Facebook Pixel Εκτός Ευρώπης η ΑΕΚ! Τραγικά λάθη και κενά στην άμυνα στοίχισαν την 3η θέση
Ποδόσφαιρο
| 2023-12-14 23:56:00

Εκτός Ευρώπης η ΑΕΚ! Τραγικά λάθη και κενά στην άμυνα στοίχισαν την 3η θέση (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Εκτός Ευρώπης η ΑΕΚ! Τραγικά λάθη και κενά στην άμυνα στοίχισαν την 3η θέση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Άγιαξ επικράτησε 3-1 της Ένωσης και συνεχίζει στο Europa League, με την ελληνική ομάδα να επικεντρώνεται πλέον στις εγχώριες διοργανώσεις.

Η ΑΕΚ ήθελε δύο αποτελέσματα στο Άμστερνταμ για να εξασφάλιζε την 3η θέση του ομίλου και να έμενε σε ευρωπαϊκή τροχιά, δηλαδή να συνέχιζε στο Conference League, αφού η ήττα στη Φιλαδέλφεια με τη Μπράιτον την προηγούμενη αγωνιστική την έθεσε εκτός Europa. Ισοπαλία ή νίκη.

Δεν κατάφερε κανένα από τα δύο. Πλήρωσε τις ελλείψεις πολύ περισσότερο όμως τα λάθη της και έτσι ηττήθηκε από τον Άγιαξ με 3-1, με την ολλανδική ομάδα να πετυχαίνει τον στόχο της. Έτσι η Ένωση μένει εκτός Ευρώπης και επικεντρώνεται στις εγχώριες διοργανώσεις.

Η ελληνική ομάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ με γκολ του Άκπομ, ισοφάρισε προσωρινά με τον Λιβάι Γκαρσία, ο Τέιλορ επανέφερε το προβάδισμα και το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ξανά ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ.

Με Γκαρσία-Τσούμπερ στην επίθεση

Οι απουσίες των τραυματιών Αραούχο, Πόνσε, Πινέδα και του τιμωρημένου Γκατσίνοβιτς δημιούργησαν μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση για τον Ματίας Αλμέιδα. Στον αντίποδα αυτών των τεράστιων τεσσάρων ελλείψεων ο Αργεντινός τεχνικός υπολόγιζε τους Γκαρσία, Γαλανόπουλο, Γιόνσον, οι οποίοι ξεπέρασαν τα προβλήματά τους και τέθηκαν στη διάθεση του προπονητή τους, σε μία αναμέτρηση-τελικό.

Ο Αλμέιδα παρέταξε την ΑΕΚ με τον Αθανασιάδη στο τέρμα. Ο Ρότα τοποθετήθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Χατζισαφί στο αριστερό και οι Βίντα-Μουκουντί βρέθηκαν στα στόπερ. Ο Σιμάνσκι είχε ρόλο κόφτη στα χαφ, με τον Άμραμπατ να καλύπτει την αριστερή πτέρυγα, τον Ελίασον τη δεξιά (αλλάζαν όμως πλευρές μέσα στο παιχνίδι) και στην κορυφή του ρόμβου τοποθετήθηκε ο Μάνταλος. Επιθετικό δίδυμο ήταν ο Γκαρσία με τον Τσούμπερ.

Από πλευράς Άγιαξ, ο Ραμάι υπερασπίστηκε την εστία, με τους Ρενς, Σούταλο, Χάτο, Σόσα να αποτελούν την τετράδα της άμυνας από δεξιά προς τα αριστερά. Τέιλορ, Χλίνσον, Ταχίροβιτς ήταν η τριάδα στα χαφ και οι Φορμπς, Μπρόμπεϊ, Άκπομ η τριάδα στην μπροστινή γραμμή.

Άγιαξ: Ραμάι, Ρενς (74’ Γκουάιερ), Σούταλο, Χάτο, Σόσα, Τέιλορ, Χλίνσον, Ταχίροβιτς, Φορμπς (62’ Γκααεΐ), Μπρόμπεϊ (46’ Μάρτα), Άκπομ

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Ελίασον, Άμραμπατ (61’ Πισάρο), Μάνταλος, Τσούμπερ, Γκαρσία

Τρία γκολ στο πρώτο μέρος

Το ξεκίνημα είδαμε ένα πολύ ανοικτό παιχνίδι, με ταχύτητα και τις άμυνες των δύο ομάδων αποσυντονισμένες. Ο Άγιαξ ήταν πολύ επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις και έδειξε από πολύ νωρίς τις διαθέσεις του, να τρέξει δηλαδή, να βρει κενούς χώρους και να εκμεταλλευτεί τα αργά στόπερ της Ένωσης, η οποία είδε σε μία τέτοια φάση, στο 4’, τον Βίντα να κάνει λανθασμένη απόκρουση προς το τέρμα, ο Αθανασιάδης όμως απέκρουσε σε κόρνερ. Στην εκτέλεση της φάσης όμως ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έκανε λανθασμένη έξοδο, με τον Άκπομ να ανοίγει το σκορ με κεφαλιά στο 5’.

Η ελληνική ομάδα δεν έχασε ψυχολογία. Έψαξε να βρει αντίδραση και το πέτυχε στο 10’, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Ελίασον και κεφαλιά του Λιβάι Γκαρσία. Το 1-1 επανέφερε τις ισορροπίες στο σκορ, με τους «κιτρινόμαυρους» να βγαίνουν μπροστά περισσότερο. Στο 18’ μάλιστα έχασαν μεγάλη ευκαιρία με σουτ του Τσούμπερ που απέκρουσε ο Ραμάι. Στην άμυνα όμως δεν είχαν συγκέντρωση και προσοχή.

Και ο Άγιαξ χτύπησε ξανά στο 20’. Οι Ολλανδοί εκμεταλλεύτηκαν το κενό ανάμεσα στα δύο στόπερ, με τον Τέιλορ να γράφει το 2-1, το οποίο ήταν και το σκορ του ημιχρόνου, παρότι υπήρξαν ευκαιρίες εκατέρωθεν για μεγαλύτερο σκορ.

Λάθος Άμραμπατ και 3-1

Έτσι και αλλιώς ένα γκολ χώριζε την ΑΕΚ από την επίτευξη του στόχου της και για αυτό μπήκε δυνατά στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Ο υπερβάλλων ζήλος όμως μάλλον έκανε κακό στην ομάδα του «Δικέφαλου» αετού, όπως φάνηκε στο 56’. Ο Άμραμπατ έχασε τη μπάλα σε καίριο σημείο, ο Άγιαξ βγήκε σε αντεπίθεση, με τον Άκπομ να ευστοχεί σε τετ α τετ, για το 3-1, παρότι η εκτέλεση φαινόταν εύκολη λεία για τον Αθανασιάδη, αλλά η μπάλα πέρασε κάτω από τον Έλληνα τερματοφύλακα.

Ο Άγιαξ έδειχνε να έχει πλέον το πάνω χέρι. Έτσι και αλλιώς η ΑΕΚ από τη μία δεν μπορούσε να γίνει επικίνδυνη και να φτιάξει φάσεις, παρά μόνο με κάποια μακρινά σουτ, όπως του Γκαρσία στο 63’, αλλά συνέχισε να κάνει και λάθη. Στο 67’ δεν πλήρωσε το νέο ατόπημα του Βίντα, το οποίο έφερε τον Άκπομ ξανά σε θέση τετ α τετ με τον Αθανασιάδη. Αυτήν τη φορά ο Έλληνας γκολκίπερ βγήκε και έκλεισε καλά το οπτικό πεδίο του Άγγλου επιθετικού, ο οποίος έγινε αποδέκτης μετά την απόκρουση της μπάλας, έπιασε μια σέντρα η οποία βρήκε στο δοκάρι!

Ο Αθανασιάδης είχε και δεύτερη επέμβαση σε τετ α τετ με τον Άκπομ στο 85’, όταν ο Άγιαξ βρήκε πάλι μπόσικη την άμυνα της ΑΕΚ. Ο τερματοφύλακας της Ένωσης ήταν νικητής και σε τρίτο τετ α τετ στις καθυστερήσεις. Έτσι το σκορ διατηρήθηκε στο 3-1.

 
 
 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags