φταίνε οι άγριες, άδικες και αδυσώπητες ρατσιστικές επιθέσεις που τα τελευταία έξι χρόνια βίωσε σε περισσότερα από δέκα ισπανικά γήπεδα κι άλλα τόσα ευρωπαϊκά. Αλλά η τελευταία του σκηνογραφία- προβοκάτσια, που ύστερα από τα δύο γκολ που πέτυχε σε βάρος της Μάντσεστερ Σίτι ανάγκασε το «Etihad» να ξεσπάσει και να τον αποδοκιμάσει μ’ ένα παρατεταμένο «μπούουου». Τι είχε συμβεί;
Στην περίπτωση του 0-1 πανηγύρισε μιμούμενος, με τα χέρια στ’ αυτιά το κλασικό «δεν σας ακούω». Ενώ του 1-2, και με τα χέρια αυτή τη φορά στα μάτια, σαν να σκούπιζε τα δάκρυά του, το επίσης κλασικό «μην κλαίτε». Όλα αυτά, βέβαια μπροστά από τον Ιταλό, 2μετρο γκολκίπερ Ντονναρούμμα που αφού προσπάθησε, με το καλό να τον συνετίσει έτοιμος ήταν να τον… κρεμάσει από κανένα δοκάρι.
Η μίμηση του Βινίσιους δεν ήταν, κάθε άλλο από τυχαία, αλλά προγραμματισμένη ως προβοκατόρικη απάντηση του γιγάντιου πανό που είχαν αναρτήσει πέρυσι οι οπαδοί της Σίτι όταν ο Ισπανός Ρόντρι κατακτούσε τη «Χρυσή Μπάλα» αφήνοντας τον Βίνι, τη Ρεάλ και τη μισή Βραζιλία στα κρύα του λουτρού.
«Stop crying your heart out» έγραψαν χρησιμοποιώντας έναν στίχο των Oasis, ορκισμένων οπαδών της γαλάζιας Μάντσεστερ, ο Βινίσιους δεν το ξέχασε και με την πρώτη ευκαιρία τους σίγησε στο σπίτι τους αποκλείοντάς τους από τη συνέχεια του Champions League.
Παιδιαρίσματα, σύμφωνοι και από τους μεν και από τον ίδιο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η ειδησεογραφία διηγείται τις αμέτρητες φορές που ο Βραζιλιάνος έγινε στόχος, σε περισσότερα από είκοσι ισπανικά και ευρωπαϊκά γήπεδα μίας αδικαιολόγητης λιτανείας ρατσιστικών ύβρεων, αλλά και πολύ επικίνδυνων συμπεριφορών ή ξενοφοβικών μηνυμάτων. Και ο μοναδικός τρόπος ν’ αμυνθεί από τον κανιβαλισμό δεν ήταν άλλος από την προβοκάτσια, την ειρωνεία ή τον χλευασμό.
Δεν υπάρχει, λοιπόν καμία αμφιβολία ότι ο Βίνι Τζ. είναι το μεγάλο θύμα της υπόθεσης. Και όμως, παρόλα αυτά ακόμη αναρωτιόμαστε γιατί άπαντες τα βάζουν μαζί του;
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ιστορική απόφαση ισπανικού Δικαστηρίου που πέρυσι επέβαλλε ποινές φυλάκισης ενός έτους (με αναστολή), στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και απαγόρευσης εισόδου δια παντός, σε οποιοδήποτε γήπεδο στους πέντε οπαδούς της Βαγιαδολίδ που το ’22, κατά τη διάρκεια αγώνα με τη Ρεάλ φώναζαν προς τον Βινίσιους «Mono! Mono!» (μαϊμού).
Ήταν μία απόφαση σταθμός γιατί ήταν και η πρώτη φορά παγκοσμίως που ένα Δικαστήριο αναγνώριζε ότι οι ύβρεις ρατσιστικού περιεχομένου, κατά τον οποιονδήποτε αθλητή θεωρούνται ποινικό αδίκημα.
Το σοβαρότερο περιστατικό όλων συνέβη το ’23 ύστερα από ένα Ρεάλ- Ατλέτικο για το Copa del Rey. Στη γέφυρα του Βαλντεμπέμπας, άγνωστοι είχαν κρεμάσει ένα ομοίωμα του Βινίσιους με την επιγραφή «η Μαδρίτη μισεί τη Ρεάλ». Ένα στιγμιότυπο σοκαριστικό που έκανε αναπόφευκτα τον γύρο του πλανήτη. Ενώ στη Βραζιλία, για συμπαράσταση, αλλά και διαμαρτυρία η διοίκηση του Ρίο Ντε Ζανέιρο άφησε στο σκοτάδι, για ένα βράδυ τον φημισμένο Χριστό στο Κορκοβάντο.
Το «μαϊμού» ακούστηκε και σε άλλα γήπεδα, εντός και εκτός Ισπανίας (26!) σύμφωνα με αναφορά της ισπανικής Ομοσπονδίας, όπως δυστυχώς κι άλλα ρατσιστικά επίθετα, για να μην αναφέρουμε τις δεκάδες φλούδες από μπανάνες με τις οποίες, κατά καιρούς τον στόχευσαν.
Η τελευταία πρόκληση ήρθε στο πρόσφατο Μπενφίκα- Ρεάλ όπου ο Αργεντινός Πρεστιάνι τον αποκάλεσε «μαϊμού» (και τιμωρήθηκε, μέχρι νεοτέρας με αποκλεισμό) γιατί ισχυρίστηκε ότι πρώτος ο Βίνι τον είχε αποκαλέσει «νάνο» και ότι εκείνος του απάντησε «μαϊμού», αλλά και το ομοφοβικό «maricon».
«Έχει πολλές αντιπάθειες, θεωρεί ο Ζοσέ Μουρίνιο γιατί κάθε γκολ το πανηγυρίζει είτε βγάζοντας τη γλώσσα του έξω, είτε ρεζιλεύοντας και υποτιμώντας τους αντιπάλους».
«Σύμφωνοι, γράφει και η El Mundo Deportivo, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ωριμάσει και ν’ αποφασίσει: θέλει να γίνει Μαντέλα ή τον ψυχικά ασταθή Τζόκερ;».
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο