Facebook Pixel Συγκλονιστική ΑΕΚ με Άγιαξ! Πολύ σκληρή για να πεθάνει - Πρωτιά με Βίντα στον όμιλο
Ποδόσφαιρο
| 2023-10-05 21:39:00

Συγκλονιστική ΑΕΚ με Άγιαξ! Πολύ σκληρή για να πεθάνει - Πρωτιά με Βίντα στον όμιλο (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Συγκλονιστική ΑΕΚ με Άγιαξ! Πολύ σκληρή για να πεθάνει - Πρωτιά με Βίντα στον όμιλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ένωση αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 και σε συνδυασμό με το 2-2 στο Μαρσέιγ-Μπράιτον, διατηρείται στην πρώτη θέση του β' ομίλου.

Η ΑΕΚ έμεινε πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο με πέναλτι του Μπέργκαϊν, στο δεύτερο μέρος όμως ισοφάρισε με τον Βίντα με το 1-1, αποδεικνύοντας, πως είναι μία ομάδα πολύ σκληρή για να πεθάνει, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου φέτος έχει πραγματοποιήσει συγκλονιστικές εμφανίσες. Το ισόπαλο κράτησε την Ένωση στην κορυφή του ομίλου  (με 4 βαθμούς), σε συνδυασμό με το 2-2 στο Μαρσέιγ-Μπράιτον.

Την επόμενη αγωνιστική η ομάδα του "Δικέφαλου" αετου αντιμετωπίζει τη Μαρσέιγ στη Μασσαλία.

Με δίδυμο Αραούχ-Πόνσε – Πρόβλημα με Τσούμπερ

Ο Ματίας Αλμέιδα αντιμετώπισε μία σοβαρή απουσία, αυτήν του Λιβάι Γκαρσία, ωστόσο προέκυψε και μία ακόμα. Ο Τσούμπερ ένιωσε ενοχλήσεις στην προπόνηση της Τετάρτης και αποκλείστηκε από την αποστολή για προληπτικούς λόγους. Έτσι ο Αργεντινός τεχνικός χρησιμοποίησε το δίδυμο Αραούχο-Πόνσε στην επίθεση. Ο Στάνκοβιτς υπερασπίστηκε την εστία, με την άμυνα να αποτελείται από τους Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφή από δεξιά προς αριστερά. Σημειωτέον, ότι η δυάδα στα στόπερ είχε να αγωνιστεί μαζί από τo ντέρμπι με τον Ολυμπιακό! Στη μεσαία γραμμή ρόλο κόφτη είχε ο Σιμάνσκι, με τον Γκατσίνοβιτς να καλύπτει την αριστερή πτέρυγα, τον Άμραμπατ τη δεξιά και τον Πινέδα να τοποθετείται στην κορυφή του ρόμβου, πίσω από το αργεντίνικο επιθετικό δίδυμο.

Ο Άγιαξ παρατάχθηκε με τον Γκόρτερ στα γκολπόστ, Ρεντς και Χάτο δεξιά και αριστερά της άμυνας αντίστοιχα και στα στόπερ τους Σούταλο-Άβιλα.  Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκε η τριάδα των Τέιλορ, Ταχίροβιτς, Μπεργκχάους και στην επίθεση οι Μπεργκαϊν, Μπρόμπεϊ, Φόρμπς στο 4-3-3 του Στάιν.

Προηγήθηκε με πέναλτι ο Άγιαξ

Η ΑΕΚ μπήκε με διάθεση να κυκλοφορήσει γρήγορα τη μπάλα, να πιέσει ψηλά και να γίνει απειλητική από τα άκρα, μέσω επελάσεων, κυρίως του Σιντιμπέ, ο οποίος είχε αρκετά ανεβάσματα και γεμίσματα από δεξιά, η άμυνα των φιλοξενούμενων όμως ανταποκρίθηκε πολύ καλά λειτουργικά και αναχαίτιζε τις προσπάθειες των γηπεδούχων. Σταδιακά ο Άγιαξ ισορρόπησε τον ρυθμό και κατάφερε να βγαίνει με αξιώσεις στην περιοχή του Στάνκοβιτς, έχοντας βέβαια και τη βοήθεια του Σλοβένου διαιτητή Ματέι Γιουγκ, ο οποίος με τα σφυρίγματά από τη μία έδινε μέτρα στους Ολλανδούς προς το γήπεδο των «κιτρινόμαυρων» και από την άλλη εκνεύριζε την εξέδρα…

Η πρώτη ουσιαστικά καλή στιγμή καταγράφηκε στο 12’ από πλευράς Άγιαξ, όταν ο Μπόρχες εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Μουκουντί, βρήκε πεδίο βολής εκτός περιοχής, με τον Στάνκοβιτς να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια. Οχτώ λεπτά ο Αυστριακός τερματοφύλακας είπε όχι σε τετ α τετ με τον Μπεργκαϊν. Η ΑΕΚ απάντησε με φαλτσαριστό σουτ του Χατζισαφί στο 25’ που βγήκε άουτ. Στο 30’ έχασε τη συγκέντρωσή της, το αμυντικό τρανζίσιον δεν βγήκε γρήγορα, με αποτέλεσμα οι Ολλανδοί να βγούνε με ταχύτητα στην κόντρα.

Ο Πινέδα φαίνεται να ανατρέπει τον Μπέργκχαους, αν και στο ριπλέι ο παίκτης του Άγιαξ φαίνεται να πέφτει πολύ εύκολα στην επαφή με τον Μεξικανό. Ο διαιτητής πάντως επέμεινε στην απόφασή με τον Μπέργχαους να εκτελεί εύστοχα από τα 11 βήματα για το 0-1. Η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού προσπάθησε να αντιδράσει έχοντας και την ενέργεια του κόσμου. Στο 35’ έχασε μία διπλή ευκαιρία με Πινέδα (απέκρουσε ο Χόρτερ) και Σιντιμπέ ( σούταρε άουτ στην επαναφορά), ενώ στο 39’ η κεφαλιά του Πόνσε από σέντρα του Χατζισαφί είχε την ίδια κατάληξη με το προηγούμενο σουτ του Γάλλου. Βέβαια στην ίδια χρονική στιγμή υπήρχαν φωνές για εξόφθαλμο σπρώξιμο του Αραούχο εντός περιοχής. Αλλά είπαμε. Ο Σλοβένος τα έβλεπε όλα οράνιε…

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τρεις ευκαιρίες. Δύο για την ΑΕΚ, μία για τον Άγιαξ. Στο 43’ ο Μπόρχες βρήκε πεδίο βολής εκτός περιοχής με τον Στάνκοβιτς να πραγματοποιεί άλλη μία σωτήρια επέμβαση πέφτοντας στην αριστερή του γωνία. Στο 45’ ο Αραούχο σέντραρε για τον Πόνσε, η κεφαλιά του οποίου όμως ήταν ξανά άστοχη. Στις καθυστερήσεις ο προωθημένος Βίντα έπιασε κεφαλιά-ψαράκι ύστερα από γέμισμα, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και έφυγε άουτ.

Ισοφάριση με Βίντα

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ μπήκε με δύναμη για την ισοφάριση. Απείλησε με τον Γκατσίνοβιτς στο 47’, αντιμετώπισε όμως και πάλι δύσκολες στιγμές στα μετόπισθεν. Στο 48’ Σιμάνσκι έσωσε πάνω στη γραμμή το πλασέ του Μπέργκχαους. Στο 66’ ξανά ο Γκατσίνοβιτς είχε μεγάλη στιγμή με σουτ εντός περιοχής, το οποίο απέκρουσε ο Χόρτερ, με τον Άγιαξ να απαντά δύο λεπτά αργότερα πάλι με τον Μπέργκχαους και τον Στάνκοβιτς να μαζεύει με διπλή προσπάθεια.

Ο Γόρδιος Δεσμός για την ΑΕΚ λύθηκε μετά τις αλλαγές του Αλμέιδα που έδωσαν φρεσκάδα στο κιτρινόμαυρο σχήμα! Στο 75’ ο Άμραμπατ σέντραρε από δεξιά και ο Βίντα που είχε προωθηθεί ισοφάρισε με κεφαλιά σε 1-1. Η ψυχολογία εκτινάχθηκε στα ύψη, η ελληνική ομάδα βγήκε μπροστά για ένα δεύτερο γκολ, είχε φάση με τον Μάνταλο στο 77’ και πάλι όμως οι Ολλανδοί ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις. Στο 81’ ο Τέιλορ βρήκε πεδίο βολής εκτός περιοχής, αλλά ο Στάνκοβιτς ήταν ξανά παρών και έσωσε την ομάδα του με σωτήρια επέμβαση.

Όσο πλησίαζε η λήξη τόσο η αγωνία κορυφωνόταν με την ΑΕΚ να βγάζει ευκαιρίες (με Αραούχο στο 89’ και Γιόνσον  τετ α τετ στο 90’) αλλά να στερείται καθαρού μυαλού… Έτσι παρέμεινε το 1-1 ως τελικό σκορ, το οποίο κρατά την ελληνική ομάδα στην πρωτιά του Β' Ομίλου.

 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags