Facebook Pixel Κάτι τρέχει με τον Κλοπ !!!
Ποδόσφαιρο
| 2012-10-26 23:18:00

Κάτι τρέχει με τον Κλοπ !!!

Κάτι τρέχει με τον Κλοπ !!!

Η Ντόρτμουντ έχοντας στο ενεργητικό της τις νίκες με Άγιαξ και Ρεάλ και την ισοπαλία με την Σίτυ φιγουράρει πρώτη και αήττητη στον όμιλο της. Ούτε ο Μουρίνιο κατάφερε να ξεκλειδώσει την άμυνα της και σε συνδυασμό με την μέτρια εμφάνιση της ομάδας του έφυγε ηττημένος.

Ένα παιχνίδι που είχε αντιμέτωπες δύο ομάδες με κοινά τακτικά χαρακτηριστικά. Κάθετο ποδόσφαιρο, μεγάλο πλάτος, συνεχή κίνηση, επιδιώκουν υψηλό τέμπο και γρήγορο ρυθμό σε κάθε αγώνα, τεχνίτες ποδοσφαιριστές, ίδιο σχηματισμό.

Η διαφορά τους ήταν στον τρόπο που θα κατακτούσαν την νίκη. Οι Γερμανοί κάλυψαν 119.435 μέτρα στο γήπεδο καλύπτοντας όλο το γήπεδο, σε αντίθεση με τους Ισπανούς που έτρεξαν 109.755, στην εκμετάλλευση των αδύνατων σημείων και στην πίεση στην πρώτη πάσα. Το πρώτο τέρμα επιτυγχάνεται μετά από κλέψιμο της μπάλας στην πρώτη μπαλιά. Το ότι ο Πέπε κάνει το λάθος δεν έχει μεγάλη σημασία. Το γεγονός ότι κανένας από τους Αλόνσο , Μόντριτς ακόμα και ο Οζίλ δεν έχουν θέση ώστε να βοηθήσουν στο κατέβασμα της μπάλας είναι μεγαλύτερο σφάλμα. Η χρησιμοποίηση του ανέτοιμου Κεντίρα καταλογίζεται στον προπονητή. Οι ελλείψεις πλάγιων μπακ και ο τραυματισμός του αμυντικού χαφ δημιούργησαν μία «πειραματική ενδεκάδα».

Η Ντόρτμουντ δημιουργεί κάτι νέο

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την πορεία της Ντόρτμουντ την φετινή περίοδο στο Champions League, για έναν λόγο πολύ συγκεκριμένο. Καταφέρνει , χωρίς να έχει την κατοχή της μπάλας στο παιχνίδι, να δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες. Το έκανε με την Σίτυ , το έκανε και με την Ρεάλ. Ο προπονητής Κλόπ δεν νιώθει ότι θα απειληθεί αν έχει την μπάλα ο αντίπαλος, αλλά προσπαθεί να κερδίσει κατοχές ή να κλέψει μπάλες κοντά στην μεγάλη περιοχή του αντιπάλου ώστε σε πολύ μικρή απόσταση από το τέρμα να δημιουργήσει ευκαιρίες και να πετύχει τέρμα. Αυτό το καταφέρνουν οι παίκτες του :

  • Τρέχοντας πολλά μέτρα ο καθένας και διατηρώντας το τέμπο υψηλό σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Αναγκάζουν τον αντίπαλο να πιεστεί και να υποπέσει σε λάθος για να το εκμεταλλευτούν άμεσα.
  • Σε οργανωμένη επίθεση το 4-2-3-1 γίνεται άμυνα 4-4-1-1.
  • Σύστημα πίεσης με τέσσερις παίκτες γύρω από τον αντίπαλο που έχει την μπάλα.
  • Κίνηση των τριών παικτών πίσω από το σέντερ φορ σε όλο πλάτος ανεξαρτήτως αρχικής θέσης.
  • Ο Λεβαντόφσκι σε ρόλο target man με συνεχή κίνηση έξω από την περιοχή.
  • Αμυντικό κεντρικό δίδυμο- Σούμποτιτς, Χούμμελς- που καθοδηγεί όλη την αμυντική λειτουργία της ομάδας.
  • Παιχνίδι σε όλο το πλάτος του γηπέδου.
  • Τα οργανωμένα επιθετικά συστήματα καταλήγουν σε φάσεις με τουλάχιστον τρεις παίκτες μέσα στην περιοχή.

Η Ντόρτμουντ δείχνει κάτι καινούριο που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα της Ευρώπης. Το δείγμα απέναντι σε ομάδες όπως η Σίτυ και η Ρεάλ που βασίζουν το παιχνίδι τους στην κατοχή μπάλας ως σχέδιο για να μην απειλούνται , βρίσκει το αντίδοτο. Άξιο λόγου και σημαντική εξέλιξη στο παιχνίδι.

Που κινήθηκαν οι Γκρόσκετζ – Γκέτσε – Ρέους

Απουσίες και αδράνεια στοίχισαν στην Ρεάλ

Όσο σημαντική να είναι μία ομάδα , όταν αναγκάζεται να παίζει χωρίς βασικά στελέχη της, τότε θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο παιχνίδι. Ειδικά όταν απέναντι της είναι μία εξίσου ανταγωνιστική ομάδα.

Ο Μουρίνιο προσπάθησε να κρατήσει την ομάδα του στις τακτικές αρχές που εφαρμόζει σε κάθε αγώνα , όμως η αλλαγή του Κεντίρα με τον Μόντριτς, χάλασε την συνοχή και την λειτουργία των γραμμών.

Στο κέντρο η Ρεάλ έγινε λιγότερο δυνατή στο physical game , η πίεση δεν ήταν τόσο έντονη , όπως απαιτούσε ο ρυθμός του παιχνιδιού, το κέρδος του δεύτερου play maker χάθηκε από την μηδενική εκμετάλλευση του Οζίλ σε πιο ελεύθερο ρόλο. Αυτό είναι η εικόνα μίας ομάδας που βρέθηκε να προσπαθεί χωρίς να έχει συγκεκριμένο τρόπο να χτυπήσει στα αδύνατα σημεία του αντιπάλου.

  • Σχηματισμός 4-2-3-1.
  • Εκμετάλλευση του πλάτους στο γήπεδο.
  • Διαγώνιες κινήσεις των πλάγιων στην περιοχή.
  • Ο Μπενζεμά έκανε κίνηση στα πλάγια για να παρασύρει το κεντρικό δίδυμο έξω και να αδειάσει την περιοχή για τους κρυφούς κυνηγούς.
  • Overlap των πλάγιων αμυντικών
  • Ο Οζίλ σε ρόλο all around δεν κατάφερε να δημιουργήσει με κάθετες πάσες προς τους συμπαίκτες του ούτε και με δικές του κινήσεις προς την περιοχή.
  • Η τοποθέτηση του Εσιέν ως αριστερό μπακ συγκαταλέγεται στην αναγκαία χρησιμοποίηση του . Η πλευρά που παίζει ο Ρονάλντο έχει πάντα το πρόβλημα της αμυντικής κάλυψης και πρέπει να κατεβαίνει αμυντικό χαφ και να βοηθάει τον αμυντικό. Η κακή εμφάνιση του παίκτη στην συγκεκριμένη θέση δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στην αμυντική λειτουργία.

Η Ρεάλ έχει την δυνατότητα να κερδίσει οποιοδήποτε παιχνίδι όταν αποδίδει σύμφωνα με τις δυνατότητες της. Το συγκεκριμένο παιχνίδι το έχασε γιατί απλά ο αντίπαλος ήταν καλύτερος.

Τα στατιστικά του αγώνα από το uefa.com

Συμπέρασμα

Καλή νίκη για την Ντόρτμουντ , μετά την ήττα στο πρωτάθλημα από την Σάλκε, την έβαλε στην πρώτη θέση του ομίλου και θα επισκεφθεί την Ισπανία με σχετική άνεση ως προς το αποτέλεσμα. Με τις εμφανίσεις της στο Chmapions League δικαιώνει όσους την παρακολουθούν και ασχολούνται με την εξέλιξή της.

Η Ρεάλ έχει ανάγκη να επουλώσει γρήγορα τα κακώς κείμενα που δημιουργούνται από ελλείψεις βασικών μονάδων της και να μπει πάλι σε πορεία νικών. Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι ακόμα και οι τόσο πλούσιες και γεμάτες με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στο δυναμικό τους σε δύσκολες περιόδους έχουν κενά που δεν μπορούν να τα αναπληρώσουν με την ευκολία που μπορεί να θεωρούμε ότι μπορούν να το κάνουν. Γι’ αυτό ο προγραμματισμός των μεταγραφών ή η παραμονή παικτών που βρίσκει αντίθετους τους φιλάθλους μιας ομάδας είναι υπόθεση που ξεπερνάει τον κοινό νου και την οπαδική ικανοποίηση.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags