Άξιζε τη νίκη ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Πέμπτης (19/2) στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Βικτόρια Πλζεν, με τον Ανδρέα Τετέι να δεσπόζει στο πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι με τα πράσινα, αλλά το τελικό 2-2 αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς για την πρόκριση στους «16» του Εuropa League.
Πραγματικός… οδοστρωτήρας ήταν ο διεθνής επιθετικός, έβαλε δύο γκολάρες, είχε και μια μεγάλη ευκαιρία για χατ τρικ, αλλά στο πρώτο παιχνίδι των play off ήταν μοιραίος για την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ ο Αλμπάν Λαφόν, με τον Αφρικανό τερματοφύλακα να έχει κακές εκτιμήσεις και στα δύο γκολ των Τσέχων, για να χάσει έτσι την ευκαιρία το «τριφύλλι» να πάρει το πάνω χέρι σε αυτό το ζευγάρι.

Πολύ καλοί, πάντως, οι «πράσινοι» από το 30’ μέχρι το 70’-75’, με την αποχώρηση του Τετέι (τον αντικατέστησε ο Σφιντέρσκι στο 78’) να αδυνατίζει την επιθετικότητα του Παναθηναϊκού στην τελική ευθεία του αγώνα, αλλά είχε κουραστεί πια ο πρώην άσος της Κηφισιάς.

Γρήγορο προβάδισμα η Πλζεν, απάντησε με γκολάρα ο Τετέι

Για το «τριφύλλι» ο Λαφόν ήταν στο τέρμα, με αμυντική τριάδα τους Πάλμερ-Μπράουν, Τουμπά και Ίνγκασον, ενώ στο καρέ της μεσαίας γραμμής ο Καλάμπρια ήταν δεξιά, ο Κυριακόπουλος αριστερά, με τους Ρενάτο Σάντσες και Μπακασέτα στον άξονα.

Ο Τετέι στην κορυφή της επίθεσης είχε στηρίγματα τους Ταμπόρδα και Πάντοβιτς.

Για τους Τσέχους ο Βίγκελε στα γκολπόστ, και η Πλζεν με τρεις στο κέντρο της άμυνας (Ντουέ, Σπάτσιλ και Ντόσκι), ο Μέμιτς και ο Σουαρέ στα άκρα της τετράδας του κέντρου, ενώ τα αμυντικά χαφ ήταν ο Χροσόβσκι και ο Τσερβ. Βισίνσκι, Πάνος και Λαβάλ οι τρεις μπροστά για την ομάδα του Μάρτιν Χίσκι.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του αγώνα, το φαλτσαριστό σουτ εκτός περιοχής του Χροσόβσκι στο 6’ δεν ανησύχησε τον Λαφόν, αλλά στο 11’ ο τερματοφύλακας των «πράσινων» είδε να παραβιάζεται η εστία του. Δυνατό σουτ, αρχικά, του Λαβάλ από δεξιά, απέκρουσε ο Λαφόν, αλλά στην εξέλιξη της φάσης δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο σουτ του Βισίνσκι, λίγο έξω από την περιοχή κι ενώ είχε καλό οπτικό πεδίο.

Στο 25’ από λάθος στην άμυνα του ΠΑΟ ο Λαβάλ έκανε το σουτ από θέση μέσα αριστερά κι έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι η μπάλα, για να έρθει με πολύ ωραία κεφαλιά του Τετέι στο 31’ η ισοφάριση. Ο Κυριακόπουλος συνδυάστηκε άψογα με τον Μπακασέτα, ιδανική σέντρα από αριστερά, καρφωτή κεφαλιά του Τετέι και το 1-1 ήταν γεγονός.

Στο 44’ ο Πάνος από δεξιά απέφυγε εύκολα τον Καλάμπρια από δεξιά και σούταρε από πλάγια θέση, με την μπάλα να σταματά στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν ισόπαλες στα αποδυτήρια.

Φοβερός Τετέι, μοιραίος Λαφόν...

Στο β’ ημίχρονο ο Τετέι άγγιξε στο 51’ το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, πιάνοντας τη δύσκολη κεφαλιά μετά την εξαιρετική σέντρα του Ίνγκασον από δεξιά, με τον Βίγκελε να κάνει σπουδαία απόκρουση με τα πόδια.

Στο 55’ απάντησαν οι Τσέχοι στις ευκαιρίες, με τον Μέμιτς να βγαίνει στην πλάτη του Κυριακόπουλου και έκανε το σουτ από πλάγια δεξιά, για να δείξει τα αντανακλαστικά του ο Λαφόν.

Και φτάσαμε στο 61’, όπου ο Τετέι έκανε… χαζό τον Σπάτσιλ με την ντρίπλα που του έσκασε, για να σκοράρει με συρτό διαγώνιο σουτ από δεξιά, αφού βρήκε η μπάλα πρώτα στο δεξί δοκάρι. Στο 65’ ο Μπενίτεθ έβαλε Αντίνο και Τζούριτσιτς αντί των Ταμπόρδα και Πάντοβιτς, με τον Παναθηναϊκό να ψάχνει και το τρίτο γκολ, ενώ στο 78’ ο Τετέι εν μέσω αποθέωσης αντικαταστάθηκε από τον Σφιντέρσκι.

Δύο λεπτά αργότερα ο Λάντρα έπιασε το φαλτσαριστό σουτ από θέση έξω αριστερά, ο Λαφόν και πάλι δεν αντέδρασε σωστά και το 2-2 δεν απεφεύχθη, με τον Χάβι Ερνάντεθ στο 82’ να αντικαθιστά τον Τουμπά.

Στο 90’ ήταν καλή η πάσα του Σφιντέρσκι στον Μπακασέτα, δεν ήταν καλό όμως το τελείωμα του αρχηγού του «τριφυλλιού», με τον Λαφόν στο 90’+2 να είναι αυτή τη φορά σε ετοιμότητα στο δυνατό σουτ του Μέμιτς και το 2-2 να μην αλλάζει έως το σφύριγμα της λήξης.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν o Σκωτσέζος Γουόλς με βοηθούς τους συμπατριώτες του, Κόνορ και ΜακΦάρλεϊν, ενώ στο VAR ήταν οι επίσης Σκωτσέζοι Ντάλας και Κλάνσι.

Κίτρινες: 69’ Αντίνο, 69’ Ίνγκασον, 90’+4 Πάλμερ-Μπράουν - 14’ Ντόσκι, 36’ Πάνος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ράφα Μπενίτεθ): Λαφόν, Πάλμερ-Μπράουν, Τουμπά (82’ Χάβι Ερνάντεθ), Ίνγκασον, Καλάμπρια, Ρενάτο Σάντσες, Μπακασέτας, Κυριακόπουλος, Ταμπόρδα (65’ Αντίνο), Πάντοβιτς (65’ Τζούριτσιτς), Τετέι (78’ Σφιντέρσκι).

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ (Mάρτιν Χίσκι): Βίγκελε, Μέμιτς, Ντόσκι, Ντουέ, Σπάτσιλ, Χροσόβσκι, Τσερβ (75’ Βαλέντα), Βισίνσκι (75’ Σόικα), Σουαρέ (88’ Aντού), Πάνος (58’ Λάντρα), Λαβάλ (58’ Βίντρα).