Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του Μαΐου δεν είναι άλλο από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Όπως έχει τονιστεί πολλάκις, η αναμέτρηση είναι ξεχωριστή, γιατί οι δύο φιναλίστ συναντούνται μετά από 34 χρόνια, αλλά και επειδή οι ηγέτες των ομάδων χαίρουν κοινής καταγωγής. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που έχουν χαρακτηρίσει τον αγώνα ως ποντιακό τελικό.

Γι'αυτό ο SportDog ζήτησε από δύο Πόντιους λυράρηδες που υποστηρίζουν τους Δικέφαλους αετούς να μιλήσουν για το μεγάλο παιχνίδι της 6ης Μαΐου.

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης είναι από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον ποντιακό χώρο, με φοβερό έργο στην πορεία του και συνεργασίες με τους σημαντικότερους ερμηνευτές του ποντιακού τραγουδιού και όχι μόνο. Είναι κοντά στον ΠΑΟΚ από τη δεκαετία του '70, ενώ τα τελευταία χρόνια που ζει στη Θεσσαλονίκη έχει πάρει κάποιες μετοχές, παίρνει 5 διαρκείας κάθε χρόνο και προσπαθεί να πηγαίνει τακτικά στην Τούμπα, όταν του το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις. Έχει γράψει μάλιστα ύμνο για τον ΠΑΟΚ, σε ελληνικό στίχο αλλά με τη συνοδεία κεμεντζέ (ποντιακή λύρα), τον οποίο ερμήνευσε ο αείμνηστος Δημήτρης Παρίδης. τον προσέφερε αφιλοκερδώς στην ομάδα του και παίρνει 5 διαρκείας κάθε χρόνο.

Πως βλέπεις τον τελικό ο μεγάλος Πόντιος Κεμεντζετζής; «Παίζουν δύο ιστορικές ομάδες και από τις μεγάλες της χώρας. Ξεκινάμε από αυτό. Εγώ που είμαι ΠΑΟΚτζής, πιστεύω, ότι η ομάδα μου είναι ποιοτικότερη και καλύτερη από την ΑΕΚ. Σε έναν τελικό όμως παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, οι συγκυρίες, η τύχη ή η ημέρα που θα βρεθεί η κάθε ομάδα. Δίνω περισσότερες πιθανότητες στον ΠΑΟΚ», απαντά ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, ο οποίος δεν φοβάται κανέναν παίκτη της ΑΕΚ, αλλά την κατάσταση που θα είναι η ομάδα του.

«Μόνο τον ΠΑΟΚ φοβάμαι»

«Αν ο ΠΑΟΚ είναι έτσι όπως τον ξέρω, δεν με ενδιαφέρει ποιον παίκτη της ΑΕΚ πρέπει να προσέχει περισσότερο η ομάδα. Εξαρτάται από την απόδοση της ομάδας. Διότι μπορεί να μαρκάρεις έναν επιθετικό, όπως τον ψηλό, τον Πέκχαρτ που έχει η Ένωση ή τον Αργεντινό, τον Αραούχο και σου κάνει το γκολ ο Μάνταλος ή ο Χριστοδουλόπουλος. Εμένα με αγχώνει περισσότερο σε ποια ημέρα θα είναι η ομάδα μου. Αν είναι όπως την ξέρω, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Έχουμε μία ελαφρά υπεροχή. Από εκεί και πέρα δεν παύει να είναι ένα μεγάλο παιχνίδι. Πρέπει να οπωσδήποτε να γίνει ένας αγώνας οπωσδήποτε και μόνο μέσα σε αθλητικά πλαίσια. Γιατί και οι δύο παράγοντες είναι Πόντιοι στην καταγωγή και γνωστοί μου. Στο φινάλε, πρέπει οι οπαδοί των δύο ομάδων, να πιούνε και ένα τσίπουρο, άσχετα με το ποιος θα πάρει το Κύπελλο», τονίζει και στέλνει ένα πολύ ωραίο μήνυμα για αυτή την συνάντηση. Γιατί, δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί μεγάλη έχθρα ανάμεσα σε ΠΑΟΚτσήδες και Ενωσίτες.

Που αποδίδει αυτήν την κόντρα μεταξύ δύο ομάδων με κοινές καταβολές; «Εγώ ζούσα 28 χρόνια στην Αθήνα. Γνωρίζω όλη τη νοοτροπία της οπαδικής κοινότητας της πρωτεύουσας. Ξέρω όμως και τί συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Πιστέψτε με ειλικρινά και λυπάμαι που θα σας το πω, αλλά είναι η αλήθεια. Η εμπειρία 40 χρόνων αυτό λέει. Οι δημοσιογράφοι είναι η μεγαλύτερη αιτία που αυτή η βία έχει μία έξαρση τις τελευταίες δεκαετίες», επισημαίνει και συνεχίζει:

«Παλιά ένα σκοινί χώριζε ΠΑΟΚτσήδες από Αρειανούς»

«Θα σας κάνω έναν σημαντικό παραλληλισμό. Το '87-'88 έπαιζαν μπάσκετ οι δύο υπερομάδες, ΠΑΟΚ και Άρης. Τους οπαδούς τους χώριζε ένα σκοινί ανάμεσά τους. Και ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα στη συνέχεια; Να σκοτώνονται φίλαθλοι της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, όταν πήγε το μπάσκετ στην Αθήνα. Η νοοτροπία “τα θέλω όλα” που υπάρχει κάτω πρέπει να σταματήσει. Και εδώ υπάρχει άλλη νοοτροπία. Μην νομίζετε, ότι τα πράγματα είναι καλύτερα. Και εδώ τη μύγα την κάνουν καμήλα. Τώρα που ζω Θεσσαλονίκη βλέπω, ότι και αυτό δεν μου αρέσει. Θέλω αυτό που ζούσαμε πριν από 25-30 χρόνια να επανέλθει. Γιατί να υπάρχει έχθρα; Ένα τρόπαιο είναι. Όποιος είναι καλύτερος ας το κερδίσει. Εκείνο το διάστημα που έπαιζε ΠΑΟΚ-Άρης (στο μπάσκετ), η Αθήνα ήταν βουβή. Ήταν καρφωμένη στην οθόνη της για να δει αυτό το μεγάλο ματς ανάμεσα σε ομάδες της Θεσσαλονίκης. Θα σας πω και μία ανταλλαγή συνθημάτων που έκαναν τότε. Οι δικοί μου, οι ΠΑΟΚτσήδες φώναζαν “δεν έχετε ομάδα, δεν έχετε λαό, τί ήρθατε να κάνετε στο γήπεδο αυτο;” για να πάρουν την απάντηση των Αρειανών που τους είπαν: “δεν έχουμε ομάδα, δεν έχουμε λαό, εσείς που τα έχετε όλα, κοιτάξτε το ταμπλό”.

Παρατηρείτε έστω μία βρισιά σε αυτά τα λόγια; Και τους χώριζε μόνο ένα σκοινί. Βάλτε τώρα ένα σκοινί να χωρίζει Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς. Έχει τεράστια ευθύνη η ΕΠΟ και η Αστυνομία. Πρέπει να προστατέψει το παιχνίδι από κάποιους κακεντρεχείς και τους θερμοκέφαλους. Γιατί μία μερίδα κάνει τις ζημιές.

Βλέπω λοιπόν στον Τύπο τίτλους που προκαλούν. Εμένα δεν με προκαλούν, γιατί έχω σώας τας φρένας. Αλλά ένα παιδί 17 χρονών μπορεί να το σκεφτεί; Δεν μπορεί να παρασυρθεί; Αρχίζουμε να μπαίνουμε σε ποιο βαθιά θέματα, αλλά να ξέρετε η βασική αιτία, η μάστιγα, είναι τα προκλητικά πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες και τώρα πλέον στο διαδίκτυο».

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης έχει παίξει λύρα προς τιμήν και των δύο ηγετών των ομάδων. Με τον Ιβάν Σαββίδη διατηρεί στενότερες σχέσεις, αλλά με τον αείμνηστο, Ζώρα Μελισσανίδη, τον πατέρα του ηγέτη της Ένωσης, είχε ακόμα πιο εγκάρδιες επαφές. «Ο Μπαρμπαζώρας, αυτός ο τεράστιος Πόντιος, ήταν πατέρας ολωνών μας. Ειδικά εμάς που παίζαμε λύρα μας εκτιμούσε βαθύτατα. Έζησα πολύ ζεστά χρόνια μαζί του. Είναι από τους ανθρώπους που δεν τους ξεχνάς. Κοντά του γνώρισα και τον Δημήτρη», κατέληξε ο μεγάλος δάσκαλος της ποντιακής μουσικής.

«Δεν θα στενοχωρηθώ αν το πάρει ο ΠΑΟΚ»

Ο Γιώργος Ατματσίδης είναι από τους σημαντικούς εκπροσώπους της νεώτερης γενιάς των Ποντίων καλλιτεχνών. Είναι φημισμένος για την δεξιοτεχνία του στη λύρα, την οποία παίζει με το αριστερό χέρι, κάτι που σπανίζει στον χώρο του, αφού είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι αριστερόχειρες κεμεντζετζήδες.

Παρακολουθεί στενά την ΑΕΚ και προσπαθεί να την παρακολουθεί από κοντά, τουλάχιστον στα εντός έδρας παιχνίδια. Ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια παλιννοστούντων Ποντίων εκ Ρωσίας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο κλεινόν άστυ. «Οι γονείς μου ήρθαν τη δεκαετία του '60. Η εγκατάστασή τους στην Αθήνα, ήταν η αιτία που έγινα ΑΕΚτζής. Αν εγκαθίσταντο στη Θεσσαλονίκη, μπορεί τώρα να ήμουν ΠΑΟΚτσής. Οπότε και ο ΠΑΟΚ να το πάρει, δεν θα στεναχωρηθώ τόσο σε σχέση με το αν το έχανα απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Αφού οι δυο ομάδες είναι προσφυγικές. Είναι δικές μας ομάδες. Θα χαρώ περισσότερο, εννοείται, αν το πάρει η ΑΕΚ, Ενωσίτης είμαι», παραδέχεται ο λυράρης του μεγάλου Πόντιου ερμηνευτή, Στάθη Νικολαΐδη. Ο τελευταίος διατηρεί ένα φοβερό στατιστικό. Είναι ΠΑΟΚτσής, αλλά έχει τραγουδήσει στα ποντιακά σκοπούς τόσο για την ομάδα που υποστηρίζει όσο και για την ΑΕΚ! Μπορείτε να τους ακούσετε στα παρακάτω βίντεο:


Αγωνιστικά πάντως δεν βλέπει κάποια από τις δύο ομάδες να υπερτερεί. «Είναι δύο πολύ καλές ομάδες. Ο ΠΑΟΚ είναι σε πολύ καλή φόρμα τον τελευταίο καιρό, η ΑΕΚ εξίσου. Οπότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε την έκβαση της αναμέτρησης. Αφού είναι και οι δύο σε πολύ καλή περίοδο, είναι σίγουρο, ότι θα δούμε ωραίο ματς», τονίζει.

«Θα πάνε να χαλάσουν τη γιορτή;»

Η κακή σχέση που έχουν οι οπαδοί των δύο ομάδων δεν τον αφήνει αδιάφορο. «Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί υπάρχει αυτή η κόντρα», λέει και συνεχίζει: «μία μερίδα συντηρεί κάτι τέτοιο. Νομίζω οι μυαλομένοι και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι δεν θέλουν τέτοια πράγματα. Ακούω, ότι όλα ξεκίνησαν από ένα παιχνίδι Χάντμπολ, το 2010. Δεν μπορώ να καταλάβω. Έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε. Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή. Θα πάνε δηλαδή να το χαλάσουν; Γιατί έξω από το γήπεδο να γίνουν διάφορα και να έχουμε τραυματισμούς και θύματα; Στην τελική την πληρώνουν και κάποιοι αθώοι. Δεν την πληρώνουν πάντα αυτοί που τα προκαλούν».

«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα»

Ο Γιώργος Ατματσίδης παραδέχεται μάλιστα, ότι έχει πολλούς φίλους ΠΑΟΚτσήδες, με τους οποίους διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. «Υπάρχει καζούρα μεταξύ μας. Περιμένουμε πως και πως , πότε θα παίξει ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, να πάρουμε ο ένας τον άλλον τηλέφωνο και να κάνουμε τα πειράγματά μας», διηγείται και υπογραμμίζει: «Μελισσανίδης και Σαββίδης είναι φίλοι. Νομίζω, ότι και οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν να χωρίσουν κάτι μεταξύ τους. Οπότε γιατί και εμείς να μήν είμαστε μονιασμένοι;»

Μπορεί να υποστηρίζει την ΑΕΚ, αλλά ο Πόντιος λυράρης έχει διασκεδάσει με την κεμεντζέ του αμφότερους τους ηγέτες των δύο ομάδων. «Έχω παίξει σε τραπέζια και σε εκδηλώσεις που ήταν παρόντες. Έχω παίξει λύρα στα γενέθλια του Ιβάν Σαββίδη, την εποχή πριν πάρει τον ΠΑΟΚ. Έπαιξα σε χοροεσπερίδα και τραπέζια που ήταν ο Μελισσανίδης. Ακόμα και στο σπίτι του έπαιξα, σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο γιος του, ο Γιώργος. Έχω παίξει σε γάμους στη Θεσσαλονίκη που ήταν καλεσμένος ο ηγέτης του ΠΑΟΚ», κατέληξε ο Γιώργος Ατματσίδης.