Facebook Pixel ΠΑΟΚ: Άριστα 10 στον ΠΑΟΚ που είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα - Μη σταματάς Δικέφαλε!
Ποδόσφαιρο
| 2023-12-16 09:26:00

Άριστα 10 στον ΠΑΟΚ που είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα - Μη σταματάς Δικέφαλε!

Εύα Σαράντη
Άριστα 10 στον ΠΑΟΚ που είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα - Μη σταματάς Δικέφαλε!

Το πάει μέχρι... τέλους, όπως ορίζει το DNA του! Η πρωτιά στον όμιλο του Conference League ήρθε μέσα από συνεχόμενες μάχες και μεγάλες νίκες εντός κι εκτός Τούμπας. Γράφει η Εύα Σαράντη

Ποιος να του' το λεγε ότι πριν από περίπου πέντε μήνες όταν επί της ουσίας ξεκίνησαν όλα στο ευρωπαϊκό του ταξίδι με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ στην Τούμπα πως θα διέγραφε μία τόσο γεμάτη και με... ανατροπές πορεία, έχοντας εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή του συνέχεια και το 2024 πόσω μάλλον φιγουράροντας ως πρώτος στο τρενάκι των ομίλων. Αλλά ΠΑΟΚ είσαι, από νωρίς στα δύσκολα γιατί έτσι του αρέσει. Αφήνοντας πίσω του δώδεκα αναμετρήσεις με απολογισμό εννιά νίκες και τρεις ισοπαλιες στις οποίες έμαθε να «πολεμά» και εν τέλει να καρπώνεται το ζητούμενο, η συνέχεια φαντάζει άκρως ενδιαφέρουσα δεδομένου πως απομένουν ακόμη επτά «τελικοί» μέχρι το τρόπαιο. Κάτι πολύ μακρινό και εκ διαμέτρου αντίθετο με τη λογική παιχνίδι με παιχνίδι που εφαρμόζεται, ωστόσο, θεωρητικά πάντα υπαρκτό και ενδεχομένως στα λόγια εφικτό. 

Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, Χάιντουκ Σπλιτ και Χαρτς συνέθεσαν την «τριπλέτα» αγώνων για τον ΠΑΟΚ προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό του στους ομίλους του Conference League, παραμένοντας αήττητος και στις έξι αναμετρήσεις και μετρώντας τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες. Στην ουσία για τους Θεσσαλονικείς η μοναδική… δυσκολία στην κλήρωση των ομίλων αποδείχθηκε η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με τις Ελσίνκι και Αμπερντίν να φαντάζουν πιο βατές σε θεωρητική βάση τουλάχιστον.

Με το... καλημέρα της ευρωπαϊκής του παρουσίας που αυτή τη σεζόν ξεκίνησε από το «σπίτι» του απέσπασε μέτρια σχόλια σε ένα κακό βράδυ στην Τούμπα κόντρα στους Ισραηλινούς έχοντας εγκλωβιστεί σε καθεστώς πίεσης προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός ακόμη πρόωρου αποκλεισμού. Όλα... μηδέν στη Θεσσαλονίκη, με την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο να περνάει από την Ιερουσαλήμ. Με το μαχαίρι στα δόντια στο... τελικό 1-4 και έφυγε για Κροατία! Μόνο που για να απενεργοποιήσει τη Χάιντουκ Σπλιτ έπρεπε να ακολουθήσει κατά γράμμα το πλάνο που έλεγε πως τα μεγαλύτερα ατού της είναι συγχρόνως και οι αδυναμίες της. 

Έχοντας ως «κάβα» την πολλά υποσχόμενη εμφάνιση που κατέγραψε εκτός έδρας με δεδομένη την ισοπαλία 0-0 που απέσπασε, το γκρουπ του Ράζβαν Λουτσέσκου με ορίζοντα τον προθάλαμο των ομίλων του UEFA Europa Conference League προσφέρθηκε κατ΄αποκλειστικότητα για πρόκριση στη Θεσσαλονίκη. Απέναντι σε μία ομάδα που όπως αποδείχθηκε συνιστούσε κίνδυνο-θάνατο και επί της ουσίας ο Δικέφαλος έπρεπε να θέσει νοκ άουτ τους Μάρκο Λιβάγια στην επίθεση και τον Κροβίνοβιτς στα χαφ μπροστά στην πύρινη ατμόσφαιρα της Τούμπας... ΠΑΟΚ-Χάιντουκ Σπλιτ πράξη δεύτερη, με τους «ασπρόμαυρους» να τα παίζουν όλα για όλα. Άνοιξε παράθυρο πρόκρισης στο Σπλιτ και βρήκε την ουσία στο «σπίτι» του, ανοίγοντας το δρόμο για τα Play Offs της ευρωπαϊκής διοργάνωσης προκειμένου να τεθεί αντιμέτωπος με τη Χαρτς. 

Ένας διαφορετικός αγώνας στο Εδιμβούργο με την έννοια πως οι «ασπρόμαυροι» κοντραρίστηκαν απέναντι σε ένα γκρουπ με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ένα πρότυπο παραδοσιακής βρετανικής ομάδας. Αναντίλεκτα η νίκη με 1-2 που απέσπασε εκεί, άφηνε «ανοιχτούς» λογαριασμούς ενόψει Τούμπας που εξαλείφθηκαν στη ρεβάνς με το εμφατικό 4-0. Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα... Έβδομος ευρωπαϊκός όμιλος κόντρα στο μεγαθήριο Άιντραχτ Φρανκφούρτης και τις πιο βατές Αμπερντίν-Ελσίνκι, με την υποσημείωση πως εξαρχής κατέστη σαφές πως η κατάκτηση της πρώτης θέσης θα ήταν υπόθεση για δύο.  

Από τη δεύτερη κιόλας αγωνιστική στα λίγο πιο... βαθιά. ΠΑΟΚ-Άιντραχτ. Μία πρώην κάτοχος του Europa League στο δρόμο των «ασπρόμαυρων»! Αν ήταν δύσκολο; Προφανώς και αποτέλεσε ένα ισχυρό crash test, ψυχολογικό κυρίως για το γκρουπ του Ράζβαν Λουτσέσκου, αλλά πότε ήταν εύκολο; Και αλήθεια είναι πως αν κάτι ξέρει ανέκαθεν ο ΠΑΟΚ που συν τοις άλλοις το προδίδει και η προϊστορία του είναι οι μεγάλες βραδιές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παρένθεση, μόνο λίγες δεν είναι. Με τους Γερμανούς ήταν μία τέτοια. «Ένα τέλειο ματς από πλευράς ασπρόμαυρων» διά στόματος Ράζβαν Λουτσέσκου. 

Koulie at the buzzer και 2-1 με τον ίδιο να αποδεικνύεται μεγάλο «κεφάλαιο» για τον ΠΑΟΚ έχοντας ήδη αποκτήσει ηγετικές τάσεις. Γιατί η ποιότητα δεν έχει ηλικία. Όπως και ο έφηβος Τάισον με τον σεληνιασμένο Ζίλε που πήρε φόρα και τα νούμερα... ανηφόρα, ποδοσφαιριστές που απομόνωσε το γερμανικό κλαμπ συνθέτοντας μαζί με τον Τόμας Μουργκ την τέλεια μεσοεπιθετική τριπλέτα. Αλλά ποιος Μουργκ; Από τις βραδιές που ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Από εκείνη που δημιούργησε εκείνος για αυτόν. Μόνο. Αν έκανε όνειρα πρωτιάς, τότε αυτά επαληθεύτηκαν στο «Deutsche Bank Park» σε μία αναμέτρηση δίχως αύριο που έκρινε τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου. Εξ αρχής το αουτσάιντερ, αλλά η Ευρώπη με κοντομάνικο είχε απαιτήσεις. Όντας φτιαγμένος για αυτά βάλθηκε να κοιτάξει τους Γερμανούς κατάματα και να το πάει μέχρι... τέλους, όπως ορίζει το DNA του, με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς να προσυπογραφεί το εισιτήριο των «16» μπροστά σε περίπου 7.000 φιλάθλους του Δικεφάλου. 

Αφήνοντας σε εκκρεμότητα τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην ευρωπαϊκή πίστα, ο ΠΑΟΚ πλέον είχε στο καλεντάρι του μόνο την Ελσίνκι εντός έδρας, μία αναμέτρηση χωρίς κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον που στην ουσία -όμως- αποτέλεσε ένα μπρα ντε φερ κινήτρων και ρεκόρ. Γιατί τα ρεκόρ είναι αναμνήσεις και με τη χθεσινή (14.12)  του νίκη ο Δικέφαλος κατάφερε να αποκομίσει πολλά περισσότερα από γόητρο και πρεστίζ. Όταν κερδίζεις, σε κάνει να προχωράς και ο ΠΑΟΚ στην παρούσα φάση με το εισιτήριο των «16» ολοκλήρωσε έναν άκρως απαιτητικό κύκλο αγώνων με άριστα δέκα. Μη σταματάς Δικέφαλε! 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags