Facebook Pixel Τιτανομεγιστοτεράστια ΑΕΚ - Θεός Αλμείδα & Καθηγητής ο Γιόνσον
Ποδόσφαιρο
| 2023-09-22 18:15:00

Τιτανομεγιστοτεράστια ΑΕΚ, Θεός Αλμέιδα - Να τον ευχαριστούν Μελισσανίδης και αντίπαλοι - Καθηγητής Γιόνσον

του Ευάγγελου Μίχου
Τιτανομεγιστοτεράστια ΑΕΚ, Θεός Αλμέιδα - Να τον ευχαριστούν Μελισσανίδης και αντίπαλοι - Καθηγητής Γιόνσον

Η ομάδα Premier του κόουτς και η αποκάλυψη Σιμάνσκι. Η Ένωση του στρατάρχη Αλμέιδα ήταν που προκάλεσε σοκ και δέος και όχι η πολυδιαφημισμένη Μπράιτον του Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι. Κακά τα ψέματα αυτό που δεν κατάφερε πριν λίγες ημέρες ο προβεβλημένος ως top coach Ερικ Τεν Χάγκ με τη Γιουνάιτεντ, το κατάφερε και με το παραπάνω, δηλαδή να δέσει φιόγκο τον προπονητή των "Γλάρων" ο Πελάδο!

Η ΑΕΚ πριν από 47 χρόνια είχε γράψει το ευρωπαϊκό έπος του Ντέρμπι, κερδίζοντας τότε στην Αγγλία με σκορ 3-2 και με τον αείμνηστο ηγέτη της, τον τεράστιο Λουκά Μπάρλο να ευχαριστεί το Θεό...

Η ΑΕΚ χθες βράδυ το επανέλαβε, κόντρα σε μία από τις πιο φορμαρισμένες ευρωπαϊκές ομάδες - η οποία με την παραγωγικότητα και το ποδόσφαιρο που παίζει κάνει πλάκα ακόμα και στην κορυφαία Premier League - μάλιστα με το ίδιο σκορ 3-2 αλλά ακόμα πιο πειστική εμφάνιση, έγραψε το έπος του Μπράιτον. Μόνο που αυτή τη φορά ο Θεός έχει ονοματεπώνυμο, αυτό του Ματίας Αλμέιδα!!! Tον οποίο θα πρέπει να ευχαριστούν ο Δημήτρης Μελισσανίδης οι οπαδοί της ΑΕΚ οι παίκτες της, ο Έλληνας φίλαθλος, όπως και οι αντίπαλοι της μέσα στο γήπεδο αλλά και οι εχθροί της (μάλιστα οι τελευταίοι καλό θα ήταν να παραδειγματίζονται κιόλας)!!!!!

Ο κόουτς Αλμέιδα πριν από 15 μήνες ανέλαβε μια σχεδόν απαξιωμένη ομάδα, που δεν είχε αρχή και τέλος ενώ ήταν και... Euroλούζερ (μην ξεχνάμε τον αποκλεισμό από κάποιους... Μοσταριανούς)! Και αφού πρώτα την έκανε νταμπλούχο στην Ελλάδα ήρθε και η σειρά της Ευρώπης για να μάθει και να σέβεται μία Ελληνική ομάδα που ΣΕ ΕΝΤΑΣΕΙΣ απέδειξε χθές μέσα στο γήπεδο, στο υψηλότερο level και στο πιο αξιόπιστο crash test (λόγω αντίπαλου), πως ήταν επιπέδου ομάδας Premier League, η οποία μπορεί να έχει τη νοοτροπία να πηγαίνει και να παίζει για τη νίκη σε οποιαδήποτε έδρα μακριά από την ΟΠΑΠ Arena Αγία Σοφία!!!

Η ΑΕΚ,λοιπόν, του στρατάρχη Ματίας Αλμέιδα ήταν που προκάλεσε σοκ και δέος και όχι η πολυδιαφημισμένη Brighton του Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι, η οποία πριν από λίγες μέρες είχε ταπεινώσει μέσα στο Old Trafford κοτζάμ Manchester United. Κακά τα ψέματα αυτό που δεν κατάφερε ο προβεβλημένος ως top coach Ερικ Τεν Χάγκ κόντρα στην Μπράιτον, το κατάφερε και με το παραπάνω, δηλαδή να δέσει φιόγκο τον Ντε Ζέρμπι, ο απαράμιλλος Ματίας Αλμέιδα!!

Η χθεσινή εμφάνιση της ΑΕΚ ήταν μακράν η καλύτερη και η πιο καθηλωτική, στους 15 μήνες της εποχής Πελάδο στην Ένωση. Ήταν εξωπραγματική, το αποτέλεσμα και το σκορ ήταν εκωφαντικά σε όλο τον κόσμο και προήλθαν από ένα υπερβατικό παιχνίδι!!! Αυτή είναι η μόνη αλήθεια και η πραγματικότητα για την ΑΕΚ του έπους Μπράιτον!!!

Μπορεί όλα τα παραπάνω να θεωρηθούν ή να χαρακτηριστούν ... άκρατος βερμπαλισμός, με αφορμή ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αποτέλεσμα. Δεν είναι όμως γιατί όλο αυτό που... περιγράφω /αναλύω ξεκινάει από την νοοτροπία συνολικά την οποία άλλαξε, "καλλιέργησε", επέβαλε ο Αλμέιδα, πρώτα από όλα στην ΚΑΘΗΜΕΡΗΝΟΤΗΤΑ της ΑΕΚ, στο προπονητικό της κέντρο. Για να βγάζεις αυτές τις εντάσεις που βγάζει ξανά η ΑΕΚ, όπως την περασμένη σεζόν, πρέπει οι παίκτες σου να είναι τοπ γυμνασμένοι. Και η δουλειά στο αθλητικό κομμάτι της ομάδας, από τον Αλμέιδα και το τιμ του, είναι ευρωπαϊκού επιπέδου!!

Από εκεί και πέρα η ... παραπεταμένη, επικοινωνιακά, δήλωση του Αργεντινού κόουτς , ότι ... "δουλεύουμε για ένα ποδόσφαιρο που βασίζεται στην ομαδική δουλειά", είναι ακριβώς το μυστικό επιτυχίας αυτής της ΑΕΚ αλλά και ότι παίζει αυτό το ποδόσφαιρο. 

 

Με αυτά τα δεδομένα και σε αυτές τις συνθήκες, έρχεται να δέσει μετά το μότο του Αλμέιδα... "σε κάθε ματς μπαίνουμε για την νίκη", το οποίο αποδεικνύεται εφαρμόζεται στην πράξη αφού ο κόουτς έχει τον τρόπο τους για να τους "ψήνει". Ακόμη και όταν όλοι σε είχαν για εκτέλεση (στην... Καισαριανή της Αγγλίας, δηλαδή το Μπράιτον) επειδή θα σου έλειπαν οι δυο κολώνες στην άμυνα, πας και κερδίζεις... ΚΟΧΩΝΑΤΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΩΣ ΓΚΡΟΥΠ! Υπάρχουν βέβαια ματς που το αποτέλεσμα δεν σε δικαιώνει - η ρεβάνς με την Αντβέρπ και ο αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ - αλλά η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ για την ΑΕΚ είναι η χθεσινή...

Η ΑΕΚ κέρδισε στην Αγγλία την Μπράιτον όπως θα ... κέρδιζε ο αετός τον γλάρο. Τι κι αν έπαιζε χωρίς Βίντα - Μουκουντί, τι κι αν ο αντίπαλος του χωρίς βαριά φανέλα και ευρωπαϊκή εμπειρία με την φόρμα και τα φετινά του κατορθώματα (σε βάρος των Τσέλσι, Νιουκάσυλ, Γιουνάιτεντ) παρέπεμπε σε... babylino, ο Αλμέιδα σχεδίασε το τέλειο ματς για την ΑΕΚ, ρίχνοντας στην τέλεια παγίδα την Μπράιτον.

Ναι, η ΑΕΚ είχε και καρδιά και ...κοχόνες και τρομερή αθλητικότητα (εντάσεις, τρεξίματα, προσωπικές μονομαχίες) αλλά είχε και πλάνο που το εφάρμοσε τέλεια, παίζοντας πανέξυπνα και "καίγοντας" πρώτα το μυαλό του αντίπαλου κόουτς και κατά συνέπεια των παικτών της Μπράιτον! Με τρομερή πίεση στο δεύτερο μισό του γηπέδου, κλείνοντας υποδειγματικά τον άξονα και... οδηγώντας την Μπράιτον να επιμένει σε ένα αυτοκτονικό παιχνίδι κατοχής, αλλαγής πολλών πασών και προσπάθειας (μονότονα κι αναποτελεσματικά) εννιά στις δέκα φορές να τρυπήσουν τον τοίχο που έβρισκαν εκεί (στον άξονα). Το περίεργο είναι πως ο Ντε Ζέρμπι μοιρολατρικά για 103' δεν άλλαζε το πλάνο του, δεν δοκίμασε να παίξει  από τα άκρα.

Στην Αγγλία οι αναλυτές που κλήθηκαν να εξηγήσουν την χθεσινή ήττα έκπληξη της Μπράιτον ... διέγνωσαν πως ο Αλμέιδα είχε μελετήσει, κάνοντας φύλλο και φτερό, το πως η Γουέστ Χαμ στο ίδιο γήπεδο υποχρέωσε τους "γλάρους" σε... 1-3!! Δεν ξέρω αν ο Αργεντινός κόουτς της ΑΕΚ... αντέγραψε αλλά και στις δύο ήττες της οι αντίπαλοι της είχαν δώσει στην Μπράιτον την κατοχή...

Η ΑΕΚ πάντως στο Μπράιτον ήταν... τιτανομεγιστοτεράστια! Δεν λύγισε ούτε όταν δυο φορές ισοφαρίστηκε από... φτηνά πέναλτι. Και δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα στο 2-2 , βάζοντας στο 79' Πινέδα και Μάνταλο, μετά τους Πόνσε και Τσούμπερ, για να κερδίσει το ματς!! Και τα κατάφερε, πήρε μια ΑΠΊΘΑΝΗ αλλά 1.000% δίκαιη δίκη (κακά τα ψέματα κόμη και η ισοπαλία θα ήταν τεράστια αδικία χθες για τον Αλμέιδα και την ομάδα του). 

 

Με το σημαντικότερο μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση - ακόμη και στον δικό της Οργανισμό για το... πιστέψουν θέλουν δεν θέλουν κάποιοι - πως η ΑΕΚ του Αλμέιδα είναι καταδικασμένη να ζει και να πεθαίνει με την επίθεση και όχι την άμυνα της. Δεν είναι δηλαδή ομάδα που θα παίξει για να κρατήσει το μηδέν, να ακυρώσει τον αντίπαλο, να αυτοπεριοριστεί σε παθητικό ρόλο. Αυτός είναι ο Αλμέιδα κι αυτή η δική του ΑΕΚ. Ίσως δε από την επόμενη σεζόν να αποδειχθεί πως είναι και... πολυτέλεια για την Ελλάδα ο Αργεντινός κόουτς!!!

ΥΓ.1 Αποδείχθηκε και χθες αυτό που έγραφα, πως η ΑΕΚ χωρίς τον Λιβάι Γκαρσία - ανεξάρτητα από το αν τα βάζει ή δεν τα βάζει τα γκολ- είναι κατά 30% διαφορετική, για να μην πω 30% κάτω. Η ΑΕΚ δεν αλλάζει δεν εξαρτάται από το αν της λείπει ο Βίντα, ο Μουκουντί ή και οι δύο στόπερ αλλά από αν είναι υγιής και παίζει ή όχι ο Γκαρσία!! Κι ασφαλώς δεν ήταν τυχαίο πώς χθες στην αρχική ενδεκάδα της έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης ο Γκαρσία, από πίσω του Αραούχο και αριστερά ο Γκατσίνοβιτς.

ΥΓ.2 Η περσινή ΑΕΚ τις της υψηλής έντασης στο παιχνίδι της, που παρέπεμπε σε ευρωπαϊκές ομάδες και όχι σε ελληνική, είναι πάλι εδώ! Επέστρεψε μέσω του Μπράιτον!! Με μία σημαντική λεπτομέρεια η οποία δεν έχει επισημανθεί ή απλά πέρασε στα ψιλά : η αρχική ενδεκάδα του Αλμέιδα ήταν η... περσινή, επιθετική & εκρηκτική !! Χωρίς καμία μεταγραφή, με έναν αμυντικό χαφ Γιόνσον, με τον Πινέδα στο "8" και τον Αραούχο στο 10 !!!

ΥΓ.3. Οι Στάνκοβιτς και Σιντιμπέ έκαναν τα καλύτερά τους παιχνίδια στην ΑΕΚ. Τεράστιο γκολ με κεφαλιά σημάδι του Γάλλου που ανοίγει το σκορ και τεράστια απόκρουση του Αυστριακού, στο τετ α τετ με τον Ζοάο Πέδρο (στο 2-2 και στην μοναδική μακρινή κάθετη που πέρασε από τον απαραβίαστο άξονα της ΑΕΚ). Ήταν δυο από τους κορυφαίους "σταθμούς" του χθεσινού κιτρινόμαυρου έπους, δύο φάσεις που σημάδεψαν την Μπραιτον και επέδρασσαν καταλυτικά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

ΥΓ.4. Ο Σιμάνσκι ως στόπερ ήταν αποκάλυψη και ο κορυφαίος της χθεσινής ΑΕΚ, παρότι τον πουλάει η μπάλα στο πέναλτι που κάνει. Ο Γιόνσον ήταν ... καθηγητής στο "6" διαβάζοντας άριστα το παιχνίδι, κάνοντας πραγματα και θαύματα αφού βρισκόταν παντού (κι αυτός, όπως άλλωστε και ο Σιμάνσκι), κλείνοντας όλο τον άξονα. Κοντά τους και ο Πινέδα, πήρε μπάλες που δεν περίμενε κανένας! Υποδειγματικός και ο Μήτογλου στο μαν του μαν του Πέδροο, έβγαλε τρομερή συγκέντρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χτυπούν το κεφάλι τους ΑΕΚ, ΠΑΟ - Κάθε χρόνο τα ίδια λάθη ο Ολυμπιακός - Τη φάση της βραδιάς ο Στάνκοβιτς!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags