Το ανανεωμένο Champions League θα έχει ένα σύστημα κλήρωσης τύπου τένις για τη φάση των νοκ άουτ των τελευταίων «16», ανακοίνωσε σήμερα (12/3) η UEFA καθώς αναλύει τις αλλαγές στην κορυφαία διασυλλογική της διοργάνωση.
 Μια ημιαυτόματη κλήρωση θα αντικαταστήσει επίσης τη χειροκίνητη κλήρωση που έχει γίνει χαρακτηριστικό της διοργάνωσης.

Το κορυφαίο τουρνουά της επόμενης σεζόν θα επεκταθεί από 32 σε 36 συλλόγους με τους τρέχοντες έξι ομίλους των τεσσάρων να αντικαθίστανται από έναν ενιαίο όμιλο στον οποίο οι ομάδες θα παίξουν οκτώ αγώνες με διαφορετικούς αντιπάλους.

Οι οκτώ κορυφαίοι σύλλογοι θα προκριθούν αυτόματα στους «16» ενώ όσοι τερματίσουν από την ένατη έως την 24η θέση θα αντιμετωπίσουν έναν γύρο play-ff για να καθοριστούν οι άλλοι οκτώ.

Σε αντίθεση με την τρέχουσα ανοιχτή κλήρωση για τους «16», οι σύλλογοι θα πάνε σε «κλήρωση τύπου τένις» ανάλογα με την απόδοσή τους στη φάση του ομίλου. 

Αυτό θα σημαίνει ότι η πρώτη και η δεύτερη  ομάδα δεν μπορούν να συναντηθούν μέχρι τον τελικό και δεν μπορούν να παίξουν με τις ομάδες που είναι τρίτη και τέταρτη μέχρι τους ημιτελικούς το νωρίτερο.

Είναι η πρώτη αλλαγή στο Champions League από τότε που ένας γύρος νοκ-άουτ «16» ομάδων αντικατέστησε τη δεύτερη φάση των ομίλων το 2003-04.

Μιλώντας σε ενημέρωση  σήμερα, ο  Τζόρτζιο Μαρκέτι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας και διευθυντής ποδοσφαίρου της UEFA, είπε ότι η νέα μορφή θα κάνει τον αγώνα πιο απρόβλεπτο, θα εξασφαλίσει περισσότερους αγώνες μεταξύ των μεγάλων συλλόγων.

Οι 36 σύλλογοι θα χωριστούν και θα τοποθετηθούν σε τέσσερα δοχεία των εννέα  ομάδες. Ο τελευταίος γύρος των αγώνων των ομίλων θα έχει «16» αγώνες που ξεκινούν ταυτόχρονα.

Μια άλλη αλλαγή θα είναι η τελετή κλήρωσης του Champions League, μια επίπονη διαδικασία που παραδοσιακά περιλαμβάνει μπάλες που μαζεύονται από διαφορετικά δοχεία από πρώην παίκτες.

Ο Μαρκέτι είπε ότι η μοντελοποίηση της UEFA διαπίστωσε ότι η εκτέλεση της κλήρωσης για τη νέα μορφή με τον ίδιο τρόπο θα διαρκούσε «τρεις ή τέσσερις ώρες» και θα περιλάμβανε περίπου 900 μπάλες.

Η κλήρωση της επόμενης σεζόν στη φάση των ομίλων θα είναι ένα νέο υβριδικό σύστημα με λίγες μπάλες αλλά κυρίως ψηφιακά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr