Facebook Pixel Η άμυνα δίνει τις προκρίσεις
Ποδόσφαιρο
| 2013-08-28 14:30:00

Η άμυνα δίνει τις προκρίσεις

Η άμυνα δίνει τις προκρίσεις

Εκτός και αν είσαι η Μπαρτσελόνα, για τις περισσότερες ομάδες, οι διπλές αναμετρήσεις κρίνονται από τις άμυνες τους. Γράφει ο Μιχάλης Τσώχος. 

Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση στους ομίλους. Λεπτομέρειες όμως που κυρίως αφορούσαν την αμυντική του προσήλωση και λειτουργία και λιγότερο στην επίθεση του. Φεύγει με ψηλά το κεφάλι, αλλά και με πολλά μεγάλα «αν».

Αν έδινε το χέρι ο διαιτητής στον Ουτσίντα, στο 0-1. Αν έβαζε το γκολ ο Στοχ μετά το 2-2. Αν δεν είχε τραυματιστεί ο Λίνο και υπήρχε κανονικό αριστερό μπακ. Αν είχε αποκτηθεί στόπερ μεγάλης αξίας, ώστε να πλαισιώνει τον Κατσουράνη σε αυτά τα μεγάλα ματς. Αν υπήρχε περισσότερο καθαρό μυαλό και εμπειρία στην διαχείριση τέτοιων αναμετρήσεων. Αν δεν έβγαζε ταυτόχρονα και τον Αθανασιάδη και τον Σαλπιγγίδη. Αν υπήρχε ο κόσμος στο γήπεδο. Αν...

Η Σάλκε δεν ήταν σε καμμία περίπτωση πολύ καλύτερη του Δικέφαλου. Ο Στέφενς έστησε σωστά την ομάδα του, με τις γραμμές κοντά. Και με ντουμπλαρίσματα στο μαρκάρισμα του μοναδικού ποιοτικού ποδοσφαιριστή της Γερμανικής ομάδας, του Φαρφάν. Ίσως κάποιος υποστηρίξει, ότι ένας πιο επιθετικός από την αρχή ΠΑΟΚ, θα εκμεταλλευόταν τα πολλά αμυντικά κενά του αντιπάλου του. Όπως φάνηκαν και στο φινάλε του 90λεπτου. Με τα ίσως όμως δεν παίζεται ποδόσφαιρο και η τακτική προσέγγιση του Ολλανδού, ήταν η ορθολογική.

Μετά το 0-1 έδειξε τεράστιο χαρακτήρα ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζοντας σε 1-1. Με την αποβολή όμως του Τζόουνς του δόθηκε η δυνατότητα να ρισκάρει, για μια ιστορική πρόκριση. Και να εμφανίσει όμως και τα τεράστια αμυντικά κενά, δεχόμενος δύο γκολ στην κόντρα: με κλειστές γραμμές, οι αργοί σέντερ μπακ και το αργό κέντρο, δεν εκτίθενται. Όταν όμως βγαίνεις μπροστά και μεγαλώνει η απόσταση, δυστυχώς ένας Ντράξλερ, μπορεί να σου κάνει την ζημιά και να στερήσει από τον ΠΑΟΚ μια πρόκριση, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι τώρα στην Τούμπα. Αμυντικά κενά, που δεν υπήρξαν μόνο το βράδυ της Τρίτης, αλλά και στα ματς με την Μέταλιστ.

Δυστυχώς οι Ελληνικές ομάδες, και ιδιαίτερα αυτές που θα παίζουν προκριματικά Τσάμπιονς Ληγκ, χρειάζονται ενίσχυση υψηλού επιπέδου, για το μεγάλο βήμα. Στον Δικέφαλο ξεκίνησε να γίνεται αυτό με την έλευση του Στοχ, όμως όλοι οι υπόλοιποι είναι ένα κλικ πιο κάτω, για αυτό το επίπεδο. Την υπερπροσπάθειας για να μπει σε όμιλο, κόντρα πάντα σε καλύτερες (θεωρητικά) ομάδες.

Το αύριο δεν πρέπει να φέρει γκρίνια και απογοήτευση. Μπορεί τα λεφτά του Τσάμπιονς Ληγκ να μην ήρθαν, όμως ανοίγεται και πάλι η «χρυσή ευκαιρία» της ευρωπαϊκής πορείας μέσω του Γιουρόπα Ληγκ. Το έκανε ο ΠΑΟΚ στο πρόσφατο παρελθόν, δυο φορές μάλιστα. Μπορεί και τώρα να βρεθεί στα νοκ άουτ του Φεβρουαρίου, που θα του φέρουν επιπλέον έσοδα (ίσως όχι «χρυσά», αλλά πάντως διόλου ευκαταφρόνητα), βαθμούς και καλύτερες κληρώσεις και βέβαια ευρωπαϊκή καταξίωση.

Και ο αποκλεισμός ας μην κοπάσει τον ενθουσιασμό των ΠΑΟΚτσήδων και του Σαβίδη. Εφόσον υπάρχουν τα χρήματα, ο Πιάτι και ένας στόπερ θα του δώσουν (εκτός από την ποιότητα) και το απαραίτητο βάθος για να συνεχίσει τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Πηγή: pamesports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags