Το ταξίδι ζωής του Φραντζί Πιερό ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1995, την ημέρα της γέννησής του, στην Αϊτή και αφού πέρασε από Αμερική, Βέλγιο και Γαλλία, τώρα βρίσκεται στο Ισραήλ. Ένας σπουδαίος επιθετικός που έγινε κατ΄ ανάγκη ποδοσφαιριστής για να μπορέσει να σπουδάσει. Ιδού η εκπληκτική ιστορία του.

Έπαιζε μπάλα με κάλτσες 

Από τη φτώχεια της Αϊτής μέχρι τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, η ζωή του επιθετικού της Μακάμπι Χάιφα, ξεχωρίζει στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Τίποτα δεν τον προόριζε να γίνει μια μέρα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, καθώς αυτός που ονειρευόταν και ονειρεύεται είναι να γίνει πράκτορας του FBI μετά την καριέρα του ως αθλητής υψηλού επιπέδου. 

Γεννημένος 200 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς, στο Καπ - Χαϊτιέν,  άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στο δρόμο με τους φίλους του, φτιάχνοντας μπάλες από κάλτσες. Ωστόσο, ως παιδί, το ποδόσφαιρο δεν ήταν προτεραιότητα για αυτόν, μεγαλώνοντας σε ένα σκληρό περιβάλλον.

«Είναι δύσκολο να βρεις δουλειά στην Αϊτή, όπως το να τρως, να πηγαίνεις στο σχολείο, μερικές φορές ακόμη και να έχεις ηλεκτρισμό. Το σχολείο ήταν η προτεραιότητά μου για να μπορέσω να τα βγάλω πέρα ​​στη ζωή. Ειδικά αφού ο πατέρας μου ήταν καθηγητής», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Από την Αϊτή στην Αμερική για ένα καλύτερο μέλλον

Ο πατέρας του Φραντζί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα για να βρει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια του. Έτσι, άφησε την Αφρική και ταξίδεψε μόνος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σχεδίαζε να εξοικονομήσει χρήματα και στη συνέχεια να επαναπατρίσει ολόκληρη την οικογένειά του εκεί. Εκτός από δάσκαλος, ο πατέρας του οδηγούσε λεωφορεία και κατάφερε να πάρει όλη την οικογένεια Πιερό στις ΗΠΑ.

Ο Φραντζί ήταν 12 ετών όταν έφτασε στη Βοστώνη και η αρχή ήταν δύσκολη. Δεν μιλούσε αγγλικά και είχε αφήσει όλους τους φίλους του, όμως, δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς ήθελαν μια καλύτερη ζωή και καλύτερες ευκαιρίες για το μέλλον.

Το ποδόσφαιρο για τζάμπα σπουδές

Τότε, το ποδόσφαιρο άρχισε να αποκτά λίγο μεγαλύτερη σημασία στη ζωή του. Δεν ήταν ο λόγος για να κάνει καριέρα ως επαγγελματίας και να βγάλει χρήματα, αλλά για να μπει στο πανεπιστήμιο. «Αν παίζεις καλά ποδόσφαιρο, μπαίνεις στην ομάδα του πανεπιστημίου και σε πληρώνουν για τα χρόνια σπουδών σου. Ήταν σημαντικό για μένα, αλλά ειδικά για την οικογένειά μου που δεν χρειάστηκε να ξοδέψει χρήματα για την εκπαίδευσή μου», θυμάται ο φορ της Μακάμπι Χάιφα.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του άψογα στο Northeastern University της Βοστώνης, ένα από τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας όπου τα δίδακτρα μπορούν να φτάσουν τα 45.000 δολάρια (περίπου 38.000 ευρώ).

Η Εγκληματολογία και το όνειρό να γίνει πράκτορας του FBI

Σε ηλικία 18 ετών και παράλληλα με το ποδόσφαιρο, γράφτηκε στην Εγκληματολογία. Αυτός ο τομέας τον γοήτευε από μικρός. Από 7 χρονών είπε στον πατέρα μου πως θέλει να γίνει πράκτορας του FBI. Ο Φραντζί Πιερό ακολούθησε αυτή την πανεπιστημιακή πορεία για τέσσερα χρόνια, μέχρι τα 22 του.

«Θέλω να προστατεύσω τον κόσμο. Αυτό θα ήθελα να κάνω στο τέλος της καριέρας μου. Θα επιστρέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα γίνω μέλος μιας Αστυνομικής Ακαδημίας για να μπορέσω να ασκήσω αυτό το επάγγελμα», τονίζει ο 28χρονος στράικερ από την Αϊτή.

Είδωλο του είναι ο Ρομέλου Λουκάκου και για αυτό φοράει το 9 στην πλάτη. Παίζοντας στην ομάδα της Πενσιλβάνια, Ρέντινγκ Γιουνάιτεντ από το 2016 ως το 2018 πέτυχε 12 γκολ σε 22 συμμετοχές και η Μουσκρόν τον πήρε στο Βέλγιο το καλοκαίρι του 2019. Πέτυχε 6 τέρματα σε 28 εμφανίσεις και επόμενος σταθμός του ήταν η Γαλλία και η Γκινγκάμπ. Μετά από 15 γκολ στη Ligue 2 και με ένα χρόνο να απομένει στο συμβόλαιό του με την ομάδα, υπέγραψε την 1η Ιουλίου 2022 με τη Μακάμπι Χάιφα. Ο ισραηλινός σύλλογος τον προσέλαβε έναντι τιμήματος μεταγραφής που εκτιμάται σε 1,6 εκατομμύρια ευρώ.