Facebook Pixel Αθανασιάδης, Ελ Αραμπί, Φινμπόγκασον και Πόνσε - Τα "διπλά" των ελληνικών ομάδων στην Αγγλία (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2023-09-22 13:36:00

Αθανασιάδης, Ελ Αραμπί, Φινμπόγκασον και Πόνσε - Τα "διπλά" των ελληνικών ομάδων στην Αγγλία (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη
Αθανασιάδης, Ελ Αραμπί, Φινμπόγκασον και Πόνσε - Τα "διπλά" των ελληνικών ομάδων στην Αγγλία (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι νίκες που έχουν κάνει οι ελληνικές ομάδες στην Αγγλία σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η ΑΕΚ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που έφυγε με νίκη από την Αγγλία και, πλέον, είναι και η τελευταία (μέχρι την επόμενη) που επικράτησε στο Νησί. Διαβάστε παρακάτω ποιοι σύλλογοι πέτυχαν «διπλό» στο Νησί.

1976-77 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ): Ντέρμπι Κάουντι – ΑΕΚ 2-3 (53’ Τζόρτζ, 88’ Ρίοχ – 64’ Νικολούδης, 77’ Τάσος, 84’ Βάγκνερ)

Θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου του 1976, όταν η ΑΕΚ ταξίδεψε στην Αγγλία για να αντιμετωπίσει την Ντέρμπι Κάουντι για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η Ένωση έγραψε ιστορία, αφού έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε επί αγγλικού εδάφους και έφταε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η Ντέρμπι προηγήθηκε στο σκορ, αλλά οι κιτρινόμαυροι έκαναν την ανατροπή με τέρματων των Νικολούδη, Τάσου και Βάγκνερ.

2011-12 (Europa League): Τότεναμ – ΠΑΟΚ 1-2 (39’ (πεν.) Μόντριτς – 6’ Σαλπιγγίδης, 14’ Αθανασιάδης)

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια ώστε ελληνική ομάδα να κάνει διπλό στην Αγγλία και τα κατάφερε ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 2011-12 για τη φάση των 32 του Europa League.

Ο δικέφαλος του Βορρά πήγε στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει την Τότεναμ και έφυγε από το Γουάιτ Χαρτ Λέιν επικρατώντας με 2-1 χάρη σε τέρματα των Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη, ενώ οι Λονδρέζοι είχαν μειώσει πέναλτι του Μόντριτς και ο ΠΑΟΚ από το 37' αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Σταφυλίδη.

 
2015-16 (Champions League): Αρσεναλ – Ολυμπιακός 2-3 (34’ Γουόλκοτ, 65’ Σάντσες – 33’ Πάρντο, 40’ Οσπίνα αυτ., 66’ Φινμπόγκασον)

Τέσσερα χρόνια αργότερα, από το Λονδίνο πέρασε αλώβητος και ο Ολυμπιακός, αλλά απέναντι στην Αρσεναλ. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2015, ο Μάρκο Σίλβα και οι ποδοσφαιριστές του κέρδισαν αυτούς του Αρσέν Βενγκέρ με 3-2 σε ένα εκπληκτικό ματς. Οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με τον Πάρντο, αλλά ένα λεπτό μετά ισοφάρισε ο Γουόλκοτ για να έρθει στο 40' με αυτογκόλ του Οσπίνα το 1-2.

Στην επανάληψη, οι κανονιέρηδες ισοφάρισαν σε 2-2 με τον Σάντσες, αλλά δευτερόλεπτα αργότερα ο Φινμπόγκασον υπέγραψε το τεράστιο διπλό του Ολυμπιακού για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

2019-20 (Europa League): Άρσεναλ – Ολυμπιακός 1-2 (113' Ομπαμεγιάνγκ - 56' Σισέ, 119' Ελ Αραμπί)

Ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2019-20 αντιμετώπισε εκ νέου την Άρσεναλ, αλλά για το Europa League και έφυγε ξανά νικητής από το Λονδίνο με 2-1. Για τη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ επικράτησε με 1-0 στην κανονική διάρκεια με σκόρερ των Παπέ Αμπού Σισέ και οδήγησε το ματς στην παράταση.

Εκεί, η Αρσεναλ ισοφάρισε στο 113’ με τον Ομπαμεγιάνγκ, αλλά ο Ελ Αραμπί στο φινάλε της αναμέτρησης έστειλε τον Ολυμπιακό στους 16 της διοργάνωσης.

 
2023-24 (Europa League): Μπράιτον - ΑΕΚ 2-3 (30' πέν., 66΄ πέν. Ζοάο Πέδρο - 11΄ Σιντιμπέ, 40' Γκατσίνοβιτς, 84' Πόνσε)

Τι και αν είχε απουσίες στην άμυνα; Τι και αν αντιμετώπιζε μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή; Η ΑΕΚ έφυγε με τεράστιο διπλό από το «Φάλμερ» επικρατώντας με 3-2 επί της Μπράιτον που εντυπωσιάζει στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα προηγήθηκαν από στημένη φάση με κεφαλιά του Σιντιμπέ, αλλά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με πέναλτι του Ζοάο Πέδρο, αλλά και πάλι η Ένωση με τον Γκατσίνοβιτς πήρε το προβάδισμα.

Οι «γλάροι» έκαναν το 2-2 με τον ίδιο τρόπο, αλλά ο Πόνσε στο 84΄ υπέγραψε το θρίαμβο της ΑΕΚ που συνέχισε την παράδοση να μην χάνει την 21η Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags