Facebook Pixel Ολυμπιακός: Σούπερ σταρ Ματιέ, μάγκας Μαρτίνς - "Πολυεργαλείο", δεν τον πέρασε κανείς - Από το αεροδρόμιο... βασικός
Ποδόσφαιρο
| 2021-07-28 22:27:00

Σούπερ σταρ Ματιέ, μάγκας Μαρτίνς - Πολυεργαλείο, δεν τον πέρασε κανείς - Από αεροδρόμιο... βασικός

του Βαγγέλη Καράμαλη
Σούπερ σταρ Ματιέ, μάγκας Μαρτίνς - Πολυεργαλείο, δεν τον πέρασε κανείς - Από αεροδρόμιο... βασικός

Το πλάνο του κόουτς, οι κορυφαίοι του Μπακού και οι "φωνές" του πάγκου. Πώς ήρθε η σημαντική πρόκριση κόντρα στη Νέφτσι, η ανάγκη για τον εξτρέμ και το εντυπωσιακό παιχνίδι των Βαλμπουενά - Κουντέ. Για ποια επιστροφή πρέπει να πανηγυρίζει ο Πορτογάλος προπονητής;

Πολύ πιο εύκολα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι και παρά τα πολλά και σημαντικά προβλήματά του, ο Ολυμπιακός νίκησε τη Νέφτσι για δεύτερη φορά και προκρίθηκε στον Γ΄ Προκτιματικό γύρο. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κάποια υπέρβαση, όμως με βάσει τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

Για να φτάσει βέβαια σε αυτή την επιτυχία, χρειάστηκε το διαβασμένο και πολύ καλό κοουτσάρισμα του Πέδρο Μαρτίνς και η ηγετική εμφάνιση του Ματιέ Βαλμπουενά που μοιάζει αγέραστος. Ο Γάλλος άσος ήταν εντυπωσιακός από το πρώτο λεπτό μέχρι το 75ο όταν και αντικαταστάθηκε. Ήταν ο ηγέτης της ομάδας και ο προπονητής στο χορτάρι. Έτρεξε ασταμάτητα, πίεσε πάρα πολύ τους αντιπάλους του, κράτησε μπάλα και ταλαιπώρησε τους Αζέρους, δημιούργησε φάσεις από δικές του μπαλιές, ενώ από προσωπική του ενέργεια ήρθε και το γκολ. Αν δείτε ξανά τη φάση για το 1-0, μπορεί οι περισσότεροι να στάθηκαν στην εντυπωσιακή ενέργεια του Σισέ ως… εξτρέμ, ωστόσο η «έμπνευση» και η απλότητα του Γάλλου είναι… όλα τα λεφτά. Τη στιγμή που όσοι ήταν κοντά στην μπάλα πάλευαν για να την κλωτσήσουν, αυτός βρήκε τρόπο για να βγάλει ασίστ. Την έσκασε και τόσο απλά, έδωσε έτοιμο γκολ στον Μασούρα!

Από εκεί πέρα, πολλά κρίθηκαν και στο πλάνο του Μαρτίνς πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Ο Πορτογάλος κόουτς αναγνωρίζοντας πως αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, άλλαξε σύστημα πριν τη σέντρα και φυσικά πρόσωπα. Επανάφερε το 5-3-2, με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και ουσιαστικά τέσσερις στο γήπεδο, αφού ο Σισέ έπαιξε με μεγάλη επιτυχία ως αριστερό μπακ-χαφ. Δεξιά εμπιστεύτηκε τον Λαλά που τα πήγε περίφημα, ενώ στα χαφ τον δικαίωσε το δίδυμο Σουρλή-Κουντέ. Ωστόσο, εκτός από πρόσωπα, ο Πορτογάλος ήταν σωστός και στην τακτική και στην εντολή να πιέζουν οι παίκτες από το πρώτο λεπτό πολύ ψηλά. Είχε διαπιστώσει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα των Αζέρων και ζήτησε πίεση για να γίνει το λάθος, όπως κι έγινε. Ο Ολυμπιακός μάλιστα έπρεπε να πιέσει, να τρέξει πολύ και βρει το γκολ στο πρώτο ημίχρονο, καθώς στην επανάληψη δεν θα υπήρχαν πολλές δυνάμεις.

Επόμενος πρωταγωνιστής στο Μπακού για τους «Ερυθρολεύκους» ήταν ο Πιέρ Κουντέ, που πραγματοποίησε άλλη μία εξαιρετική εμφάνιση. Ειδικά για τα εξήντα λεπτά που είχε δυνάμεις, βρισκόταν παντού και ήταν… ισάξιος του Βαλμπουενά. Έτρεχε σε όλο το γήπεδο, βοηθούσε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, ενώ ήταν εντυπωσιακές οι μάχες που έδωσε στη μεσαία γραμμή. Μπορεί να μην είναι καθαρό εξάρι, όμως έχει δύναμη, δεν φοβάται να πάει σε μονομαχίες και δεν είναι τυχαίο πως δεν τον πέρασε ούτε μία φορά αντίπαλος. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακός, ενώ όπως και στο Γ. Καραϊσκάκης, προσπαθούσε (όταν κουράστηκε κυρίως) να καθοδηγήσει τους συμπαίκτες του δίνοντας οδηγίες.

Φυσικά, δεν έλειψαν και τα λάθη, που δεν είναι παράλογα για τέτοια εποχή, αν και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι πάρα πολλές χαμένες ευκαιρίες του Χασάν (ο Αραμπί θα είχε σκοράρει σίγουρα!), τα εύκολα λάθη του Σεμέδο (τα… άκουσε ξανά από τον Μαρτίνς την ώρα του αγώνα) και οι επιπολαιότητες στο φινάλε του Ραντζέλοβιτς, που για ακόμα μία φορά έψαξε το παραπάνω και έκανε λάθος.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, με τους Κουντέ – Βαλμπουενά να κάνουν ματσάρα, τον Λαλά να είναι πολύ καλός μαζί με τον Σουρλή, τα τέσσερα στόπερ και τον Τζολάκη σε καλή μέρα και τον Μασούρα… στρατιώτη, προκρίθηκε και περιμένει την καλύτερη Λουντογκόρετς στον επόμενο γύρο. Εκεί όμως χρειάζεται να ανεβάσει ταχύτητα, να περιορίσει τα λάθη και μεταγραφές. Πιθανότατα ο Ονιεκούρου δεν θα προλάβει ούτε τη ρεβάνς, όμως είναι φανερό πως στο Λιμάνι χρειάζονταν έναν ποιοτικό εξτρέμ άμεσα και ένα καλό αριστερό μπακ. Ο Λαλά ίσως για την ώρα κερδίζει την ευκαιρία του στα δεξιά.

ΥΓ. Εντυπωσιακή η επιστροφή του Μπα. Ο μικρός επέστρεψε από εγχείρηση και στάθηκε πολύ καλά. Έκανε κάποια λάθη και βγήκε πριν το 90’, όμως η επιστροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Μαρτίνς. Νέα μεταγραφή για την άμυνα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη ο μικρός, "κέρδισε" Μαρτίνς - "Χάλασε" μεταγραφή στο Μπακού - Ανατροπή με... τελειωμένο

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags