Η δήλωση του Ντιντιέ Ντεσάν ότι «η Μαρσέιγ βρίσκεται μέσα σε ένα σκοτεινό τούνελ» αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα με τη Ρεν στο «Βελοντρόμ» αποδεικνύει πόσο πιεστική είναι πλέον η κατάσταση για τον άνθρωπο που οδήγησε τον Ολυμπιακό της Μασσαλίας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2010 έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια αναμονής. Οπως το αποδεικνύει και ο τρόπος που φυσούσε και ξεφυσούσε όταν η ομάδα του δέχτηκε το γκολ με το οποίο ηττήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Φως στο τούνελ προς το παρόν δεν βλέπει ο Ντεσάν, αλλά ευελπιστεί ότι αυτό θα συμβεί στη φυσούνα του «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Το να βλέπει όμως την περσινή δευτεραθλήτρια Γαλλίας, που είναι δικό του δημιούργημα, να βρίσκεται στην 17η θέση του Σαμπιονά (χωρίς νίκη σε πέντε αγώνες) κάτω από ομάδες όπως η Ντιζόν, η Αζαξιό και η Μπρεστ είναι πραγματικά καταθλιπτικό. Και είναι φανερό πως δεν έχει να κάνει μόνο με την αγωνιστική κατάσταση των ποδοσφαιριστών αλλά με το γενικότερο κλίμα στα αποδυτήρια.

Ο Ντεσάν βέβαια δεν είναι κανένας τυχαίος. Το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής το πέρασε -είτε στην εθνική είτε στις ομάδες που αγωνίστηκε- με το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Και δεν έχει το τουπέ του Γιόχαν Κρόιφ όταν μιλάει στους παίκτες του διότι ο ίδιος δεν ήταν κάποιος θεός ή...ημίθεος του ποδοσφαίρου αλλά ένας ικανότατος αμυντικός χαφ.

Εν ολίγοις ξέρει να χειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις, γνωρίζει να μιλάει στην καρδιά του ποδοσφαιριστή (ο Ακης Ζήκος που τον είχε προπονητή στη Μονακό θα μπορούσε να μιλάει ώρες γι' αυτό) και με δεδομένα τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει, δεν έχει άλλη επιλογή από το να ρίξει το βάρος στην ψυχολογία.

Η συγκυρία πάντως είναι ιδανική για τον Ολυμπιακό. Οι Γάλλοι έρχονται με την πλάτη στον τοίχο, διότι πριν ακόμη αναχωρήσουν για Αθήνα είχαν ξεκινήσει τα γκάλοπ αρκετών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την παραμονή του Ντεσάν στη Μαρσέιγ. Για να ακούσουν και την άποψη της κοινής γνώμης.

«Είναι σε κίνδυνο μετά το άσχημο ξεκίνημα στο Σαμπιονά; Θα μπορέσει να κρατήσει τη θέση του μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ και τη Λιόν στο πρωτάθλημα;» είναι τα βασικά ερωτήματα προς το κοινό. Οι απαντήσεις αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας.

Οι αρθρογράφοι αναφέρουν ξεκάθαρα ότι ήχησε το ρολόι για την αντίστροφη μέτρηση. Στη Γαλλία, ωστόσο, η αλλαγή προπονητή δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία (για να μην κατηγορούμε μόνο τους εαυτούς μας...)

Ακόμη και αν χάσει τα δύο επόμενα ματς η Μαρσέιγ, ο Ντεσάν μπορεί να μείνει για χρόνια στη θέση του διότι παραμένει αγαπητός στη διοίκηση.

Οπως και να 'χει, η ουσία είναι ότι η έξοδος από το τούνελ περνάει από το Νέο Φάληρο. Και από τον Ολυμπιακό θα εξαρτηθεί αν θα βυθίσει σε μεγαλύτερο σκοτάδι τον Ντεσάν και τους παίκτες του ή αν θα τους αφήσει να δουν το φως στην άκρη.

Πηγή: Sentragoal.gr