Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη των αναγνωστών τους; Είναι δυνατόν, τόσο ο απλός φίλαθλος όσο και ο φανατικός οπαδός, να καταπιούν αμάσητο ότι το Ντόρτμουντ - Μαρσέιγ το ...έστησαν η Μέρκελ με τον Σαρκοζί; Μα σε ποιους απευθύνονται;
Κι εδώ δεν μιλάμε για πλάκα (όπως έκανε φυσικά και ο sportdog) ούτε και για υπονοούμενα για την ανατροπή του Βεστφάλεν, τα οποία είδαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε παντού τις πρώτες ώρες μετά τον αγώνα. Εντάξει, μέχρι και παίκτες είχαν απορίες για το αποτέλεσμα του Ντόρτμουντ, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού, Βασίλη Τοροσίδη να αναρωτιέται αν οι ομάδες "είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους". Ωστόσο, όλα αυτά εν θερμώ, καθώς η στάση του Ολυμπιακού τις επόμενες ώρες ήταν σαφώς διαφορετική. Άλλωστε, οι παίκτες πάνω στην ένταση της στιγμής μπορούν να πουν και κάτι παραπάνω. Οι εφημερίδες, όμως; Ο γραπτός Τύπος, που παραδοσιακά διαμόρφωνε και επηρέαζε απόψεις, είναι δυνατόν να σερβίρει τόσο αβασάνιστα ένα τέτοιο τρελό σενάριο συνωμοσίας;
Εντάξει, είναι γεγονός ότι μας έχουν στριμώξει οι ξένοι με τις Τρόικες και το ΔΝΤ, είναι γεγονός ότι η Γερμανία και η Γαλλία πρωτοστατούν στα ζόρια που τραβάει η Ελλάδα, ωστόσο δεν γίνεται να πιστεύουμε πως για όλα φταίνε η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Αύριο θα χιονίσει και θα βγουν οι -πολιτικές σε αυτήν την περίπτωση- εφημερίδες να λένε πως το χιόνι μας το έστειλε η Μέρκελ με καμιόνια από το Βερολίνο.
Ο Έλληνας είναι έξυπνος. Ο λαός μας δεν τρώει κουτόχορτο. Ξέρει μέχρι που φτάνει -έστω στο περίπου- η αλήθεια, ξέρει και από πού αρχίζει το παραμύθι. Μπορεί, δηλαδή, να καταλάβει ότι η Ντόρτμουντ δεν είχε κίνητρο από κάποια στιγμή και μετά στο ματς με τη Μαρσέιγ. Μπορεί να δεχθεί μέχρι κι ότι οι δυο ομάδες τα ...βρήκανε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, με βάση την εξέλιξη του παιχνιδιού Ολυμπιακός – Άρσεναλ. Όχι, όμως, και να καταπιεί ότι έγινε ό,τι έγινε επειδή οι Γερμανοί μας έχουν στην μπούκα κι επειδή η Μέρκελ δίνει γλωσσόφιλα με τον Σαρκοζί.
Τελικά, μήπως όλα αυτά είναι μια εξήγηση για την πτώση της κυκλοφορίας των αθλητικών φύλλων; Ο κόσμος είναι ξύπνιος. Έχει κριτήριο και δεν καταπίνει αμάσητο ό,τι του σερβίρουν. Και προτιμά πλέον άλλα Μέσα για την ενημέρωσή του, στα οποία πέρα από την πληροφορία που του προσφέρεται, μπορεί να πει και την άποψή του, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τον αρθρογράφο, να νιώσει στο φινάλε πως τον υπολογίζουν!
Κάτι που στον παραδοσιακό Τύπο φαίνεται πως δεν συμβαίνει πλέον...