Facebook Pixel Θα μπορούσε... τσάμπα, έδωσε 21 εκατ. ευρώ!
Ποδόσφαιρο
| 2011-10-06 09:10:00

Θα μπορούσε... τσάμπα, έδωσε 21 εκατ. ευρώ!

Θα μπορούσε... τσάμπα, έδωσε 21 εκατ. ευρώ!

Πώς η κρατική θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα ακόμα και χωρίς να πληρώσει.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τη σύμβαση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ για την τριετία 2012-2015, την οποία ανανέωσαν η ΕΡΤ και η ΤΕΑΜ. Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ. Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε χθες προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι όροι του συμβολαίου ανάμεσα στις δύο πλευρές και το ακριβές ποσό των χρημάτων που θα κληθεί να προκαταβάλει η δημόσια τηλεόραση στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το θέμα είναι μείζον μιας και -όπως είχαμε αναφέρει στο ρεπορτάζ της περασμένης Τρίτης- η ΕΡΤ καλείται να πληρώσει προκαταβολικά ένα υπέρογκο ποσό για το «πακέτο» του Τσάμπιονς Λιγκ που περιλαμβάνει τον πρώτης επιλογής αγώνα κάθε Τετάρτης, τον τελικό σε παράλληλη κάλυψη με τη NOVA, το Super Cup και τα στιγμιότυπα της αγωνιστικής.

Κι αυτό όχι μόνο ενώ θα μπορούσε να εξασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα πληρώνοντας έως και το ένα τρίτο των χρημάτων, αλλά και και σε μια περίοδο που αν μη τι άλλο τα χρήματα δεν... περισσεύουν, ακόμα και στην πλεονασματική (τα τελευταία χρόνια) ΕΡΤ.

Ούτε κουβέντα για το ποσό!

Η δημόσια τηλεόραση από το απόγευμα της Τρίτης με ανακοίνωσή της τόνισε μεταξύ άλλων πως «με τη φετινή συμφωνία η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ πέτυχε σημαντική μείωση του τιμήματος (άνω του 20%) σε σχέση με το προηγούμενο συμβόλαιο ΕΡΤ ΑΕ ? ΤΕΑΜ (2009-2012)», καθώς και ότι «η επιλογή αυτή αξιολογήθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο ως η πλέον ενδεδειγμένη, καθώς από την τρέχουσα τηλεοπτική περίοδο η δημόσια τηλεόραση δεν επιβαρύνεται με άλλα ποδοσφαιρικά συμβόλαια (ΟΣΦΠ, Super League)».

Βεβαίως η ΕΡΤ μάλλον... ξέχασε να αναφερθεί στους οικονομικούς όρους της «δεσμευτικής» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- προσφοράς στην από τις 23 Σεπτεμβρίου 2011 ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στο diavgeia.gov.gr. Λογικά πλέον θα πρέπει να κάνει εκτενή αναφορά στα οικονομικά, μέσα από την εν λόγω ιστοσελίδα.

Τουλάχιστον 19,5 εκατ. ευρώ!

Οι πληροφορίες, ωστόσο, είναι ξεκάθαρες. Η ΕΡΤ την τρέχουσα τριετία πληρώνει 9 εκατ. ευρώ ετησίως στην ΤΕΑΜ. Η νέα συμφωνία αξιολογήθηκε στα 7,2 εκατ. ευρώ ετησίως στην περίπτωση συμμετοχής μόνο μίας ελληνικής ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρονιάς.

Αυτό το ποσό δύναται να αγγίξει τα 8 εκατ. ετησίως αν θα έχουμε δύο εκπροσώπους στη διοργάνωση κι αντιστοίχως θα περιοριστεί στα περίπου 6,5 εκατ. ευρώ αν δεν περάσει καμία ομάδα μας στους ομίλους.

Κοντολογίς το κόστος για την ΕΡΤ θα είναι από 19,5 εκατ. έως 24 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το πιο αισιόδοξο σενάριο από τη διαφημιστική αγορά για την εισροή χρημάτων από διαφημίσεις των 17 αγώνων ετησίως που θα δείχνουν τα κρατικά κανάλια κάνει λόγο για 1,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! Με δεδομένη την κρίση στην ελληνική αγορά, όμως, αυτό το ποσό είναι πολύ πιθανό να είναι συρρικνωμένο.

Θα το έδιναν... δωρεάν!

Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος έχει να κάνει με την υποχρέωση -βάσει των διατάξεων που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση- που θα είχε η NOVA ή ο ΟΤΕ (αν έπαιρνε αυτός το «πακέτο» με τις υπόλοιπες μεταδόσεις του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ) ή οποιαδήποτε άλλη συνδρομητική τηλεόραση να παρέχει ακόμα και άνευ τιμήματος σε ελεύθερο κανάλι έναν αγώνα της Τετάρτης!

Αυτό θα συνέβαινε στην περίπτωση που η ΤΕΑΜ δεν θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία με κάποιον ελεύθερης εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό (για οποιονδήποτε λόγο) κι ακριβώς επειδή το Τσάμπιονς Λιγκ συμπεριλαμβάνεται στα γεγονότα υψηλής τηλεθέασης που δεν μπορούν να είναι «κλειδωμένα» σε συνδρομητικά δίκτυα. Ομως η ΕΡΤ έδωσε... λύση και σ' αυτό, απαλλάσσοντας τη συνδρομητική τηλεόραση από αυτήν την «υποχρέωση» που θα είχε μεγάλο κόστος και κανένα όφελος.

Αλλωστε με δεδομένο πως η ΤΕΑΜ ζητούσε 60 εκατ. ευρώ την τριετία για τα συνδρομητικά δικαιώματα -ανεξάρτητα από το ότι η NOVA τα πήρε με μικρότερο ποσό και μειοδοτώντας σε σχέση με τον ΟΤΕ- το ποσό θα ήταν τουλάχιστον κατά 30% υψηλότερο αν περιελάμβανε και τον πρώτης επιλογής αγώνα της Τετάρτης που υποχρεωτικά θα έπρεπε να δοθεί -επαναλαμβάνουμε, ίσως και χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα!- σε ελεύθερο κανάλι!

Ερώτηση στη Βουλή

Το καυτό θέμα της ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει το Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκος Τσουκάλης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο, ζητώντας του να αποσαφηνίσει ποιοι είναι οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ. Την ώρα, μάλιστα, που η ΕΡΤ «απειλείται» με αναστολή λειτουργίας της ΕΤ1 και της «Ραδιοτηλεόρασης», με συνέπεια να βρεθούν σε εφεδρεία πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags