Η ολοκαίνουργια διοργάνωση της Uefa παίρνει σταδιακά, σάρκα και οστά. Από τις 24 (στις 36) ομάδες που, μέχρι στιγμής έκοψαν το απευθείας pass για την τελική φάση του ενιαίου ομίλου ξεχώρισαν η επιστροφή των «Villans» ύστερα από 41 χρόνια, της Μπολόνια ύστερα από 60, συν το ιστορικό ντεμπούτο της Ζιρόνα.

 Επιστροφή στην elite τόσο για τη Λίβερπουλ, όσο τη Γιουβέντους που είχε αποβληθεί για ένα χρόνο λόγω σωρεία διοικητικών ατασθαλιών. Όσον αφορά στην, όποια, πρωταθλήτρια Ελλάδος θα έχει μπροστά της πολύ δρόμο ακόμη. Γιατί για να βρεθεί ανάμεσα στις 36 θα πρέπει πρώτα ν’ αποκλείσει τρεις αντιπάλους: τον πρώτο στον 2ο προκριματικό γύρο (23,24 και 30,31 Ιουλίου), τον δεύτερο στον 3ο (6,7 και 13 Αυγούστου) και τον τρίτο στα Play- offs (20,21 και 27,28 Αυγούστου).

 Ας ξεχάσουμε, λοιπόν όσα είχαμε μάθει τα τελευταία 20 χρόνια, από την περίοδο 2003-‘04. Το νέο Champions League αποκτά ολοκαίνουργιο format και δεν θα έχει καμία σχέση με το προηγούμενο. Οι ομάδες, από 32 γίνονται 36. Καταργούνται οι 8 όμιλοι των τεσσάρων, καταργείται και η δυνατότητα της λεγόμενης «δεύτερης ευκαιρίας» μέσω του υποβιβασμού στο Europa League. Οι ομάδες που θα τερματίσουν από τη θέση Νο 25, έως τη θέση Νο 36, πάει, αποκλείονται και δεν συνεχίζουν σε καμία άλλη, ευρωπαϊκή διοργάνωση. Έχει κι άλλες καινοτομίες, όπως ότι τα παιχνίδια του μέγα- ομίλου θα γίνονται πλέον κυρίως τις Πέμπτες, ένα στις 19.45, ένα στις 22.00, ενώ στις δύο, από τις δέκα εβδομάδες το Champions League θα έχει την αποκλειστικότητα Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη. Η 1η φάση θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιανουαρίου, από κει και πέρα, οι αγώνες θα διεξάγονται όλοι στις 22.00.

 Σε σχέση με το προηγούμενο format, η Uefa θα μοιράσει στις 36 φιναλίστ 2.5 δις ευρώ, δηλαδή 500εκ. περισσότερα. Το bonus συμμετοχής αυξάνεται από τα 15.6εκ. στα 18.6. Η κάθε νίκη θα πληρώνεται λιγότερο (2.1εκ., έναντι των 2.8), όπως και η κάθε ισοπαλία (από τις 900.000 πέφτει στις 700.000 ευρώ). Με μία όμως σημαντική διαφορά: ότι μέχρι φέτος η κάθε ομάδα έδινε στον όμιλό της 6 παιχνίδια, ενώ τώρα θα δίνει 8, τα τέσσερα εντός, τα υπόλοιπα εκτός.

 Αυξάνεται όμως η μοιρασιά για τις ομάδες που θα προκρίνονται στις επόμενες φάσεις: στους 16, τα 9.6εκ. ευρώ γίνονται 11, στους 8, τα 10.6 γίνονται 12.5, στους 4, τα 12.5 γίνονται 15, στον τελικό τα 15.5 γίνονται 18.5 και όποιος κερδίσει δεν θα παίρνει πλέον 20εκ., αλλά 25. Είκοσι, θα πάρει ο ηττημένος. Δεν είναι και άσχημα.

 

 Το concept, λοιπόν του νέου Champions League είναι απλό: όσα περισσότερα παιχνίδια κερδίζεις, τόσα περισσότερα χρήματα θα βάλεις στην τσέπη σου. Και δεν θα είναι μόνο αυτά, γιατί οι ομάδες που θα τερματίσουν στον όμιλο από την 1η έως την 8η θέση θα εισπράξουν 2εκ. ευρώ bonus, εκείνες από την 9η έως την 16η 1εκ., και από την 17η στην 36η από 270.000. Επιπλέον θα μοιραστεί χρήμα με βάσει δύο ακόμη κριτηρίων: το market pool, που έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα εντός και εκτός Ευρώπης και το ιστορικό ranking, που συνυπολογίζει τα τρόπαια που έχει κατακτήσει η κάθε ομάδα στην Ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης.

 Όσον αφορά στο διαδικαστικό μέρος, για να οριστεί ποιος θα παίξει με ποιον θα γίνει κλήρωση (24 Αυγούστου) και οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε 4 «ζώνες δυναμικότητας» με βάση το ατομικό τους ranking Uefa. Θα συνεχίσουν δηλαδή να υπάρξουν «δυνατές» και «αδύναμες». Οι πρώτες οκτώ θα προκριθούν κατευθείαν στα προημιτελικά, οι ομάδες από την 9η έως την 16η θέση πάνε Play- offs ως επικεφαλής και θ’ αναμετρηθούν με τις ομάδες που τερμάτισαν από την 17η έως την 24η. Όσες περάσουν θα προστεθούν στις 8 πρώτες. Αποκλείονται όσες τερματίσουν από τη θέση Νο 25 έως και την 36η , ενώ οι λεγόμενοι «εμφύλιοι» (π.χ. Ρεάλ- Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι- Λίβερπουλ), θα επιτρέπονται ήδη από τη φάση των νοκ- άουτ (11,12 και 18,19 Φεβρουαρίου του ’25). Ο τελικός θα γίνει στις 31 Μαίου στο «Αλιάντζ Αρένα» του Μονάχου.

 Οι ομάδες που έχουν μέχρι στιγμής προκριθεί στον μέγα- όμιλο: Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Άστον Βίλα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ζιρόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Λεβερκούζεν, Μπάγερν Μονάχου, Στουτγκάρδη, Λειψία και Μπορούσια Ντόρτμουντ, γιατί λόγω ranking Uefa, Γερμανία και Ιταλία βγάζουν φέτος 5 ομάδες. Ίντερ, Μίλαν, Μπολόνια, Γιουβέντους, πιθανότατα και την Αταλάντα, η οποία όμως αν κατακτήσει το Europa League θα στείλει στο Champions και μία από τις Ρόμα, Λάτσιο. (Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση νίκης της Λεβερκούζεν). Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Αϊντχόφεν, Φέγιενοορντ, Σέλτικ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Σαχτάρ Ντόνετσκ αφού, λόγω καλύτερου ranking παίρνει τη θέση που προέκυψε από τον φετινό τελικό Ρεάλ Μαδρίτης- Ντόρτμουντ.