Facebook Pixel Τότε είχαν ρέντα και Μάρκο
Ποδόσφαιρο
| 2012-06-15 18:05:00

Τότε είχαν ρέντα και Μάρκο

Τότε είχαν ρέντα και Μάρκο

Στις 15 Ιουνίου 1988, οι “οράνιε” αντιμετώπιζαν την Αγγλία. Λίγες μέρες μετά την ήττα από τη Σοβιετική Ένωση, απέναντι σε μία ομάδα η οποία επίσης “καιγόταν” για τη νίκη (μια και είχε χάσει κι αυτή τη πρώτο της παιχνίδι, από το Έιρε), η ομάδα του Ρίνους Μίχελς όφειλε να δείξει χαρακτήρα. Και, παρότι δεν ήταν το θεωρητικό φαβορί, τα κατάφερε!

Μπορεί η Ολλανδία να μην είχε κατέβει σε εκείνο το Euro ως φαβορί, είχε όμως έναν παίκτη που ισάξιό του δεν διαθέτει σήμερα. Τον Μάρκο Φαν Μπάστεν! Σαν σήμερα, γίναμε θεατές της πρώτης παράστασης του μεγάλου κυνηγού των “οράνιε”, σε μια διοργάνωση στην οποία έμελλε να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του! Με τρία δικά του γκολ, χάρισε στην ομάδα του τη νίκη με 3-1 και την κράτησε ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης. Αυτό ένοιαζε τότε τους Ολλανδούς. Τα όνειρα για κατάκτηση του τροπαίου, ήρθαν στην πορεία.

Πέρασαν 24 χρόνια, αλλά ο Τόνι Άνταμς ακόμα... ψάχνει τον Φαν Μπάστεν (δείτε στο βίντεο το πρώτο γκολ). Έναν Φαν Μπάστεν, ο οποίος προερχόταν από έναν σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο, εξαιτίας του οποίου έπαιξε ελάχιστα στην πρώτη του χρονιά στη Μίλαν και κρίθηκε ανέτοιμος για να ξεκινήσει ως βασικός το Euro. Στην πρεμιέρα με τους Σοβιετικούς, ο Ρίνους Μίχελς είχε προτιμήσει για σέντερ φορ τον Τζόνι Μπόσμαν (καμία σχέση με τον Βέλγο ήρωα της γνωστής υπόθεσης), αλλά η ήττα του έδωσε να καταλάβει ότι έπρεπε να ρισκάρει. Και δεν το μετάνιωσε.

Για να γίνει ήρωας ο Φαν Μπάστεν, πάντως, έπαιξε ρόλο και η τύχη. Στο ξεκίνημα, όσο το ματς ήταν ακόμα στο 0-0, οι Άγγλοι είχαν δύο δοκάρια, πρώτα με τον Λίνεκερ και μετά με τον Χοντλ. Αν είχαν προηγηθεί, η ιστορία μπορεί να είχε γραφτεί διαφορετικά. Χωρίς να είμαστε και τόσο σίγουροι, αν κρίνουμε από το πώς εξελίχθηκε ο αγώνας μετά το 1-1...

Ολλανδία - Αγγλία 3-1
(44’, 71’, 75’ Φαν Μπάστεν - 53’ Ρόμπσον)

Ολλανδία (Ρίνους Μίχελς): Φαν Μπρόικελεν, Φαν Άρλε, Φαν Τίχελεν, Ρόναλντ Κούμαν, Φάνενμπουργκ (60’ Κιφτ), Μιούρεν, Έρβιν Κούμαν, Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν (87’ Σουφράιν), Ράικαρντ, Βάουτερς.

Αγγλία (Μπόμπι Ρόμπσον): Σίλτον, Στίβενς, Σάνσομ, Άνταμς, Ράιτ, Στίβεν (68’ Γουόντλ), Μπίρντσλι (72’ Χέιτλι), Ρόμπσον, Λίνεκερ, Χοντλ, Μπαρνς.

ΠΗΓΗ: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags