Με την ομάδα να μην έχει δώσει ακόμη επίσημο ματς, και ας πλησιάζουμε στα μέσα του Σεπτέμβριου, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και να προσπαθεί να σχεδιάσει το καλύτερο δυνατό σχήμα που θα μπορέσει να πάρει το τρίποντο κόντρα στη Μαρσέιγ σε ένα ματς-κλειδί για τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σαφέστατα σε τέτοια παιχνίδια παίζει σημαντικό ρόλο το πάθος και η αποφασιστικότητα που θα επιδείξουν οι παίκτες, όμως οι ειδικές συνθήκες που παρουσιάζονται κάνουν απαραίτητη την πιστή εφαρμογή του προπονητικού πλάνου. Οι εντολές του Βαλβέρδε στους «ερυθρόλευκους» είναι συγκεκριμένες και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφερθούν αγωνιστικά θα κρίνει εν πολλοίς την έκβαση του αγώνα.

Στη... σκακιέρα του Καραϊσκάκη αύριο το βράδυ ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί όλες του τις κινήσεις ώστε στο τέλος να κάνει «ματ» στους Γάλλους και να μπει σε θέση οδηγού σε έναν εξαιρετικά δύσκολο όμιλο.

1. ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ «ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ»

Το Καραϊσκάκη θα είναι κατάμεστο και ο κόσμος σίγουρα θα «παίξει» τον ρόλο του. Ο κόσμος, όμως, δεν παίζει μπάλα και οι «ερυθρόλευκοι» βεβαίως θα έχουν ενθουσιασμό, αλλά συνάμα θα πρέπει να έχουν και υπομονή στο παιχνίδι τους. Βασικό στοιχείο, για να μπορέσουν να παίξουν με «καθαρό μυαλό» από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης.

2. ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Δυστυχώς, για τον Ολυμπιακό το αυριανό ματς είναι το πρώτο του επίσημο. Το γεγονός ότι εδώ και τρεις εβδομάδες έχει μόλις ένα φιλικό παιχνίδι στα πόδια του τον δυσκολεύει πολύ και τον αναγκάζει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο πώς θα διαχειριστεί τις δυνάμεις του και τα τρεξίματά του. Χρειάζεται σωστή κατανομή δυνάμεων, μιας και η ομάδα δεν είναι ακόμη πανέτοιμη να τρέχει 90 λεπτά στον ίδιο ρυθμό.

3. ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΤΟ TRANSITION

Ενα από τα βασικά στοιχεία της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας του Βαλβέρδε είναι η σωστή εφαρμογή του transition. Το πώς δηλαδή θα μπορεί η ομάδα να κλέβει την μπάλα από τον αντίπαλο και να βγαίνει γρήγορα και σωστά στην επίθεση. Ο Ισπανός περιμένει από τους παίκτες του να εκμεταλλευτούν αυτόν τον παράγοντα.

4. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Το πλάνο του Βαλβέρδε είναι συγκεκριμένο και οι ρόλοι που θα κατανεμηθούν στους «ερυθρόλευκους» θα πρέπει να ακολουθηθούν πιστά. Τόσο στον τρόπο οργάνωσης όσο και αντίδρασης της ομάδας στην προσπάθεια των Γάλλων να επιβάλουν τον δικό τους ρυθμό. Η πιστή εφαρμογή του αγωνιστικού πλάνου είναι αναγκαία.

5. ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Στο Τσάμπιονς Λιγκ η άμυνα είναι αυτή που πολλές φορές εξασφαλίζει τη νίκη. Σε ένα ματς που λογικά θα είναι ιδιαίτερα κλειστό και θα πάει στις λεπτομέρειες ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να έχει σωστή ανασταλτική λειτουργία. Καλή παρουσία της αμυντικής του γραμμής αλλά και παράλληλα δουλειά από τα αμυντικά του χαφ. Βεβαίως, χρειάζεται σωστή δουλειά απ' όλη την ομάδα στον τομέα αυτόν.

6. ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε είναι ομάδα που έχει συνηθίζει να πρεσάρει σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου και να προσπαθεί να μην αφήνει τον αντίπαλό του να κάνει το παιχνίδι του. Το ιδανικό για τους «ερυθρόλευκους» θα ήταν να μπορέσει να κάνει αυτό ακριβώς και αύριο το βράδυ κόντρα στους Γάλλους. Δεδομένων των συνθηκών, αυτό θα έχει το ρίσκο του με τον Βαλβέρδε να δίνει μεγαλύτερη βάση στον άξονα, εκεί όπου περιμένει από τους παίκτες του να μην αφήσουν τους Γάλλους να πάρουν «ανάσα».

7. ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ

Ιδανικό για τον Ολυμπιακό θα ήταν να μπορέσει να αιφνιδιάσει τη Μαρσέιγ και να εκμεταλλευτεί τη δεδομένη «καυτή» ατμόσφαιρα που θα έχει το γήπεδο στο ξεκίνημα του ματς. Ενα γρήγορο γκολ σίγουρα θα άλλαζε τις ισορροπίες του αγώνα και θα έβαζε σε δύσκολη θέση τους Γάλλους, οι οποίοι θα αναγκάζονταν να ανοιχτούν. Βεβαίως, ακόμη κι αν συμβεί αυτό, είναι απαραίτητη και η υπομονή και το «καθαρό μυαλό» μέχρι το τέλος του αγώνα.

8. ΚΟΝΤΑ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ

Στον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε όλοι επιτίθενται και όλοι αμύνονται. Αυτό ακριβώς θα επιδιώξει να κάνει ο πρωταθλητής Ελλάδας κόντρα στη Μαρσέιγ. Δύσκολα θα αλλάξει τον προγραμματισμό του ο Ισπανός τεχνικός, εφαρμόζοντας αυτό που έχει μάθει να κάνει σε κάθε ομάδα που δουλεύει. Για να βγει σωστά στο γήπεδο το αγωνιστικό του πλάνο θα πρέπει οι γραμμές της ομάδας να είναι κοντά και να μην υπάρχουν κενά που θα δώσουν το δικαίωμα στους Γάλλους να απειλήσουν πιο εύκολα τους «ερυθρόλευκους».

9. ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΚΟΜΠΙΝΕΣ»

Ο Ολυμπιακός στα φιλικά που έδωσε στο διάστημα της προετοιμασίας του έδειξε πως αντιμετωπίζει προβλήματα στις στημένες φάσεις. Η Μαρσέιγ διαθέτει ψηλά κορμιά στην ενδεκάδα της και παίκτες ικανούς να του κάνουν τη ζημιά στον «αέρα». Εκεί ο Βαλβέρδε έχει επιστήσει την προσοχή των παικτών του, γι' αυτό ακριβώς δείχνει να πηγαίνει και σε επιλογές παικτών που μπορούν να δώσουν λύσεις σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τις δικές του στημένες φάσεις, κυρίως με τις «κομπίνες» που εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία.

10. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ

Η ταχύτητα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που δουλεύει απ' την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στον Ολυμπιακό ο Βαλβέρδε. Σε αυτόν τον τομέα ποντάρει πολλά ο Ισπανός, στο πώς δηλαδή θα μπορέσει οργανωμένα και με την μπάλα κάτω να αναπτυχθεί η ομάδα και να μπορέσει να «τρέξει» τους Γάλλους στον δικό του ρυθμό.

Πηγή: Goal