Facebook Pixel Δεν ξεκαθάρισε τίποτα
Ποδόσφαιρο
| 2011-05-19 15:48:00

Δεν ξεκαθάρισε τίποτα

Δεν ξεκαθάρισε τίποτα

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς αναλύει τα ματς των πλέι οφ, αλλά και τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, τονίζοντας πως δεν ξεκαθάρισε τίποτα όσον αφορά την πρωτιά.
 

Αναλυτικά το άρθρο του:

H βραδιά των πλέι οφ, παρότι ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας, κύλησε υπέρ του Παναθηναϊκού σε μεγάλο βαθμό. Κέρδισε το δικό του παιχνίδι αλλά και στο δεύτερο ματς έγινε αυτό που ήθελε, δηλαδή να μην κερδίζει η ΑΕΚ. Ακόμα καλύτερα θα ήταν για τον Παναθηναϊκό, αν το άλλο ματς ερχόταν ισοπαλία και έτσι δεν πρέπει να έχει παράπονα.

Τα πράγματα δεν έγιναν πιο ξεκάθαρα μετά από αυτή την αγωνιστική, σε ότι αφορά την ομάδα που θα τερματίσει, πρώτη στη βαθμολογία. Και οι τρεις πρωτοπόροι είναι μέσα στο παιχνίδι, αλλά μόνο ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός κρατάνε πλέον τη τύχη στα χέρια τους. Κερδίζοντας τα δικά τους παιχνίδια μία από τις δύο αυτές ομάδες (επόμενο ματς είναι μεταξύ τους) εξασφαλίζει τη συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο πρώτο παιχνίδι της τέταρτης αγωνιστικής των πλέι οφ ο ΠΑΟ κέρδισε με καθαρό σκορ τον Ολυμπιακό Βόλου, επικρατώντας με 3-0. Με αυτόν τον τρόπο αποκατέστησε λίγο την τάξη, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ομάδα του Βόλου, που φέτος τον είχε κερδίσει τρεις φορές. Επίσης, επανήλθε και στο παιχνίδι της κατάκτησης της πρώτης θέσης στα πλέι οφ και εξόδου στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και οπωσδήποτε αποφεύγει οριστικά την μικρή πιθανότητα που υπήρχε πριν το παιχνίδι να μένει εκτός Ευρώπης. Ευρώπη χωρίς τον Παναθηναϊκό δεν νοείται!!!

Σίγουρα, το ψυχολογικό βάρος για τους παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν τεράστιο, μία που στο χθεσινό παιχνίδι είχαν περισσότερο να χάσουν από ότι να κερδίσουν. Αυτό φάνηκε στο ξεκίνημα του παιχνιδιού με τις δυο πολύ καλές ευκαιρίες που έχασε ο Ολυμπιακός Βόλου.

Απέφυγε περιπέτειες σε αυτές τις δύο φάσεις ο Παναθηναϊκός γιατί ένα γκολ εις βάρος του σίγουρα θα έκανε τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα. Από τη στιγμή που κατάφερε να προηγηθεί 1-0, μετά από μία ασυνεννοησία των δύο στόπερ του Ολυμπιακού Βόλου, το παιχνίδι απέκτησε άλλη προοπτική για τον Παναθηναϊκό. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟ έλεγχε απόλυτα το παιχνίδι και φιλοδώρησε τον Βόλο με ένα σχετικά βαρύ τελικό σκορ 3-0.

Το δεύτερο παιχνίδι, αυτό μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ ήταν από τα δυνατά παιχνίδια των πλέι οφ, αρκετά ανταγωνιστικό και ισορροπημένο σε γενικές γραμμές και ας δεν είχε και πολλές φάσεις. Και οι δύο ομάδες, ήθελαν τη νίκη, έπαιξαν γι αυτήν υπερασπίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που στην ουσία μπορούν κάνουν.

Ο ΠΑΟΚ με τη γνωστή του εικόνα, του 4-2-3-1 που δίνει τη προτεραιότητα στην καλή και σφιχτή αμυντική λειτουργία, και στηρίζεται στην ταχύτητα 2-3 παικτών στις μεταβάσεις άμυνα-επίθεση. Δύσκολα κατακτά επιθετικό βάθος σε οργανωμένη επίθεση, όπως επίσης και η ΑΕΚ, που παίζοντας το 4-4-2 με ρόμβο έβαλε μία τάξη στην σχετική αναρχία που προϋπήρχε είναι πιο συμπαγής, βελτίωσε την κυκλοφορία της μπάλας, αλλά συνεχίζει να δυσκολεύεται στο να φτιάχνει φάσεις.

Τα λάθη των ομάδων έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, η ΑΕΚ τιμώρησε μία φορά, ο ΠΑΟΚ μία φορά παραπάνω και πήρε τη νίκη που τον έφερε στη κορυφή της βαθμολογίας

Τα playoff αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον και η επόμενη αγωνιστική μπορεί να κρίνει πολλά.

Το κυρίως πιάτο της βραδιάς ήταν ο τελικός του EuropaLeagueμεταξύ Πόρτο και Σπόρτινγκ Μπράγκα. Όπως και να έχει, ένας τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης πάντα προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον, ασχέτως αν το ζευγάρι δεν ήταν τόσο εμπορικό (λόγω Μπράγκα αλλά και προέλευσης από την ίδια χώρα), ούτε το παιχνίδι τόσο ποιοτικό.

Η εικόνα στο πρώτο ημίχρονο ήταν αναμενόμενη, με την Πόρτο να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία στο παιχνίδι, προσπαθώντας με το 4-3-3 και τους δύο ακραίους επιθετικούς πολύ ανοιχτά στα πλάγια να εκμεταλλευτεί όλο το πλάτος του γηπέδου. Η ιδέα ήταν να μεγαλώσει το χώρο για τους καλούς χειριστές της μπάλας που διαθέτει, έτσι ώστε να δυσκολέψει τον αντίπαλο που ήθελε να συγκροτηθεί αμυντικά και να βρει πιο εύκολα τις καταστάσεις 1χ1, κυρίως στα πλάγια, αλλά και ρίγματα από άξονα που ο Μουτίνιο και ο Γκουαρίν μπορούν να εκμεταλλευτούν, ερχόμενοι από πίσω. Επιπλέον, διαθέτουν και δυνατό σουτ από μεσαία απόσταση και πάντα μπορούν να απειλήσουν και με αυτό τον τρόπο.

Η Μπράγκα ήταν πολύ καλά διαβασμένη όπως ήταν αναμενόμενο. Έπαιξε 4-1-4-1 σε ένα μπλοκ χαμηλό, με όλους τους παίκτες της, μεταξύ της γραμμής του κέντρου και του ύψους της περιοχής της, πάντα πίσω από την μπάλα οι 9 στους 10 ποδοσφαιριστές της. Δεν άφηνε σχεδόν καθόλου χώρο μεταξύ των γραμμών της, έχοντας μικρές αποστάσεις μεταξύ αυτών αλλά και τον Βαντίνιο σε ρόλο λίμπερο πίσω από την τετράδα της μεσαίας γραμμής. Ο επιθετικός της, ο Λίμα γυρνούσε πολλές φορές να επιτηρεί τον αμυντικό χαφ της Πόρτο (τον Φερνάντο) και έτσι χώρο να παίζουν είχαν μόνο οι δύο στόπερ της Πόρτο.

Παρότι φαινόταν πως η Πόρτο είναι πολύ πιο ευέλικτη ομάδα, πως έχει περισσότερες επιλογές, αλλά και περισσότερη δύναμη και ταχύτητα από μέση και μπροστά, η ομάδα της Μπράγκα με μεγάλη συγκέντρωση και ένταση στην φάση της άμυνας κατάφερε να περιορίζει όλα τα επιθετικά όπλα της Πόρτο.

Όλα εκτός από ένα, στην μία και μοναδική φάση που δημιούργησε η Πόρτο στο πρώτο ημίχρονο. Τον κινητικό, εργατικό και σύγχρονο επιθετικό Ρανταμέλ Φαλκάο, εξαιρετικό μέσα στην περιοχή του αντιπάλου και στα τελειώματά του, κυρίως με κεφάλι σημαδεύοντας τις γωνίες του τέρματος λες και πρόκειται για πλασέ με το πόδι. Η φάση του γκολ δημιουργήθηκε μετά από μετάβαση της Πόρτο από άμυνα στην επίθεση, όταν βρήκε χώρο και την άμυνα της Μπράγκα στιγμιαία εκτός θέσεων.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Μπράγκα αμφισβήτησε την νίκη της Πόρτο παίζοντας θαρραλέα,, πιέζοντας για ισοφάριση και ρισκάροντας περισσότερο από ότι συνηθίζει. Εχασε και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου μοναδικό τετ α τετ με τον Μοσορό και θα μπορούσε να είχε πάει το ματς στην παράταση.

Δεν τα κατάφερε όμως και έτσι το Κύπελλο πηγαίνει στην ούτως ή άλλως καλύτερη και ποιοτικότερη ομάδα, την Πόρτο, που ήδη έχει κερδίσει τρεις τίτλους στην φετινή χρονιά. Σούπερ Καπ Πορτογαλίας, Πρωτάθλημα Πορτογαλίας και Γιουρόπα Λιγκ.

Σε λίγες μέρες θα έχει την δυνατότητα να κερδίσει και τέταρτο τίτλο μέσα στη χρονιά, το Κύπελλο Πορτογαλίας, σε ένα τελικό που θα αντιμετωπίσει την Βιτόρια Γκιμαράρες.

Πηγή: gazzeta.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags