Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη: Έπαιξε σαν... ΠΑΟΚ και αποζημιώθηκε στο δεύτερο μέρος, εκκινώντας εκ νέου το ταξίδι του για Σκωτία με την «ταμπέλα» του φαβορί. Το γκρουπ του Ράζβαν Λουτσέσκου επέστρεψε ξανά σε ευρωπαϊκή πίστα, αναχώρησε από Θεσσαλονίκη με πλάνο νίκης κόντρα στην Αμπερντίν με φόντο την τρίτη αγωνιστική των ομίλων του UEFA Europa Conference League, το κατέθεσε και στο φινάλε, στο «ταμείο» βρήκε μία σπουδαία και πανάξια βάσει απόδοσης νίκη που αφενός τοποθετεί τους «ασπρόμαυρους» στο κόλπο πρωτιάς και αφετέρου πιστοποιεί πως «ποτέ μη συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζεις» όπως επικοινώνησε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας.  

Ένα ματς όλο... ΠΑΟΚ που πήγε να «πληρώσει» ακριβά μία δεκάλεπτη αδράνεια, βρέθηκε με δύο γκολ πίσω στο σκορ, αλλά το φινάλε κάθε άλλο παρά υπονόμευσε την προσπάθειά του και η νοοτροπία νικητή που έχει «χτιστεί» στο εσωτερικό του εξασφάλισε μία φανταστική βραδιά. 2-3 τελικό, 3/3 στον όμιλο και προχωράει, κάνοντας ότι μπορούσε προκειμένου να ζορίσει τον εαυτό του αλλά αν το αποτέλεσμα μετρά τότε μπορεί να χαμογελάει, «ζωγραφίζοντας» ακόμη ένα σούπερ σενάριο. Σενάριο ολικής ανατροπής με μπάλανς, μεντάλιτι, κόνφιντενς. Έννοιες συνώνυμες με την ποδοσφαιρική διδαχή του Ράζβαν Λουτσέσκου. Ισορροπία, νοοτροπία, αυτοπεποίθηση. 

Ένα παιχνίδι, δύο διαφορετικά κεφάλαια. Σε ένα πρώτο μέρος που οι «ασπρόμαυροι» κινήθηκαν στη λογική της πρωτοβουλίας, του πρέσινγκ δεδομένου πως αναζητούσαν ένα γκολ από νωρίς κάτι που αποπροσανατόλισε την Αμπερντίν, η οποία φρόντισε να δείξει τα «δόντια» της κατά τα πρώτα λεπτά των δύο ημιχρόνων. Ενδεικτικό και της πολυπρόσωπης αμυντικής της γραμμής σε ένα 5-4-1 από πλευράς Μπάρι Ρόμπσον που δυσκόλεψε τους Θεσσαλονικείς. 

Και «πατώντας» πάνω στη λογική των Σκωτσέζων για ηρεμία στα μετόπισθεν προκειμένου να αποφύγουν λάθη που θα τους... σκότωναν, ο ΠΑΟΚ επί της ουσίας αναζητούσε μία ατομική ενέργεια, μία στατική φάση που επρόκειτο να «ξεκλείδωνε» την υπόθεση νίκης, συγχρόνως όμως και την ταχύτητα που ήδη διέθετε ούτως ώστε να αντισταθμίσει τη δύναμη των γηπεδούχων. Μία τελική ενέργεια που βρήκε στο πρόσωπο του Γιάννη Κωνσταντέλια.  

Ο νεαρός μπαλαντέρ γύρισε υπέροχα το σώμα του χορεύοντας με προσποιήσεις τη μισή άμυνα της Αμπερντίν στην πρώτη καλή με προϋποθέσεις ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ, ωστόσο, το πλασέ του με το δεξί μέσα από τη μεγάλη περιοχή κατέληξε στο δοκάρι. Εμπλεκόμενος εκ νέου στη συνέχεια της ιστορίας δε, απώλεσε ακόμη μία ευκαιρία, αποφεύγοντας με υπέροχη ντρίμπλα τον αντίπαλό του επιχειρώντας να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά του με σκαφτό πλασέ. Ποδοσφαιρικό θράσος από τον 20χρονο... βιρτουόζο, συμπληρώνοντας κατ΄ εμέ το κομμάτι του παζλ που λείπει από τους Θεσσαλονικείς. Η δυνατότητα για το απρόβλεπτο.  

Σε μία βραδιά που εν γένει η μεσοεπιθετική τους «τριπλέτα» κινήθηκε σε ρηχά νερά με τους Τάισον και Αντρίγια Ζίβκοβιτς να μην ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αναμέτρησης, είχαν να επιδείξουν... Κωνσταντέλια. Ένα παιδί που προσπαθεί μέσα από τη δουλειά του να εισάγει στο παιχνίδι και τα τελειώματα προκειμένου να ολοκληρώσει το «πακέτο» ποδοσφαιριστή που θα αποφέρει στα ταμεία των «ασπρόμαυρων» εκατομμύρια. Μέχρι τότε... μπάλανς. 

Και μπορεί η Αμπερντίν να είχε επιδείξει μόνο προϋποθέσεις ευκαιριών στο πρώτο μέρος παραμένοντας προσκολλημένη σε αυτές, διατηρούσε τις ελπίδες της, ποντάροντας ενδεχομένως σε μία αμυντική αστάθεια του ΠΑΟΚ, από τη στιγμή που δεν κατάφερε να «καθαρίσει» το ματς, με την ισοπαλία να φαντάζει ο απόλυτος σύμμαχός της και ως εκ τούτου να οδηγείτε σε κλεφτοπόλεμο. Εκ του αποτελέσματος, το πέτυχε δεδομένου πως το μπλακ άουτ του Δικεφάλου στο πρώτο τέταρτο του δεύτερου μέρους προσέφερε στο σύνολο του Μπάρι Ρόμπσον δύο γκολ... δώρα από λανθασμένες αμυντικές εκτιμήσεις. 

Κάτι που ανέδειξε την ανάγκη για ανακάτεμα της «τράπουλας» από πλευράς Ράζβαν Λουτσέσκου λειτουργώντας αντανακλαστικά και ενεργοποιώντας τους Ράχμαν Μπάμπα που πρόσθεσε ανεβάσματα και προωθήσεις, Μάγκομεντ Οζντόεφ που ισχυροποίησε τον άξονα, Άλι Σαμάτα που επωφελήθηκε «μονομαχιών» και Κίριλ Ντεσπόντοφ που έθεσε βάσεις αντεπίθεσης με φόντο την ανατροπή. Και... μήνυμα εστάλη σε πρώτη φάση από τον Βούλγαρο διεθνή εξτρέμ που μετρώντας μόλις λίγα δευτερόλεπτα στον αγωνιστικό χώρο, μείωσε το δείκτη του σκορ με ένα γκολ που εν μέρει πιστώθηκε και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας δεδομένης της επέλασής του έως την τροφοδότηση του συμπαίκτη του. 

Η ποιότητα δεν έχει ηλικία και με τη σκυτάλη να δίνεται στον Αντελίνο Βιεϊρίνια, το «ταμείο» του Δικεφάλου έλεγε πως μετά το γκολ του εμβληματικού αρχηγού εξασφάλισε το μίνιμουμ της προσπάθειάς του απέναντι σε μία ομάδα που αναζητούσε ένα λάθος του προκειμένου να διεκδικήσει κάτι παραπάνω στο παιχνίδι. Αλλά ο ΠΑΟΚ με σβηστά μάτια μπορούσε να κοιτάξει, με κλειστά αυτιά να ακούσει, με σταματημένη καρδιά να καρδιοχτυπήσει και ο Στέφαν Σβαμπ με εκτέλεση πέναλτι που κέρδισαν οι «ασπρόμαυροι» φρόντισε να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην ολική ανατροπή του ματς. Μεντάλιτι.

 

Όσο για το τι επιφυλάσσει η συνέχεια; «Εμείς πηγαίνουμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Θέλουμε να χτίσουμε κάτι ακόμα καλύτερο και μπορούμε να βελτιώσουμε αρκετά πράγματα. Φυσικά είναι νωρίς να βάλουμε ταβάνι σε αυτή την ομάδα. Θα παλέψουμε σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχουμε, γνωρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο. Παιχνίδι με το παιχνίδι όμως βελτιωνόμαστε, νομίζω ότι σε αυτά τα τελευταία δυο ματς στην Ευρώπη έχουμε μια νοοτροπία νικητή και θέλουμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο». Κόνφιντενς. 

Μία ειδική... αποστολή που έφερε εις πέρας και ένα ημίχρονο που δεν του έδωσε το κάτι παραπάνω επιθετικά. Αλλά από ένα τίποτα γίνεται ο παράδεισος, με τον ΠΑΟΚ να απαντάει με τον καλύτερο τρόπο. Κλείνει τα μάτια και ονειρεύεται. 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευλογία και "καμπανάκι" για Λουτσέσκου - Μόνο μία μεταγραφή για Γενάρη - Χαζεύει την Ευρώπη ο Κωνσταντέλιας