Πολύ γρήγορα μετά από την ματσάρα με την Σάλκε, μπορούμε να βάλουμε τις σκέψεις σε μία σειρά.


Μπορούμε να τις αριθμήσουμε κιόλας για να μην χαθούμε. Με μεγάλη ψυχραιμία –παρά τα όσα έγιναν- ξεκινάμε:

1) Ο ΠΑΟΚ έχασε πράγματι μεγάλη ευκαιρία να ζήσει αυτό που δεν έζησε ποτέ μέχρι τώρα. Αφού πέρασε εξωαγωνιστικά την πρώτη δύσκολη φάση των προκριματικών (αυτό δεν μπορεί να ξαναγίνει), βρέθηκε να παίζει με μία προβληματικά –αλλά Γερμανική ομάδα, που αν και καλύτερή του, αποδείχθηκε ότι με λίγη παραπάνω αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να την ξεπεράσει και να παίξει στην γιορτή και να πάρει τα 20 εκατομμύρια που επιτέλους θα διαχειρίζονταν και αυτός για να αλλάξει πιο γρήγορα επίπεδο. Δυστυχώς. Κρίμα και πάλι κρίμα… Επ’ αυτού είναι απόλυτα φυσιολογική η μεγάλη στενοχώρια που επικρατεί και κανείς δεν μπορεί να παρηγορήσει κανέναν.

2) Δεν είναι όμως αποτυχία το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Ληγκ και συνεχίζει στο Europa League. Ο ΠΑΟΚ δεν επένδυσε για να φθάσει στους ομίλους. Θα έφθανε παρά λίγο εκεί ΚΑΙ λόγω συγκυρίων. Δικαιωματικά ο ΠΑΟΚ συνεχίζει στο Europa League γιατί –προς το παρόν- δεν έχει πείσει -σχεδόν- σε κανένα τομέα ότι αξίζει να παίζει με τους μεγάλους. (Ούτε καν με αυτό τον απαράδεκτο χλοοτάπητα μήνα Αύγουστο). Αν θα το πετύχαινε θα ήταν τυχερός και θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί για να δυναμώσει. Τώρα, πάμε και πάλι σιγά-σιγά. (Βεβαίως η άτιμη η μπάλα θα μπορούσε να στείλει στους ομίλους τον ΠΑΟΚ αν ο Στοχ ευστοχούσε στο 81΄. Στον ΠΑΟΚ δεν “χαρίζονται” τέτοιες επιτυχίες.
Πρέπει να τις κατακτήσει…

3) Στα παιχνίδια ΠΑΟΚ – Σάλκε εμφανίστηκαν δύο ομάδες προβληματικές, που έκαναν δεκάδες λάθη. Δεν έκανε λάθη μόνο ο 24χρονος Σκόνδρας ή ο 24χρονος Βίτορ ή ο Τζιόλης ή ο 24χρονος Λούκας. Λάθη τεράστια έκανε ο Τζόουνς, ο Χέβεντες, ο Ουσίντα, ο Φουγκς… Τα τέσσερα λάθη στοίχισαν στον ΠΑΟΚ τρία γκολ. Τα πέντε λάθη στοίχισαν στην Σάλκε δύο γκολ… Έτσι απλά… Ίσως και γιατί η Σάλκε έχει τον Ντράξλερ των δεκάδων εκατομμυρίων που τα εκμεταλλεύτηκε και ο ΠΑΟΚ τον Λούκας των 700 χιλιάδων…

4) «Ο ΠΑΟΚ θα περνούσε αν είχε άλλο στόπερ, αν είχε άλλο αριστερό μπακ, αν έπαιζε ο Λάζαρ, αν είχε άλλο μεσοεπιθετικό, αν έπαιρνε προπονητή 10 Μαίου, αν είχε τον Γκαρσία, αν δεν έβγαινε ο Σαλπιγγίδης για να μπει ο Ολίσε, αν… αν…”. Ο καθένας ότι τον βολεύει και όπως πάντα να ψάξουμε όλοι μαζί να βρούμε τον φταίχτη. Κανείς δεν εγγυάται όλα τα παραπάνω όσες παραλείψεις και λάθη να συνέβησαν. Ξέρετε κάτι: Ο ΠΑΟΚ θα περνούσε αν έβαζε το 2-2 ο Λούκας ή αν έβαζε το 3-2 ο Στοχ. Κι αυτό είναι εγγυημένο! Αυτό είναι το ποδόσφαιρο…

5) Είναι δύσκολες αυτές οι 2-3 ημέρες όπου πρέπει ψύχραιμα όλος ο ΠΑΟΚ να συνειδητοποιήσει τι χάθηκε αλλά και να το ξεπεράσει… Ταυτόχρονα πρέπει να δει μπροστά με αποφασιστικότητα και να αποκτήσει κίνητρο, να βάλει στόχους.

6) Κακά τα ψέματα, ο ΠΑΟΚ θα είχε ελάχιστες πιθανότητες να διεκδικήσει το πρωτάθλημα αν έπαιζε στο Τσάμπιονς ληγκ. Εκτός αν έφερνε τέσσερις παικταράδες. Τώρα, που θα παίξει στο δικό του Ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να αφοσιωθεί στον μεγάλο του στόχο. Πολύ πιο προσγειωμένα γυρίζεις από τη Νορβηγία, παρά από το Μπερναμπέου. Τώρα, πρέπει να τα δώσει όλα για να πάρει το πρωτάθλημα χωρίς να εγκαταλείψει την προσπάθεια να για πρόκριση στους 32. Και πάλι βέβαια χρειάζεται ενίσχυση. Και πάλι είναι αουτσάιντερ για το πρωτάθλημα.

* Μέσα σε λίγες ώρες τι είχαμε: Ο ΠΑΟΚ έδωσε τον σημαντικότερο αγώνα του παίζοντας με δύο επιθετικούς. Ο ΠΑΟΚ έδωσε τέτοιο παιχνίδι με τον Κατσουράνη κεντρικό αμυντικό. Ο ΠΑΟΚ έδωσε τέτοιο ματς με τον υγιή Γκαρσία εκτός αποστολής. Και όμως… Ο ΠΑΟΚ έδωσε τέτοιο ματς με τον προπονητή του να αποβάλλεται και να βλέπει μεγάλο μέρος από την κερκίδα. Και όμως… Τι ακολουθεί… ΣΙΩΠΗ. Μία λογική αντίδραση γι’ αυτόν που ξέρει περισσότερα από εμάς…

Αυτοί είμαστε κύριοι και πρέπει να το καταλάβουμε: Οι περισσότεροι δεν κρίνουν με βάση τα γεγονότα, αλλά με βάση ποιος τα προκαλεί.

Πηγή: paok24.com