Facebook Pixel "Παρών σε μία ΑΕΚ με πλάνο"
| 2012-04-20 16:51:00

"Παρών σε μία ΑΕΚ με πλάνο"

"Παρών σε μία ΑΕΚ με πλάνο"

Σαν σήμερα, πριν από 4 χρόνια ο Άκης Ζηκός κρεμούσε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ο βετεράνος πλέον παίκτης της ΑΕΚ μίλησε για όλους και για όλα και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εμπλεκόταν στα διοικητικά της Ένωσης.
 

Αναλυτικά η συνέντευξη στο aek365:

Στην αρχή της κουβέντας μας η απορία για το πως νοιώθει, τέσσερα χρόνια μετά, από το «αντίο» του στα γήπεδα: «Μου λείπει αρκετά η προπόνηση, τα αποδυτήρια, η καθημερινότητα και οι καλές στιγμές, οι αγωνιστικές. Τα γεμάτα γήπεδα, όλη αυτή η ένταση των αγώνων. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα γενικά έχει πολλά κακά. Δεν θέλω να τα σκέφτομαι. Δύσκολα, ήταν, και είναι, και τα τέσσερα τελευταία χρόνια για την ΑΕΚ. Όμως προσωπικά κρατάω την πιο γλυκιά ανάμνηση που είναι η τελευταία. Έχει μείνει στο μυαλό και την καρδιά μου το τελευταίο μου παιχνίδι με τον Αστέρα.

Πέρασαν τόσο μεγάλοι παίκτες, από την ΑΕΚ και γενικά από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ακόμα και μεγαλύτεροι από μένα και δεν κατάφεραν να ζήσουν έτσι το «αντίο» τους, όπως εγώ. Νοιώθω ευλογημένος που έζησα εκείνη τη βραδιά πριν 4 χρόνια. Η αναγνώριση, ο σεβασμός και η συμπάθεια του κόσμου προς το πρόσωπό μου με γέμισε. Μπορεί να μην ήρθε κανονικά το πρωτάθλημα για μένα και την ΑΕΚ το 2008, αν και για όλους μας εμείς το πήραμε τότε, αλλά κρατάω την αγάπη του κόσμου. Πραγματικά μοναδικά συναισθήματα».

 

Πολλοί θυμούνται πως στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης ο Άκης Ζήκος είχε την ευκαιρία να σκοράρει. Η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι με τον Μαντούκα και τιμής ένεκεν δόθηκε εντολή να το χτυπήσει ο Ζήκος. Το εκτέλεσε την πρώτη φορά, ο Αμπάρης το έπιασε, δόθηκε επανάληψη διότι μπήκαν παίκτες στην περιοχή πριν την εκτέλεση, ξανά σουτ ο Ζήκος η μπάλα στο δοκάρι. Ο ίδιος θυμάται εκείνη τη στιγμή όποτε του τη... θυμίζουν: «Είναι η ψυχολογία της στιγμής. Δεν ήμουν γενικά παίκτης που σκόραρε. Μου ήρθε ξαφνικά, όταν μου είπαν να το εκτελέσω εγώ. Ήμουν αρκετά φορτισμένος και γενικά από το παιχνίδι, που τελείωνε. Δεν το σκέφτηκα ποτέ μετά. Αυτό που έζησα σε αυτό το ματς, δεν το χάλασε το... πέναλτι».

 

Ο Άκης Ζήκος, όπως γράψαμε και παραπάνω, έχει προτιμήσει να βλέπει τα πράγματα από μακριά. Στο γήπεδο έχουμε να δούμε χρόνια. Ο λόγος; Εξηγεί ο ίδιος: «Γενικά μένω μακριά. Δεν μου αρέσουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στην ΑΕΚ, αλλά και γενικά στο ποδόσφαιρο. Το γήπεδο είναι πάνω απ' όλα χαρά. Να ζήσεις, να χειροκροτήσεις, να υποστηρίξεις την ομάδα. Νομίζω δεν μπορείς να το κάνεις πλέον. Τα 4 χρόνια είναι πολύ δύσκολα στην ΑΕΚ, με διχόνοιες, προβλήματα, με πολλά. Την ομάδα, την έχω ζήσει εγώ στα καλά, τα άσχημα, τα πολύ καλά, τα πολύ άσχημά της. Η περίοδος όμως που έζησα τα τελευταία δύο χρόνια στην ΑΕΚ ήταν μοναδικά. Ήταν μία ομάδα που έδινε οξυγόνο. Σωστή οργάνωση. Ευρωπαϊκή οργάνωση, σε όλα τα επίπεδα και με εξαιρετική ομάδα. Μία τέτοια ΑΕΚ πρέπει να υπάρξει ξανά»

Πώς θα υπάρξει ξανά; «Αν υπάρξει ο κατάλληλος άνθρωπος να της δώσει πάλι όλο αυτό», λέει με σιγουριά ο Ζήκος και συνεχίζει: «Νομίζω πως μόνο οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου μπορούν να πάνε μπροστά τις ομάδες. Τους έχουμε ζήσει όλους τους... τεχνοκράτες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ιδού που έχουμε φτάσει. Η ΑΕΚ για να προχωρήσει πρέπει να βρεθεί ξανά ο άνθρωπος να της δώσει το όραμα και να σταματήσει το μεγαλύτερο κακό που είναι η διχόνοια».

Η στιγμή να μιλήσουμε και με ονόματα...

Είναι ο Ντέμης Νικολαϊδης, αυτός που μπορεί να δώσει ξανά στην ΑΕΚ όραμα. Αυτόν εννοείς; «Ναι! Εννοώ τον Ντέμη. Και για να μην παρεξηγηθώ, επειδή ο Ντέμης είναι φίλος μου και φανεί προς τα έξω ότι το λέω γι' αυτό: οποιοσδήποτε κι αν ήταν στη θέση του Ντέμη και έδινε στην ομάδα ό,τι της έδωσε τα τελευταία δύο χρόνια που έπαιξα εγώ στην ΑΕΚ, αυτόν θα ήθελα! Δεν έχω κανέναν λόγο να το πω. Απλά, πιστεύω πως μόνο άνθρωποι του ποδοσφαίρου, μπορούν να δώσουν στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην ΑΕΚ συγκεκριμένα αίγλη και δυναμική».

Η κουβέντα δεν ξέφυγε από το Νικολαϊδη, με τον Ζήκο, να λέει για το ενδεχόμενο επιστροφής του Ντέμη στην ομάδα: «Αν μου έλεγες πριν 6 μήνες για τον Ντέμη, θα σου έλεγα πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γυρίσει. Εγώ το εύχομαι, τώρα να γυρίσει. Αρκεί να καταφέρει αυτή τη φορά να μειώσει τα λάθη που έκανε. Θα ξανακάνει λάθη. Δεν το συζητάμε. Αλλά πρέπει να τα μειώσει και όσο το δυνατόν να τα περιορίσει. Το βασικό είναι το οικονομικό. Πρέπει να έχει τα χρήματα μπροστά του προκειμένου να τα διαχειριστεί σωστά. Όχι να κάθετε να ψάχνει χρήματα».

Όσο για το αν πιστεύει ο Άκης Ζήκος, πως έμαθε ο Ντέμης από τα λάθη του; «Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Είναι έξυπνος ο Ντέμης. Τα έχει ζυγίσει όλα. Είναι ευφυής άνθρωπος και έχει μάθει από τα λάθη του».

 

Μήπως εκτός του Νικολαϊδη, ήρθε η στιγμή να δούμε και τον Ζήκο ξανά πίσω στην ΑΕΚ βοηθώντας την ομάδα από κάποιο πόστο; Ο Ζήκος δεν το αποκλείει! Ίσα ίσα, ξεκαθαρίζει στο aek365 ότι είναι στη διάθεση της ομάδας, με τη βασική προϋπόθεση που υπάρξει ένα μακροχρόνιο πλάνο. Ο Άκης Ζήκος μοιράζεται τις σκέψεις του:

«Θα βοηθήσω την ομάδα αν μπορεί να με βοηθήσει. Τι εννοώ; Αν η ομάδα έχει ένα πλάνο μακροχρόνιο - διότι, πιστεύω πως ούτε φέτος, ούτε του χρόνου, ούτε σε δύο χρόνια μπορεί να πάρει πρωτάθλημα η ΑΕΚ - και με προοπτική, τότε κάτι τέτοιο ναι να με έβαζε σε σοβαρές σκέψεις. Το θέλω με όλη μου την καρδιά. Δεν ξέρω πως θα έρθουν τα πράγματα, βέβαια. Ήμουν είμαι και θα είμαι στη διάθεση της ΑΕΚ πάντως, αρκεί να υπάρξει μία υγιής κατάσταση».

 

Η συζήτηση έπειτα πήγε στον κόσμο. Οι απόψεις του Άκη Ζήκου απόλυτα λογικές: «Ο κόσμος δεν έχει ποτέ υπομονή. Και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο. Δυστυχώς μία ομάδα σαν την ΑΕΚ, η οποία κάθε χρόνο είναι υποχρεωμένη να διεκδικεί και να κατακτά τίτλους, ο χρόνος στενεύει. Δυστυχώς είναι μονόδρομος για τον κόσμο να κάνει υπομονή. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως δεν είναι... παίρνω τσιμέντο και τούβλα και χτίζω οικοδομή. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν σωστά. Σε όλα τα επίπεδα. Από τον προπονητή και τους παίκτες με τη διοίκηση, μέχρι τους υπαλλήλους. Εμπιστοσύνη σεβασμό, πρέπει να βγάζει η ομάδα από μέσα και να περνάει στον κόσμο. Η πίστωση χρόνου και τον σεβασμό μπορείς να τον κερδίσεις απ' αυτό. Αν δώσεις στον κόσμο της ΑΕΚ το όνειρο και βρεθεί κάποιος να πει χτίζουμε γήπεδο στη Φιλαδέλφεια, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Γήπεδο στη Φιλαδέλφεια, γιατί εκεί πρέπει να γίνει για μένα το γήπεδο. Η ομάδα έχει χάσει πρωταθλήματα, έχει χάσει τη δυναμική της από τότε που γκρεμίστηκε το γήπεδο. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η θέση του είναι στην κερκίδα. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το καλό, σε αυτή τη χώρα, ενώ έχουμε φάει στη μάπα τα χειρότερα. Και δεν μιλάω για πως κρίνει ο κόσμος την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην ομάδα. Είναι μπερδεμένος και είναι λογικό. Μιλάω για μία κατάσταση λογική, όταν έχεις ένα στάτους σαν ομάδα. Επαναλαμβάνω όμως, ότι η θέση του κόσμου είναι στην εξέδρα. Δεν μπορείς να απαιτείς να φύγει ο Νικολαϊδης και ο κάθε Μελισσανίδης. Δεν μπορείς να απαιτείς. Αν έρθεις και έχεις ολοκληρωμένη άποψη και λύση για ένα πλάνο, δεν μπορείς να βγαίνεις και ζητάς ή να απαιτείς να φύγει. Το θέμα είναι η ομάδα και πως θα σταθεί στα πόδια της».

Αυτός ήταν ο Άκης Ζήκος. Όπως προείπαμε έχει καιρό να μιλήσει για την ΑΕΚ. Γιατί επέλεξε τη σιωπή; Ο ίδιος και πάλι εξηγεί και με αυτό κλείνει: «Δεν έχω κάτι να πω. Ακόμα και όταν ήμουν ποδοσφαιριστής δεν μιλούσα πολύ, μου άρεσε να μιλάω στο γήπεδο. Όταν έχεις να προσφέρεις κάτι στο γήπεδο και μέσα από τη δουλειά σου, τα λόγια περισσεύουν. Παρακολουθώ τα γεγονότα, χαίρομαι και στεναχωριεμαι για κάποια πράγματα. Όσο θυμάμαι όμως το τελευταίο μου ματς, ενωμένοι σε όλα τα επίπεδα, μου φέρνει μία ανάμνηση μελαγχολική...».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags