Δίχως άλλο όμως όλα αυτά-τα παραπάνω- διαμορφώνουν συνθήκες, ευχάριστες ή δυσάρεστες, δεδομένα μικρής η μεγάλης σημασίας, που όμως κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει στην «ανάγνωση» του αγώνα.
 
Εξαίρεση δεν αποτελεί η ιστορική βραδιά του Ολυμπιακού στις 29 Μαΐου, απέναντι στη Φιορεντίνα. Έναν τελικό που θα παίξει «εντός των συνόρων», στη Νέα Φιλαδέλφεια, και θα ξεκινήσει γνωρίζοντας ότι το 70% των ομάδων που έπαιξαν «εντός έδρας», στη χώρα τους, σε τελικούς της UEFA, κατέληξαν με το τρόπαιο στα χέρια τους.

Ο 3oς τελικός του Conference League, που θα φιλοξενηθεί στις 29 Μαΐου στην «Opap Arena» στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί όπου ο Ολυμπιακός στην πρώτη παρουσία στην ιστορία του στον καταληκτικό αγώνα διοργάνωσης της UEFA θα αντιμετωπίσει τη Φιορεντίνα, θα είναι συνολικά ο 21ος στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όπου μία ομάδα διεκδικεί τρόπαιο εντός των συνόρων της χώρας της.

Ένδεκα προηγήθηκαν σε Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League, τρεις σε UEFA/Europa League, 4 στο Κύπελλο Κυπελλούχων (που έχει πλέον καταργηθεί) και 2 στο Σούπερ Κύπελλο της UEFA. 

Η ιστορία δείχνει ότι από τους είκοσι ευρωπαϊκούς τελικούς που προηγήθηκαν, στους 14 το τρόπαιο κατέληξε στις ομάδες που η χώρα τους φιλοξενούσε τον τελικό, ποσοστό 70%!: οι 7 στους 11 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League, ένας στους τρεις σε UEFA/Europa League, 4 στους 4 στο Κύπελλο Κυπελλούχων και 2 στους 2 στο Super Cup της UΕFA.