«Οποια ομάδα επιβάλει το ρυθμό της στο παιχνίδι θα φτάσει πιο κοντά στη νίκη» δήλωσε από το Λονδίνο ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε αναφερόμενος στον σημερινό αγώνα του Ολυμπιακού με την Αρσεναλ στο «Εμιρέιτς» (21.45, ΝΕΤ) για τη δεύτερη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πώς προσδιορίζεται όμως ο ρυθμός στο ποδόσφαιρο; Με τα χιλιόμετρα που διατρέχουν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο; Με τον χρόνο κατοχής της μπάλας; Το σφυροκόπημα του αντιπάλου;
Οι αριθμητικοί δείχτες δεν λένε πάντα την αλήθεια. Η Αρσεναλ πέρυσι εναντίον της Μπαρτσελόνα έτρεξε 115.660 μέτρα έχοντας κατοχή της μπάλας μόλις 31%. Εν ολίγοις «χόρεψε» στον ρυθμό του αντιπάλου. Αντίστοιχα στο παιχνίδι με την πορτογαλική Μπράγκα έτρεξε μόνο 106.849 μέτρα έχοντας 64% κατοχή της μπάλας.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι Μαραθώνιος δρόμος για να νικάει όποιος τρέχει τα περισσότερα χιλιόμετρα. Αν ήταν έτσι, πέρυσι το Τσάμπιονς Λιγκ θα κατακτούσε η Ρουμπίν Καζάν οι παίκτες της οποίας κατά μέσο όρο έτρεχαν 120.907 μέτρα και όχι η Μπαρτσελόνα οι παίκτες της οποίας παρουσίασαν την 24η επίδοση στη διοργάνωση με 110.465 μέτρα.

«Το ποδόσφαιρο είναι όπως η όμορφη γυναίκα. Αν δεν της το θυμίζεις συνέχεια, ξεχνάει ότι είναι όμορφη» έχει πει κατά το παρελθόν ο κ. Αρσέν Βενγκέρ. Ομορφιά στο ποδόσφαιρο σημαίνει θέαμα. Και το θέαμα προϋποθέτει όμορφες ομαδικές και ατομικές ενέργειες.

Η Αρσεναλ δεν έχει κατακτήσει τίτλο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το 2005. Η θέση της στο πάνελ των πιο θεαματικών ομάδων του κόσμου είναι όμως εξασφαλισμένη. Πέρυσι στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε 604 πάσες ανά αγώνα και 21 γκολ σε 8 παιχνίδια. Τα 10 τα σημείωσε μάλιστα μετά την πρώτη ώρα του αγώνα (61-90) στοιχείο που φανερώνει ότι εκτός από ποιότητα, διαθέτει άριστη φυσική κατάσταση και πολύ καλή ψυχολογία. Το 2009 στη νίκη με 2-0 επί του Ολυμπιακού στο «Εμιρέιτς» η Αρσεναλ είχε 428 πάσες και οι Ερυθρόλευκοι μόλις 168.

Ο Ολυμπιακός του κ. Ερνέστο Βαλβέρδε δεν έχει καμία σχέση με τον προ διετίας Ολυμπιακό του κ. Ζίκο. Εχει βελτιωθεί ποιοτικά, αλλάζει περισσότερο την μπάλα, είναι πιο ομαδικός, αλλά και η Αρσεναλ παραμένει «θηρίο» στην έδρα της παρά το άσχημο ξεκίνημα που έκανε στην Πρέμιερ Λιγκ και τη 13η θέση της βαθμολογίας στην οποία βρίσκεται με 2 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες και τέρματα 9-14.

Το φετινό κακό ξεκίνημα των Κανονιέρηδων οφείλεται στην απώλεια τριών βασικών παικτών. Του Φάμπρεκας που επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα και των Κλισί, Νασρί οι οποίοι γοητεύτηκαν από τα εκατομμύρια της Μάντσετσερ Σίτι. Χρειάστηκε μάλιστα να διασυρθεί με 8-2 από την Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ στο αγγλικό πρωτάθλημα για να κάνει διορθωτικές κινήσεις ο κ. Βενγκέρ. Τις δύο τελευταίες μέρες του Αυγούστου αποκτήθηκαν ο Μιγκέλ Αρτέτα από την Εβερτον, ο Περ Μέρτεζακερ από την Βέρντερ Βρέμης, ο Αντρέ Σάντος από την Φενέρμπαχτσε, ο Γιουν Πακ από τη Μονακό και ο Γιόσι Μπεναγιούν δανεικός από την Τσέλσι.

Ο αλσατός προπονητής στον σημερινό αγώνα με τον Ολυμπιακό δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Γουόλκοτ (επιθετικός), Κοσιελνί (αμυντικός), Ζερβίνιο (επιθετικός), Μπεναγιούν (επιθετικός), Βερμάελεν (αμυντικός), Τζουρού (μέσος), Γουίλσιρ (μέσος) και Ντιαμπί (αμυντικός).

Οι τραυματίες εξασθενίζουν προφανώς το οπλοστάσιο των Κανονιέρηδων, ωστόσο η Αρσεναλ έχει στο ρόστερ της 43 ποδοσφαιριστές έτοιμους να μπουν στο παιχνίδι και να χορέψουν στο ρυθμό που θα τους… σφυρίξει ο κ. Βενγκέρ. Εκτός αν ο κ. Βαλβέρδε καταφέρει να αναδείξει στο «Εμιρέιτς» τους δικούς του κανονιέρηδες.

Πηγή: tovima.gr