Facebook Pixel Πώς θα κάνει ζημιά στη Λεβάντε!
Ποδόσφαιρο
| 2013-02-14 09:49:00

Πώς θα κάνει ζημιά στη Λεβάντε!

Πώς θα κάνει ζημιά στη Λεβάντε!

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει τι πρέπει να προσέξει και πού να ποντάρει ο Ολυμπιακός απόψε για να αυξήσει τις πιθανότητες θετικού αποτελέσματος.

Η Λεβάντε δεν βρίσκεται στα καλύτερά της. Πέντε ήττες στα έξι τελευταία ματς και μια νίκη (2-1 επί της Βαγιαδολίδ του Οσκαρ), η οποία ήρθε με αυτογκόλ και με μπόλικη δόση τύχης. Τι σημαίνει αυτό για τον Ολυμπιακό ενόψει του πρώτου αγώνα; Πρακτικά, τίποτα!

Η ομάδα του Χουάν Ιγκνάθιο Μαρτίνεθ, παρά την ευρωπαϊκή της απειρία, έχει αποδείξει πως ξέρει να διαχωρίζει τα παιχνίδια και να διαχειρίζεται ιδανικά την ψυχολογικές μεταπτώσεις που απορρέουν από τα αποτελέσματα. Οι αγώνες με τον Ολυμπιακό είναι ιστορικοί για τους “Γκρανότα”, οι οποίοι όμως έχουν ήδη κάνει υπέρβαση στην πρώτη ευρωπαϊκή τους συμμετοχή και δεν έχουν επί της ουσίας άγχος για την κόντρα με τους “Ερυθρόλευκους”. Πως μπορούν αυτοί να κάνουν ζημιά στην παρέα του Ομπαφέμι Μάρτινς;

Καταρχήν, με πολύ γρήγορες και σωστές επιστροφές. Η Λεβάντε έχει μετατρέψει σε “επιστήμη” το παιχνίδι των αντεπιθέσεων και ο (ταχύτατος) Μάρτινς έχει σκοράρει φέτος ακόμα και με πάσα... βολέ του τερματοφύλακα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το παιχνίδι ανάπτυξης των Ισπανών. Η τετράδα της ελληνικής άμυνας, αλλά και τα χαφ μπροστά της, πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και, κυρίως, διάθεση να τρέξουν για πολλά λεπτά.

Η κατοχή της μπάλας και η καλή κυκλοφορία είναι επίσης κομβικά σημεία για την ομάδα του Μίτσελ. Η Λεβάντε λογικά θα παραταχθεί με Πάπε Ντιόπ, Βιθέντε Ιμπόρα και Μίτσελ στα χαφ (ο τελευταίος αντί του σαφώς πιο... κοντρολαρισμένου και ντελικάτου, Χοσέ Χαβιέρ Μπαρκέρο), μια τριάδα που “δαγκώνει” και θα αναζητά πρωτίστως το κλέψιμο (Ντιόπ – Ιμπόρα) και την καλή κάθετη πάσα (Μίτσελ) για τον Νιγηριανό.

Απαγορεύονται τα μεγάλα κενά μεταξύ των γραμμών, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν, τόσο ο Μάρτινς, όσο και οι γρήγοροι και διεισδυτικοί χαφ στο 4-2-3-1 του Μαρτίνεθ, οι οποίοι αναμένεται να είναι ο πρώην “ΠΑΟΚτζής” Ναμπίλ Ελ Ζαρ στα δεξιά (πολύ βελτιωμένος σε σχέση με την ελληνική του θητεία) και ο (μάλλον προβλέψιμος) Ρουμπέν στα αριστερά.

Ωραία όλα αυτά, αλλά ο Ολυμπιακός θα... πρέπει να επιτεθεί κιόλας. Και πως θα μπορεί να το κάνει πιο αποτελεσματικά, προκειμένου να κάνει ζημιά στους Ισπανούς; Η δουλειά των δύο άκρων προμηνύεται καθοριστική σε αυτόν τον τομέα. Ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος στα δεξιά και ο Τζαμέλ Αμπντούν στα αριστερά καλούνται να βρουν χώρους για να τροφοδοτήσουν τον Κώστα Μήτρογλου (φαβορί για την κορυφή της επίθεσης), αλλά θα χρειαστούν την βοήθεια των χαφ για να “διασπούν” τους αμυντικούς συνδυασμούς της Λεβάντε, αλλά και των ακραίων μπακ (Μανιάτης στα δεξιά και Χολέμπας στα αριστερά) για να βρουν κενά στην πάντα καλά στημένη οπισθοφυλακή των Ισπανών.

Που εντοπίζονται τα προβλήματα αυτής; Ο γνωστός μας Χουανφράν στα αριστερά δεν υπήρξε ποτέ... υπόδειγμα σταθερότητας στο μαρκάρισμα (ο Γερμανός Κρίστιαν Λελ στα δεξιά είναι πιο αξιόπιστος), ενώ η απουσία του πολύπειρου Σέρχιο Μπαγεστέρος από το κέντρο, δίνει ένα πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό που πρέπει να το εκμεταλλευτεί.

Η Λεβάντε σπάνια αφήνει παίκτη στο ύψος της μεγάλης περιοχής όταν αμύνεται σε στημένες φάσεις και ο πρωταθλητής Ελλάδας μπορεί να βρει εκεί μια καλή ευκαιρία να απειλήσει, όπως έκανε προ ολίγων εβδομάδων η Ράγιο Βαγιεκάνο, η οποία πέτυχε τρία γκολ με ισάριθμες προσπάθειες έξω από την περιοχή!

Η τριάδα των “Ερυθρόλευκων” χαφ (όλα δείχνουν πως θα αποτελείται από Μοντέστο, Φέισα και Μασάντο) θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να κερδίσει την μάχη του κέντρου, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του αγώνα, ξεκινώντας από τον ρυθμό που θα κοιτάξει να επιβάλει η μια και η άλλη ομάδα.

Η Λεβάντε δεν έχει κανένα πρόβλημα να περιμένει για να βγει στην κόντρα, ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να της δώσει αυτό το δικαίωμα, γιατί ξέρει ότι αν βρεθεί πίσω στο σκορ, η υπόθεση πρόκριση θα δυσκολέψει πολύ. Οι Ισπανοί σπάνια έχουν δει προβάδισμά τους να ανατρέπεται και το 1-2 από την Μάλαγα το Σάββατο δεν είναι παρά η εξαίρεση.

Στις 4 Νοεμβρίου, ο Μίτσελ αντιμετώπισε την Λεβάντε ως προπονητής της Σεβίλλης στο “Σάντσεθ Πιθχουάν”. Το τελικό 0-0 οφείλεται στην έλλειψη καθαρού μυαλού των Σεβιλιάνων στην τελική προσπάθεια, αλλά και την άψογη αμυντική παράταξη των φιλοξενούμενων.

Με συνδυασμένη άμυνα, η Λεβάντε “εκμηδένισε” τον Χεσούς Νάβας, η Σεβίλλη δεν βρήκε άλλες λύσεις για να απειλήσει και η αντίπαλος του Ολυμπιακού πήρε μάλλον εύκολα το “Χ”. Και αυτό το ματς αποτελεί αναμφίβολα οδηγό για τον Μίτσελ ενόψει της ρεβάνς, αφού και εκτός έδρας η Λεβάντε κρύβει πολλούς κινδύνους.

Αρκεί, βεβαίως, να έχει κάνει πρώτα καλά την δουλειά του ο Ολυμπιακός στο “Θιουδάδ ντε Βαλένθια”, με σωστές και γρήγορες επιστροφές, διαρκή αλληλοκάλυψη, κίνηση των ακραίων χαφ αλλά και του Μήτρογλου (ίσως ο Ράφικ Τζιμπούρ θα ταίριαζε περισσότερο) και εκμετάλλευση των στημένων φάσεων. Γι' αυτό, όπως έκανε και στις προηγούμενες ομάδες του Μίτσελ, θα έχει φροντίσει (επί χάρτου τουλάχιστον) ο Βίκτορ Σάντσεθ Ντελ Αμο...

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags