Έτοιμη να διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος απέναντι στην Ολλανδία είναι η Αγγλία. Σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι η ομάδα του Σαουθγκέιτ θέλει τη νίκη για να διεκδικήσει απέναντι στην Ισπανία, ότι έχασε πριν τέσσερα χρόνια από την Ιταλία. Τον Ευρωπαϊκό τίτλο.

Όπως διαβάζουμε σε σχετικό αφιέρωμα του ΑΠΕ, τα «λιοντάρια», αν προκριθούν στον τελικό θα γράψουν Ιστορία, καθώς θα μπουν σε ένα πολύ μικρό κλαμπ. Στις ομάδες που έχουν αγωνιστεί σε δύο συνεχόμενους τελικούς.

Η αρχή έγινε το 1964 όταν η Σοβιετική Ενωση αγωνίστηκε για δεύτερη φορά σε τελικό. Στην πρώτη διοργάνωση του θεσμού, το 1960, η ΕΣΣΔ είχε νικήσει την Γιουγκοσλαβία και τέσσερα χρόνια αργότερα διεκδίκησε ξανά τον τίτλο. Η Ισπανία, όμως, νίκησε με 2-1 και κατέκτησε το τρόπαιο, αλλά η Σοβιετική Ενωση έγινε η πρώτη χώρα που αγωνίστηκε σε δύο συνεχόμενους τελικούς.

Η Δυτική Γερμανία είναι η μοναδική χώρα που έχει συμμετάσχει σε τρεις διαδοχικούς τελικούς.

Το 1972, το 1976 και το 1980 η Δυτική Γερμανία έφτασε έως το τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης. Αρχικά το 1972 νίκησε την Σοβιετική Ενωση με 2-0 και τέσσερα χρόνια αργότερα έχασε από την Τσεχοσλοβακία (2-2, 5-3 στα πέναλτι). Το 1980 η Δυτική Γερμανία επικράτησε με 2-1 του Βελγίου και στέφθηκε εκ νέου πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η Γερμανία κατάφερε ξανά να φτάσει σε δύο διαδοχικούς τελικούς. Το 1992 ηττήθηκε από την Δανία με 2-0 και τέσσερα χρόνια αργότερα κατέκτησε το τρόπαιο, καθώς επικράτησε της Τσεχίας με 2-1.

Η Ισπανία είναι η τελευταία ομάδα που κατάφερε να αγωνιστεί σε δύο συνεχόμενους τελικούς και μάλιστα κατέχει το μοναδικό ρεκόρ ότι νίκησε και τις δύο φορές, όντας η μοναδική ομάδα που τα έχει καταφέρει! Το 2008 οι «φούριας ρόχας» επικράτησαν με 1-0 της Γερμανίας και 4 χρόνια αργότερα οι Ισπανοί έγραψαν Ιστορία με την νίκη με 4-0 επί της Ιταλίας, που μέχρι και σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη διαφορά σε τελικό.

Η Αγγλία λοιπόν, προετοιμάζεται να μπει σε ένα κλειστό κλαμπ και να γίνει η πέμπτη ομάδα που καταφέρνει να φτάσει σε δεύτερο διαδοχικό τελικό. Παρόλα αυτά, αν ξεπεράσουν την Ολλανδία η ομάδα του Σαουθγκέιτ κινδυνεύει να γράψει «μαύρη» Ιστορία. Αν η Αγγλία προκριθεί στον τελικό και χάσει από την Ισπανία θα γίνει η μοναδική χώρα που θα έχει δύο διαδοχικούς χαμένους τελικούς!