Facebook Pixel Ο Τσάρλυ για Μίτσελ και Ολυμπιακό
Ποδόσφαιρο
| 2014-10-03 16:22:00

Ο Τσάρλυ για Μίτσελ και Ολυμπιακό

Ο Τσάρλυ για Μίτσελ και Ολυμπιακό

Ο Μίτσελ στο Μάλμε ήταν ντεφορμέ. Οχι μόνο στην προετοιμασία και στο κοουτσάρισμα του παιχνιδιού, αλλά και στις συνεντεύξεις τύπου.

Δεν υπήρχε λόγος να απαντήσει στην άποψη του Χαρέιντε πως η Σάλτσμπουργκ είναι καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό και έδειξε αχαριστία η τοποθέτησή του πως για τα δύο γκολ την ευθύνη την έχει ο Ρομπέρτο. Ο ίδιος έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο αποθεωτικών σχολίων επειδή ο Ρομπέρτο κατάφερε και κατέβασε ρολά. Ακόμα και στο Μάλμε με έναν άλλο τερματοφύλακα θα μπορούσε το σκορ να έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το ατόπημα είναι βαρύ, καθώς ο Ρομπέρτο είναι αυτός που επωμίζεται την επιλογή της διοίκησης και του ιδίου να βγάλει τη σεζόν ο Ολυμπιακός με τον Μποτία βασικό στόπερ. Αν χαλάσει η ψυχολογία του Ρομπέρτο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η χρονιά να κυλήσει βασανιστικά για τους «ερυθρόλευκους».

Στη φάση του πρώτου γκολ, ο τερματοφύλακας θα μπορούσε να βγει γρήγορα και να μαζέψει την μπάλα. Η ευθύνη όμως ανήκει στον Μποτία, γιατί αυτός είναι σε άμεση επαφή με την μπάλα. Ενας κλασάτος στόπερ θα μάζευε την μπάλα και θα έβγαζε επίθεση, ένας χαμηλού επιπέδου θα την έβγαζε πλάγιο. Το μόνο πάντως που χρειαζόταν για να καθαρίσει την φάση είναι να στρίψει το σώμα του. Το λάθος του Μποτία γίνεται λόγω ενός συνδυασμού έλλειψης προσόντων και αυτοπεποίθησης. Ο άνθρωπος καταλαβαίνει πως παίζει πάνω από το επίπεδό του και είναι σφιγμένος.

Χωρίς δεξί εξτρέμ

Η εικόνα που έδειξε ο Ολυμπιακός στο Περιστέρι και στο Μάλμε δημιουργεί φόβο. Το ρόστερ δείχνει να έχει αδυναμίες ανασταλτικά, αλλά και στη δημιουργία. Το φανερό πρόβλημα που υπάρχει στο κέντρο της άμυνας στοιχίζει και επιθετικά, καθώς αναγκάζει τον Μίτσελ να πηγαίνει συνεχώς σε συντηρητικά σχήματα. Δεν υπάρχει καθαρό δεξί εξτρέμ από τη στιγμή που κόπηκε ο Ντοσεβί από τη λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ. Οχι πως είναι μεγάλη κλάση ο Ντοσεβί, μπάλα ξέρει, αλλά δεν έχει την απαιτούμενη συμμετοχικότητα στο παιχνίδι, στην πράξη όμως φαίνεται πως στη λίστα που κατατέθηκε στην ΟΥΕΦΑ δεν υπάρχει κανένας να παίξει στα δεξιά της επίθεσης.

Ο Ντουρμάζ το δεξί το έχει για να περπατάει και του αρέσει να κινείται συνεχώς αριστερά. Δεν έχουν όλη οι εξτρέμ τη δυνατότητα να παίξουν με ανάποδο πόδι. Συνήθως βολεύονται ποδοσφαιριστές που θέλουν να δημιουργούν. Ο Ντουρμάζ στηρίζεται στην ταχύτητά του, οπότε θέλει το καλό του πόδι από την έξω πλευρά για να μπορεί να εκτελεί και να σεντράρει πάνω στο τρέξιμό του. Τον βλέπουμε συνεχώς να αναγκάζεται να σταματά απότομα την προσπάθειά του για να φέρει την μπάλα στο αριστερό πριν εκτελέσει.

Τον έκανε παθητικό ο Εντιγκά

Το όπλο στο φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού είναι οι κερδισμένες μάχες που μπορούν να δώσουν παίζοντας ταυτόχρονα στον άξονα οι Μιλιβόγεβιτς, Μανιάτης, Κασάμι. Με την επιλογή του Μίτσελ να πάει τον Μανιάτη στα δεξιά και να περάσει σε θέση 6 τον Εντιγκά έκανε πιο παθητικό τον άξονα και έβγαλε τους Μιλιβόγεβιτς, Μανιάτη από τις θέσεις τους.

Ο Εντιγκά έβγαλε το παιχνίδι σε μία πολύ σημαντική θέση στην οποία ο Μιλιβόγεβιτς έκανε όργια με την Ατλέτικο χωρίς να κάνει ένα κερδισμένο τάκλιν ή έστω ένα φάουλ. Ο ρόλος του εξαριού στον Ολυμπιακό είναι πολύτιμος, καθώς αν απομονωθούν τα στόπερ είναι σίγουρο πως θα γίνει ζημιά. Το πρώτο λάθος ήταν που αδικαιολόγητα πέρασε ο Εντιγκά στον χώρο του Μιλιβόγεβιτς.

Λάθος που έφερε την παρουσία του Μανιάτη στα δεξιά, σύγκρουση ρόλου Κασάμι, Μανιάτη και μία διάταξη με ελάχιστα περιθώρια δημιουργίας.

Πρόβλημα στη δημιουργία

Ο Ολυμπιακός σε ένα παιχνίδι που έπρεπε να δημιουργήσει, κατέβηκε με τρεις καθαρούς ανασταλτικούς χαφ και τον Μανιάτη δεξί εξτρέμ.

Αν συνυπολογίσουμε πως ο Μήτρογλου δεν έχει αυτήν την εποχή τη δυνατότητα να βγάλει συμμετοχή στο παιχνίδι, ο μοναδικός τρόπος για να αναπτυχθεί ο Ολυμπιακός είναι με ανεβάσματα των ακραίων μπακ και ατομικές ενέργειες του Αφελάι. Βλέποντας κάποια ενδεικτικά νούμερα στη στατιστική, καταλαβαίνεις ξεκάθαρα το πρόβλημα. Τις περισσότερες επαφές με την μπάλα τις είχε με 97 ο Εμπνταλαουί, ενώ 7 ντρίπλες έκανε ο Μαουάκου. Δεύτερος στις απλές επαφές ήταν ο στόπερ Μποτία με 84 και από δυό ντρίπλες είχαν οι Εμπνταλαουί, Αφελάι.

Σίγουρα το μεγάλο πρόβλημα στον Ολυμπιακό είναι στο κέντρο της άμυνας. Πρόβλημα που οδηγεί τον Μίτσελ σε σχέδιο με πολλούς αμυντικογενείς χαφ. Το κακό όμως είναι πως για να βγει τακτική με πολυπρόσωπη άμυνα πρέπει να υπάρχουν ποδοσφαιριστές που να μπορούν να δημιουργήσουν από μόνοι τους ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα. Οπως είναι ο Ολυμπιακός δομημένος, χρειάζεται έναν πολύ καλό Αφελάι για να βγει το 4-3-3, αλλά το παιδί μοιάζει να έχει πάθει... Νίνη.

Οι τραυματισμοί τον έχουν κάνει να μην φεύγει. Δεν παίζει στο κενό χώρο, δεν βγάζει μεγάλο διασκελισμό και αρκείται σε ένα καλό κοντρόλ και σε μία επιλογή κοντινή στον χώρο του. Το κακό για τους «ερυθρόλευκους» δεν ήταν η ήττα, αλλά πως έβγαλε προβλήματα που φαντάζει δύσκολο να διορθωθούν από το υπάρχον ρόστερ.

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags