Facebook Pixel Περνάει τον ΠΑΟ μετά από έντεκα χρόνια!
Ποδόσφαιρο
| 2011-09-13 16:50:00

Περνάει τον ΠΑΟ μετά από έντεκα χρόνια!

Περνάει τον ΠΑΟ μετά από έντεκα χρόνια!

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει για τον Ολυμπιακό και το διπλό ευρωπαϊκό προσπέρασμα που μπορεί να κάνει στον αντίπαλό του, εκμεταλλευόμενος την "πράσινη" απουσία από την Ευρώπη

Σε δύο ευρωπαϊκά ταμπλό φιλοδοξεί ο Ολυμπιακός να ξεπεράσει τον Παναθηναϊκό με την παρουσία του στους φετινούς ομίλους του Champions League αρχής γενομένης από απόψε φιλοξενώντας τη γαλλική Μαρσέιγ στο «Καραϊσκάκης».

Οι «ερυθρόλευκοι», εκτός όλων των άλλων, μπορούν με την άνεσή τους να εκμεταλλευτούν την οδυνηρή για τον αντίπαλό τους ευρωπαϊκή απουσία και σχετικά εύκολα να τον ξεπεράσουν και στη συνολική βαθμολογία του Champions League (από το 1992 έως το 2011), αλλά και σε ευρωπαϊκό συντελεστή μετά από έντεκα ολόκληρες ευρωπαϊκές σεζόν!

Ως προς την ειδική βαθμολογία του Champions League (που δημοσιεύεται, όπως κάθε χρόνο, στην ετήσια έκδοση του «Goal») Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρίσκονται με την έναρξη στη σεζόν στο λίαν τιμητικό top-20 της διοργάνωσης με τους «πράσινους» να προηγούνται στη 19η θέση και τον πρωταθλητή Ελλάδας να είναι ακριβώς από κάτω στην 20ή θέση, πάνω από Λα Κορούνια, Γαλατασαράι και Ρόζενμποργκ, που δεν τους απειλούν αφού δεν αγωνίζονται εφέτος στη διοργάνωση.

Η διαφορά Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού είναι μόλις ένας βαθμός (στον απολογισμό νικών – ισοπαλιών και ηττών με το σύστημα 2-1-0 που χρησιμοποιεί επισήμως η UEFA για τον καταρτισμό της ειδικής βαθμολογίας) κάτι που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου για τους ερυθρόλευκους να βρεθούν από πάνω και από εκεί και πέρα να παλέψουν με τη Ντόρτμουντ (18η στην τρέχουσα βαθμολογία) αλλά και με τη 17η Ρόμα (απουσιάζει εφέτος από τη διοργάνωση) για καλύτερο πλασάρισμα στην πρώτη 20άδα στο σύνολο των 196 ομάδων που συνολικά θα έχουν μετάσχει στη διοργάνωση.

Ως προς τον ευρωπαϊκό του συντελεστή ο Ολυμπιακός έχει τη μεγάλη ευκαιρία να καλύψει την τρομακτική ζημιά που του προκάλεσε ο περσινός πρόωρος αποκλεισμός από τη Μακάμπι και στην ουσία του στοίχισε στην εφετινή κλήρωση των ομίλων το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Ο Ολυμπιακός είναι η 20η ομάδα από πλευράς συντελεστής των «32» της φετινής διοργάνωσης και με μία σχετικά καλή παρουσία στους περσινούς ομίλους του Europa (αν έκανε δηλαδή όσα ο Αρης και ο ΠΑΟΚ) θα βρισκόταν σίγουρα στην πρώτη 16άδα ώστε να προλάβαινε το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, από το οποίο τελικά του προέκυψε ο αποψινός του αντίπαλος.

Η μάχη Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού θα δοθεί σε διπλό ταμπλό, δηλαδή και στην κατάταξη των ομάδων στη βαθμολογία της UEFA από πλευράς ευρωπαϊκού συντελεστή. Ο Παναθηναϊκός έχει αυτή τη στιγμή τον 33ο καλύτερο συντελεστή, χωρίς τη δυνατότητα να προσθέσει βαθμούς στους 49.960 που διαθέτει, πλην του ποσοστού που θα εισπράττει από τη διαμόρφωση του ελληνικού συντελεστή.

Ο Ολυμπιακός αντίστοιχα είναι 35ος με συντελεστή 48.460, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται μόλις δύο βαθμούς στον όμιλό του για να ξεπεράσει τους «πράσινους» και να τελειώσει τη σεζόν πάνω από τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά μετά το 2001, δηλαδή μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια! Μπορεί να το κάνει από απόψε, αν επικρατήσει της Μαρσέιγ.

Η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός τερμάτισε σε ευρωπαϊκή σεζόν με καλύτερο συντελεστή από τον Παναθηναϊκό ήταν στο τέλος της περιόδου 2000-2001, όταν ο Ολυμπιακός ήταν 48ος με συντελεστή 47.183 βαθμούς και ο Παναθηναϊκός 67ος με 37.183 βαθμούς. Μάλιστα τότε και οι δύο αιώνιοι ήταν πίσω από την 45η ΑΕΚ με 48.183 βαθμούς.

Από την επόμενη σεζόν 2001-02 ο Παναθηναϊκός είχε περάσει μπροστά (33ος έναντι του 37ου Ολυμπιακού) και έτσι πήγε μέχρι πέρσι. Η μεγαλύτερη διαφορά τους ήταν την περίοδο 2003-04 με τον Παναθηναϊκό 23ο και τον Ολυμπιακό 54ο και ανάμεσά τους ΑΕΚ και ΠΑΟΚ! Και η μικρότερη τα δύο προηγούμενα χρόνια με τους «πράσινους» να προηγούνται τέσσερις θέσεις στην επίσημη ευρωπαϊκή κατάταξη.

Από εκεί και πέρα βεβαίως ο Ολυμπιακός καλείται να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση του στη βαθμολογία της UEFA με μία επιτυχημένη αγωνιστική παρουσία είτε στον όμιλό του στο Champions League, είτε καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση για να συνεχίσει στο Europa.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι αν οι «ερυθρόλευκοι» επαναλάβουν μία πορεία παρόμοια με την προπέρσινη (όταν είχαν φτάσει στους «16» και είχαν αποκλειστεί από τη Μπορντό), τότε θα πλησιάσουν για πρώτο φορά το ευρωπαϊκό top-20.

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν ακόμα κοντά στους 10.000 βαθμούς (πέντε νίκες ή και λιγότερες αν υπάρξει και μπόνους πρόκρισης), γιατί στο τέλος της εφετινής σεζόν θα βγάλουν από την πενταετία τους την πολύ καλή συγκομιδή που είχαν πετύχει τη σεζόν 2007-08 με τη δεύτερη πρόκριση στην ιστορία τους από τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης στον τότε όμιλο με Ρεάλ, Βέρντερ και Λάτσιο.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags