Τι ζούμε απόψε, τι ζήσαμε φέτος! Ένας Ολυμπιακός που μεσούσης της σεζόν έμοιαζε αλλού να πατά και αλλού να βρίσκεται, που άλλαξε τρεις προπονητές και κάμποσους παίκτες έφτασε στο σημείο να γράψει ιστορία. Η πρώτη ευρωπαϊκή κούπα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου πηγαίνει στον Πειραιά και υπεύθυνος για αυτό είναι ο τεράστιος Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ!

Ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα της φετινής σεζόν μέσα σε λίγους μήνες και αυτός που μεταμόρφωσε ένα... συνονθύλευμα από καλές μονάδες σε μία πραγματική ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Μεντιλίμπαρ, που δεν "μάσησε" ούτε από τελικό ούτε από τίποτα και παρέταξε τον Ολυμπιακό στο γήπεδο, με στόχο να διεκδικήσει το τρόπαιο παίζοντας το ποδόσφαιρό του. Με ένταση και αμυντική στιβαρότητα, αλλά χωρίς "κλεφτοπόλεμο". Σενάριο που μόνο ένας... αχάμπαρος Βάσκος μπορούσε να κάνει πραγματικότητα, σε μία βραδιά που τον έβαλε στο πάνθεον της ερυθρόλευκης ιστορίας, πάνω ακόμα και από τον καλό του φίλο, Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Μεντιλίμπαρ δεν δίστασε να πάρει τα ρίσκα του ούτε σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Δεν φοβήθηκε να παρατάξει μαζί στο γήπεδο Ελ Κααμπί και Γιόβετιτς όταν έβγαλε τον Φορτούνη στο 72', στέλνοντας μήνυμα ότι θέλει το γκολ και το τρόπαιο. Δεν του αρκούσε να το "κλέψει" στα πέναλτι. Πίστεψε στον Ελ Κααμπί, σε ένα ματς που ο Μαροκινός δεν είχε καταφέρει να φανεί για 116 λεπτά. Ας μην του είχε βγει τίποτα έως εκείνο το σημείο, ο Μεντιλίμπαρ ήθελε τον Ελ Κααμπί στη μεγάλη περιοχή, θεωρώντας ότι θα κάνει γκολ τη μισή ευκαιρία που θα του παρουσιαστεί. Νά που δικαιώθηκε!

Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης δεν είναι πια ταλέντο, αλλά ένας τερματοφύλακας έτοιμος να ηγηθεί του Ολυμπιακού τα επόμενα χρόνια. Φάνηκε ξεκάθαρα στη φετινή πορεία και στον τελικό, με τον αντιδράσεις, τις αποκρούσεις και τη γλώσσα του σώματός του να μην παραπέμπουν σε ένα παιδί που είναι μόλις 21 ετών. Πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τελειώσει το θέμα με το νέο του συμβόλαιο το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι δεδομένο ότι ξένοι σύλλογοι θα στρώσουν εκατομμύρια στα πόδια του.

 

Μην απορήσετε πάντως αν τα περισσότερα χρήματα τα φέρει τελικά ο απίστευτος Σαντιάγκο Έσε. Δεν υπάρχουν λόγια για τη συγκλονιστική παρουσία του Αργεντινού στον τελικό. Ήταν παντού, δεν σταμάτησε να τρέχει δευτερόλεπτο και στο τέλος συνδύασε τη μεγαλειώδη εμφάνισή του με ασίστ. Ένα μηχανάκι, ένας μοντέρνος χαφ ικανός για πολύ μεγάλα πράγματα, που το καλοκαίρι είναι πιθανό να βρίσκεται στην αποστολή της Αργεντινής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος έδωσε απαντήσεις με μία εκπληκτική εμφάνιση στο μεγαλύτερο ματς της σεζόν, αφήνοντας πίσω του τα σκαμπανεβάσματα και τις γκάφες του προηγούμενο διαστήματος. Δίπλα στον Νταβίντ Κάρμο, η παραμονή του οποίου στο Λιμάνι θα έκανε τους πάντες χαρούμενους αλλά το ζήτημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και κοστοβόρο. Για τον Ποντένσε και τον Όρτα τα πράγματα είναι πιο απλά και είναι δεδομένο ότι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τους θέλει στην ομάδα τη νέα σεζόν.

Απίθανος ο Ροντινέι στο δεξί άκρο της άμυνας, εξαιρετικός και ο Ορτέγκα στα αριστερά μετά τα πρώτα 10 λεπτά, που μπήκε με άγχος. Ειδικά ο Αργεντινός αξίζει ειδική μνεία καθώς παρά τις αμφιβολίες που υπήρχαν για τις αμυντικές του ικανότητες, σχεδόν "εξαφάνισε" τον Νίκο Γκονζάλες.