Facebook Pixel Οι... 364 ημέρες του Μανόλο στην ΑΕΚ!
Ποδόσφαιρο
| 2011-10-06 23:04:00

Οι... 364 ημέρες του Μανόλο στην ΑΕΚ!

Οι... 364 ημέρες του Μανόλο στην ΑΕΚ!

Παρά μία μέρα ο Μανόλο Χιμένεθ δεν θα συμπληρώσει έναν χρόνο παραμονής στην ΑΕΚ. Ηταν 6 Οκτωβρίου του 2010, όταν η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ ανακοίνωνε επίσημα την προφορική της συμφωνία της με τον πρώην προπονητή της Σεβίλλης και πως δυο μέρες αργότερα και δη την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου θα ερχόταν στην Αθήνα για να υπογράψει και να πιάσει δουλειά.
 


Ετσι και έγινε... Μετά από 364 μέρες στην Ελλάδα και δη στο τιμόνι της Ενωσης, ο Χιμένεθ αποχαιρέτησε την ΑΕΚ και το SentraGoal σας παρουσιάζει τα έργα, τις ημέρες και τις δηλώσεις του Ισπανού κατά την Εν Ελλάδι παραμονή του στη χώρα μας!

Με δεδομένες, λοιπόν, αυτές τις εξελίξεις, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα και οι ημέρες του 47χρονου προπονητή στους «κιτρινόμαυρους». Και σίγουρα το μεγάλο έργο είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, που αποτέλεσε τον πρώτο τίτλο της ΑΕΚ μετά από εννέα χρόνια ανομβρίας και αναμονής σε εκείνον, βέβαια, τον τελικό της ντροπής με τον Ατρόμητο, όπου ο δικέφαλος επικράτησε με 3-0 του Ατρόμητου, αφού νωρίτερα είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά με εκείνο το γκολ από τη σέντρα του Μίτσελ στο 97' σε συνδυασμό με τη λανθασμένη εκτίμηση του Καρνέζη και στα ημιτελικά τον ΠΑΟΚ επικρατώντας με 1-0 μέσα στην Τούμπα και ανατρέποντας τα δεδομένα του πρώτου ματς με το 0-0 στο ΟΑΚΑ.

Τα ματς-σταθμοί του Μανόλο εντός συνόρων

Κατά την σχεδόν μονοετή θητεία του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ υπήρξαν αρκετά ματς-σταθμοί για τον Ισπανό είτε με την καλή είτε με την κακή έννοια. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το εντυπωσιακό ντεμπούτο που έκανε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» κόντρα στον Αρη, όπου η Ενωση όχι απλά επικράτησε, αλλά διέσυρε ενώπιον του κοινού τους, τους «κίτρινους» με 4-0 με τον Νάτσο Σκόκο να πετυχαίνει εντυπωσιακό γκολ με τον Ανδαλουσιάνο προπονητή να αποθεώνεται...


Ιδανικό το ντεμπούτο στη Θεσσαλονίκη για τον Ισπανό προπονητή!
Κανείς επίσης δεν μπορεί να αγνοήσει τα αποτελέσματα στα εντός έδρας ντέρμπι με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Αμέσως μετά τη εντυπωσιακή νίκη επί του Αρη ήρθε το τρίποντο επί του Παναθηναϊκού. Αυτό το 1-0 με γκολ του Τζιμπούρ μόλις στο 4' στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής και βέβαια, το 1-0 επί του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της12ης αγωνιστικής με το χαμένο πέναλτι του Ντουντού στο 57' και το γκολ νίκης του Ισμαελ Μπλάνκο στο 90' και αφού είχε προηγηθεί και η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Μιραλάς. Και πάμε και στην 25η αγωνιστική, όταν η Ενωση με δυο γκολ του Σκόκο φιλοδωρούσε με τέσσερα τέρματα τον ΠΑΟΚ.

Aυτά ήταν τα καλά για το πρωτάθλημα, διότι υπήρχαν εντυπωσιακά, αν θέλετε, ματς-σταθμοί και στο Κύπελλο. Το επιβλητικό 4-0 μέσα στην «AEL FC Arena» επί της Λάρισας, το 2-0 του πρώτου προημιτελικού με τον Παναθηναϊκό και βέβαια το 1-0 μέσα στην Τούμπα στη ρεβάνς των ημιτελικών ήταν, σίγουρα, τρία ματς που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από τη θητεία του Ισπανού τεχνικού από την ΑΕΚ.

Τώρα στα κακά ματς-σταθμούς στην καριέρα του Χιμένεθ στην ΑΕΚ, μπορεί για πολλούς το αποκορύφωμα να είναι το «ντροπιαστικό» 6-0 από τον μετέπειτα πρωταθλητή, Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη» στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Super League, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το «εξευτελιστικό» 4-0 από τον νεοφώτιστο Ολυμπιακό Βόλου στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής με την ομάδα της Μαγνησίας να ΄χει καταφέρει πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 20λεπτο να προηγείται με 2-0 με γκολ των Σανκαρέ στο 12' και Ούμπιδεζ στο 19'. Και, βέβαια, δεν είναι μόνο αυτά τα άξια αναφοράς παιχνίδια...

Υπήρχαν και ματς, όπου η ΑΕΚ έχασε και δεν βλεπόταν... Το τελευταίο 3-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα αποτελεί τρανή απόδειξη, ενώ κάκιστη, αλλά πολύ τυχερή ήταν η Ενωση στον δεύτερο προημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, όπου δεν διαχειρίστηκε καθόλου σωστά το 2-0 του πρώτου ματς και μέχρι το 97' ήταν εκτός συνέχειας στο θεσμό.

Οι άσχημες αναμνήσεις από την Ευρώπη

Οσο για τα ματς στην Ευρώπη, μάλλον υπερισχύουν οι κακές αναμνήσεις, έστω και αν φέτος η ΑΕΚ κατόρθωσε να περάσει στους ομίλους του Europa League! Διότι η Ενωση δεν γίνεται να πανηγυρίζει για το ό,τι κατόρθωσε να περάσει στην παράταση τη Ντιναμό Τυφλίδας στα πλέι-οφ αποσπώντας ισοπαλία 1-1 από τους Γεωργιανούς που στην κανονική διάρκεια είχαν ισοφαρίσει το 1-0 του πρώτου ματς στο ΟΑΚΑ.

Οι φίλοι της ΑΕΚ, λοιπόν έχουν να θυμούνται τρία ματς από τον Μανόλο Χιμένεθ με μία ευχάριστη και δυο δυσάρεστες αναμνήσεις! Και αν θέλετε να το πάμε χρονικά, πρώτη είναι η ευχάριστη... Ηταν 1η Δεκέμβρη του 2010 με την Ενωση να κερδίζει μέσα στο «Πόλιουδ» του Σπλιτ με 3-1 τη Χάιντουκ και να μπαίνει πολύ γερά στο παιχνίδι της πρόκρισης στους «32» του Europa League! Μεγάλη εμφάνιση για την ΑΕΚ στην Κροατία και αποτέλεσμα που έδινε φτερά πρόκρισης στους «κιτρινόμαυρους» με την προσγείωση να έρχεται ανώμαλα στις 16 του ίδιου μήνα από τη Ζενίτ των πολλών αναπληρωματικών, αλλά εν τέλει κλάσεις ανώτερων Ρώσων με 3-0!


Εκδηλη η απογοήτευση του Ισπανού στο τέλος της αναμέτρησης της περασμένης Πέμπτης με τη Στουρμ!
Αυτά για πέρσι, διότι και φέτος, τα πράγματα είχαν ίδια γεύση! Και στα δυο ματς με τη Ντιναμό η Ενωση ήταν απογοητευτική. Στο 1-0 του ΟΑΚΑ, αλλά και στο 1-1 επί γεωργιανού εδάφους οι «κιτρινόμαυροι» δεν έδειξαν απολύτως τίποτα. Οσο για τα δυο παιχνίδια των ομίλων, εκεί ήταν τα πολλά γέλια.

Στις Βρυξέλλες ο δικέφαλος παραδόθηκε άνευ όρων στην Αντερλεχτ από την οποία ηττήθηκε με 4-1, ενώ στο ματς με τη Στουρμ, η οποία επί της ουσίας αποτέλεσε την αρχή του τέλους, ο Μανόλο έκανε το λάθος να βγάλει στο 66' τον κορυφαίο και ουκ ολίγες φορές πλέον επικίνδυνο παίκτη για την εστία των Αυστριακών, Λεονάρντο. Εβαλε στη θέση του τον άπειρο, Κλωναρίδη με αποτέλεσμα για σχεδόν 30 λεπτά η Ενωση να μην απειλεί, έστω και με αριθμητικό μειονέκτημα, στην κοντρα την άμυνα της ομάδας του Γκρατς με συνέπεια στο 87' και στο 92' να δέχεται δυο τέρματα και το 1-0 του 50' να μετατρέπεται στο τελικό 2-1 υπέρ των πρωταθλητών Αυστρίας.

Ατάκες περί Μπάγεβιτς

Μέσα σ' αυτό τον χρόνο βγήκαν από το στόμα του Μανόλο Χιμένεθ, ατάκες που θα μείνουν για καιρό στο μυαλό των φίλων της ΑΕΚ. Κουβέντες που είπε ο Ισπανός και κατόρθωσε να τραβήξει την προσοχή όλων...

Σ' αυτό το κεφάλαιο πρέπει να ξεκινήσει κανείς από τα καρφιά του Ισπανού τεχνικού κατά του προκατόχου του, Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ουκ ολίγες φορές ο Ανδαλουσιάνος έριχνε ακόμα και ευθείες βολές στον Σερβοέλληνα προπονητή ακόμα και μετά από μεγάλες νίκες. Ποιος ξεχνά τι είχε πει ακριβώς μετά το ντεμπούτο με τον Αρη, όπου η ομάδα του κέρδισε με 4-0; Μάλλον, αρκετοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισημανθεί.

Ο Μανόλο Χιμένεθ είχε παραχωρήσει συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ισπανίας και δη στην εκπομπή «El partido de las 12» και είπε χαρακτηριστικά: «Η ομάδα είναι αδούλευτη στην τακτική». Ενώ όταν ειδικά έχανε βαθμούς, έσπευδε να τα χώνει στον «Ντούσκο» για την προετοιμασία που έγινε και φρόντισε να το κάνει στο αμέσως επόμενο ματς με την Αντερλεχτ, όπου η ΑΕΚ έχανε τον Σκόκο με μυϊκό τραυματισμό και γι' αυτό έφταιγε μεταξύ άλλων και η προετοιμασία που είχε κάνει ο Σερβοέλληνας τεχνικός.


Ουκ ολίγες φορές ο Μανόλο «κάρφωσε» τον Ντούσαν!
«Μέχρι θανάτου στην ΑΕΚ»

Και πάμε σ' άλλες ατάκες για τους παίκτες της ΑΕΚ, για τον ίδιο, αλλά και για κάποιες μεταγραφές που έγιναν ή δεν έγιναν.

«Μέχρι θανάτου στην ΑΕΚ», είχε δηλώσει ο Ισπανός σε συνέντευξη του σε ελληνική εφημερίδα μόλις λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ηταν η απάντηση του μόλις είχε δεχθεί το ερώτημα πώς όσο δεν ξεκαθαρίζει εκείνον τον καιρό το θέμα της παραμονής του στην ομάδα, ακούγεται πιο έντονα ότι θα φύγει...«Το μυαλό μου είναι στην ΑΕΚ, είμαι μέχρι θανάτου με την ΑΕΚ όσο είμαι προπονητής της», ήταν χαρακτηριστικά η ατάκα του Ανδαλουσιάνου τεχνικού.

Οι Φεράρι και καφέδες...

Ο Χιμένεθ είχε ιδιαίτερη σχέση με τις Φεράρι και τους καφέδες με πρόεδρους και ιδιοκτήτες.

Παραμονές του αγώνα με τον Παναθηναϊκό την 1η Φλεβάρη, οι εκπρόσωποι Τύπου ρώτησαν τον Ισπανό προπονητή, αν ήταν ικανοποιημένος από τις μεταγραφές και εκείνος απάντησε: «Η ΑΕΚ είναι μια Φεράρι. Χρειαζόμασταν δυνατά άλογα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την δουλειά που έγινε από την διοίκηση στις μεταγραφές». Την ίδια μέρα, λοιπόν, δέχθηκε ερώτηση και περί του τι χρειάζεται για να παραμείνει στην ομάδα απαντώντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

«Ένας καφές με τον κύριο Αδαμίδη και μια συζήτηση με τους ιδιοκτήτες της ομάδας. Πρέπει να ζούμε μέρα με την μέρα. Το να σκεφτόμαστε τι θα γίνει δυο μέρες μετά, είναι περίπλοκο. Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο και θα το τηρήσω. Αυτό που θέλω, είναι φιλοδοξία απ' όλους. Και νιώθω το ίδιο ευτυχισμένος αν φοράω κοστούμι με γραβάτα ή αν φοράς τζιν», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ισπανός προπονητής.


Ο Αδαμίδης και ο Χιμένεθ κατά την παρουσίαση του Ισπανού!
Η ατάκα περί πόρωσης

Παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 26 Νοεμβρίου του 2010, από το στόμα του Χιμένεθ βγήκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κουβέντες. Οι δημιοσιογράφοι επισημαίνουν στον Ισπανό προπονητή πως πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είχερ «πορώσει» ψυχολογικά τους παίκτες της ομάδας και αν θα πρέπει να περιμένουν οι φίλοι της ΑΕΚ κάτι αντίστοιχο ενόψει Ολυμπιακού με τον Μανόλο να απαντά με ψυχραιμία.

«Εγώ δεν «πορώνω» τους ποδοσφαιριστές μου για ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά τους προπονώ για να είναι φιλόδοξοι και να θέλουν να κερδίσουν», υποστήριξε τότε ο Ανδαλουσιάνος και κατέληγε: «Δεν αξίζει να κερδίζουν μόνο μία μάχη. Ας χάνουμε μία μάχη, αρκεί να κερδίζουμε τον πόλεμο». Οσο για τη σχέση με τον Βαλβέρδε, είχε πει χαρακτηριστικά: «Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι φίλος μου, συνάδελφος, συμπαίκτης και πάνω από όλα για αύριο ο μεγαλύτερος μου εχθρός. Μετά το παιχνίδι θα τον δω και θα τον αγκαλιάσω. Στο παιχνίδι είναι αντίπαλος».

Η οικονομική κρίση και η παρουσία στο ντέρμπι

Η ΑΕΚ προερχόταν από ένα βαρύ 3-0 στην Ευρώπη από την Αντερλεχτ, ο Χιμένεθ θα καθόταν για 3η φορά στον πάγκο της ομάδας και ήθελε να την οδηγήσει στη νίκη επί του Παναθηναϊκού για τον κόσμο που σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης θα πλήρωνε εισιτήριο για να δει την ομάδα να της χαρίζει μία μεγάλη χαρά.


«Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι φίλος μου, συνάδελφος, συμπαίκτης και πάνω από όλα για αύριο ο μεγαλύτερος μου εχθρό», είχε δηλώσει παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ο Μανόλο Χιμένεθ!
«Σε μια κοινωνία που ζει σε βαθιά οικονομική κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί φίλαθλοι, οι οποίοι έχουν οικονομική αδυναμία αλλά θα έρθουν στο γήπεδο και θέλουμε να τους δώσουμε χαρά», ήταν η απάντηση μεταξύ άλλων του Ισπανού σε ερώτηση περί της ετοιμότητας της ομάδας του για την αναμέτρηση με το «τριφύλλι» στη συνέντευξη Τύπου στις 23 Οκτώβρη του 2010.

Το «υποφέρω και πονάω» και το «Κύπελλο είναι ζωής ή θανάτου» μετά την εξάρα

Αλλες δυο ατάκες που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες είναι αυτές μετά την εξάρα από τον Ολυμπιακό, όπου ο Χιμένεθ έχει κάνει εγκλήματα και έχει σημαντικό μερίδιο για τη βαριά ήττα με 6-0 από τους Πειραιώτες, όπου παρουσιάζεται στη συνέντευξη Τύπου και ζητά ουκ ολίγες φορές συγνώμη από τον κόσμο της ομάδας.

Χαρακτηρίζει αρχικά την ήττα αυτή ως... ένα σκληρό ατύχημα και εν συνεχεία υποστηρίζει πως «... υποφέρω και πονάω πολύ και για τους παίκτες μου και τον κόσμο της ΑΕΚ. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας. Για μας το Κύπελλο είναι ζωής ή θανάτου».

Αυτός ήταν, κύριοι και κυρίες, ο Μανόλο Χιμένεθ....

ΠΗΓΗ: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags