Facebook Pixel Η (καλή) συνήθεια των "γκολτζήδων" τερματοφυλάκων: από τον Ροζέριο Τσένι, στον Αλμπέρτο Μπρινιόλι
Ποδόσφαιρο
| 2023-09-20 12:21:00

Η (καλή) συνήθεια των "γκολτζήδων" τερματοφυλάκων: από τον Ροζέριο Τσένι, στον Αλμπέρτο Μπρινιόλι

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Η (καλή) συνήθεια των "γκολτζήδων" τερματοφυλάκων: από τον Ροζέριο Τσένι, στον Αλμπέρτο Μπρινιόλι

Το γκολ από έναν τερματοφύλακα μπορεί να προκαλεί έκπληξη, δεν είναι όμως και τόσο σπάνιο φαινόμενο όσο φαίνεται ή νομίζουμε. Απλά εντυπωσιάζει, γιατί συνήθως μπαίνει στο 90’… φεύγα και σχεδόν πάντα θα χαρίσει τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του.

Έτσι είχε γίνει και με τον σημερινό Νο 1 του Παναθηναϊκού, γκολκίπερ, στις 3 Δεκεμβρίου του 2017 μίας Μπενεβέντο που προερχόμενη από 14 ήττες, σε ισάριθμα παιχνίδια φιλοξενούσε στο «Βιγκορίτο» τη Μίλαν. Στο 95’ του αγώνα, και ενώ οι Rossoneri, στο παρθενικό πάγκο του Ρίνο Γκατούζο ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν τη νίκη, από μία σέντρα απελπισίας του Κατάλντι, ο Μπρινιόλι πήδηξε ψηλότερα απ’ όλους, νίκησε με κεφαλιά τον Ντοναρούμα και χάρισε στη Μπενεβέντο ένα απρόσμενο 2-2.

 

Στο 95’, επίσης με κεφαλιά του Ίβαν Προβεντέλ ισοφάρισε την Τρίτη (1-1) και η Λάτσιο την Ατλέτικο Μαδρίτης, στην πρεμιέρα Champions League του «Ολύμπικο». Άπαντες έμειναν έκπληκτοι, εκτός από τον ίδιο γιατί το’ χε ξανά κάνει και πριν τρία χρόνια στο Άσκολι χαρίζοντας, πάντα με κεφαλιά το γκολ του 2-2 στη Γιούβε Στάμπια.

 

 

Αναμφισβήτητος «βασιλιάς» του κλαμπ των μεγαλύτερων Νο 1 «goleador» της Ιστορίας ήταν και παραμένει ο Βραζιλιάνος Ροζέριο Τσένι, totem της Σαο Πάολο με 131 γκολ (69 πέναλτι, 61 απευθείας φάουλ!) σε περισσότερα από 1300 παιχνίδια με τους Paulistas. Ακολουθούν ο Παραγουανός Χοσέ Λουϊς Τσιλαβέρτ με 67 γκολ (από τα οποία τα 8 με την εθνική του ομάδα), τα περισσότερα επίσης από απευθείας φάουλ. Ακόμη πιο εντυπωσιακό το ρεκόρ του Μεξικανού Χόρχε Κάμπος, σκόρερ 46 γκολ από τα οποία τα 38, ούτε με φάουλ, ούτε με πέναλτι, αλλά σε φάση. Ο Περουβιανός, Τζόνι Βέγκας Φερνάντεζ πέτυχε στην καριέρα του 45 γκολ, τα 39 από τα 11 μέτρα. Ο Βούλγαρος Ντίμιταρ Ιβάνκοφ, 42 γκολ, όλα από πέναλτι. Ο Κολομβιανός Ρενέ Χιγκίτα, 41 γκολ, από τα οποία 3 με πέναλτι με την εθνική του ομάδα, τα υπόλοιπα όπως να’ νε: με απευθείας φάουλ, σε φάση, με πέναλτι, μέχρι και με τακουνάκι.

 

Τα γκολ όμως που εκτοξεύουν έναν τερματοφύλακα στην Ιστορία είναι, «είπαμε» εκείνα που συνήθως μπαίνουν στο 90’…φεύγα: και δεν ήταν λίγα. Στη δεκαετία του ’70, ο γκολκίπερ της Αταλάντα, Ριγκαμόντι χάρισε στην ομάδα του τρεις ισοπαλίες με τρία εύστοχα πέναλτι. Το ’92 μία κεφαλιά του Μικελάντζελο Ραμπούλα έδωσε στην Κρεμονέζε το 1-1 στην έδρα, πάλι της Αταλάντα. Το 2001, ο Μασιμιλιάνο Ταϊμπι, το 1-1 στην Ρετζίνα, με την Ουντινέζε. Το 2006 στο Βελιγράδι, μία κεφαλιά του Μάρκο Αμέλια έσωσε τη Λιβόρνο (1-1) με την Παρτιζάν στον 1ο γύρο του τότε Uefa. Όλα τους γκολ με κεφαλιά, τα περισσότερα στο 95’, όπως και ο Βραζιλιάνος Άλισον, στο Ουέστ Μπρομ- Λίβερπουλ ή ο Μπεν Ουϊλσον σ’ ένα Μπλάκμπερν- Κόβεντρι. Υπάρχουν και τα απίθανα: ενός Νοτιοαφρικανού με ανάποδο «ψαλιδάκι», στο Ορλάντο Πάιρετς- Τζοχάνεσμπουργκ Πολίς ή του Ιταλού Ρικάρντο Κάνιο, από 80 μέτρα σ’ ένα Ιμολέζε- Μόντενα (1-2).       

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags