Facebook Pixel Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Στον τελικό του Κυπέλλου η ΑΕΚ! Αποκλεισμός με ψηλά το κεφάλι για Ολυμπιακό (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2023-04-12 21:33:00

Στον τελικό του Κυπέλλου η ΑΕΚ! Αποκλεισμός με ψηλά το κεφάλι για Ολυμπιακό (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Στον τελικό του Κυπέλλου η ΑΕΚ! Αποκλεισμός με ψηλά το κεφάλι για Ολυμπιακό (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Πειραιώτες επικράτησαν 2-1 των "κιτρινόμαυρων" αλλά αποχαιρέτησαν τον θεσμό, αφού το 3-0 της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί στον επαναληπτικό του "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Ολυμπιακός:-ΑΕΚ Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας προκρίθηκε η ΑΕΚ αν και ηττήθηκε 2-1 από τον Ολυμπιακό. Το 3-0 της Νέας Φιλαδέλφειας στην πρώτη αναμέτρηση των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας έδινε μεγάλο προβάδισμα στους «κιτρινόμαυρους», οι οποίοι πήραν το εισιτήριο για το μεγάλο ραντεβού το ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου, παραμονή των εθνικών εκλογών.

Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας προκρίθηκε η ΑΕΚ αν και ηττήθηκε 2-1 από τον Ολυμπιακό. Το 3-0 της Νέας Φιλαδέλφειας στην πρώτη αναμέτρηση των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας έδινε μεγάλο προβάδισμα στους «κιτρινόμαυρους», οι οποίοι πήραν το εισιτήριο για το μεγάλο ραντεβού το ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου, παραμονή των εθνικών εκλογών.

Η μόνη εκκρεμότητα αποτελεί το γήπεδο διεξαγωγής, καθώς τη Μεγάλη Τετάρτη (12-4-2023) προέκυψε, ότι η Κυπριακή Αστυνομία είναι αρνητική στη διεξαγωγή του αγώνα στο ΓΣΠ της Λευκωσίας. Η Ένωση περιμένει τον αντίπαλό της, ο οποίος θα είναι ο ΠΑΟΚ που έχει καθαρίσει την πρόκριση επί της Λαμίας από το πρώτο ματς, στο οποίο επικράτησε 5-1.

Εκπλήξεις Ανιγκό και σχήμα Κυπέλλου από Αλμέιδα

Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής προέκυψε στον Ολυμπιακό, πριν το παιχνίδι, καθώς ο Ροντινέι τέθηκε νοκ άουτ λόγω ίωσης. Έτσι και αλλιώς η αποστολή των Πειραιωτών είχε εκπλήξεις αφού ο Ζοσέ Ανιγκό, ο οποίος άφησε εκτός αποστολής τον Χάμες Ροντρίγκες, που ταλαιπωρείται εδώ και μήνες με ενοχλήσεις όπως και τον επίσης τραυματία Σέρτζι Κανός, αλλά και τον Παναγιώτη Ρέτσο.

H 11άδα των «ερυθρόλευκων» παρουσίασε εκπλήξεις Ο Μπακαμπού πήρε τη θέση του Ελ Αραμπί στην επίθεση και ο Σισέ αυτή του Παπασταθόπουλου στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο Ανδρούτσος αντικατέστησε τον Ροντινέι, που ταλαιπωρείται από ίωση. O Βαλμπουενά αγωνίστηκε αντί του Χάμες Ροντρίγκες, ενώ ο Πασχαλάκης κράτησε τη θέση του κάτω από τα δοκάρια αντί του Τζολάκη, που αγωνιζόταν ως βασικός στο Κύπελλο μέχρι πρότινος.

Με πολλές απουσίες πήγε στο  «Γ. Καραϊσκάκης» η ΑΕΚ, η οποία δεν υπολόγιζε στον τραυματία Αραούχο, όπως και στους Τζαβέλλα, Σιντιμπέ, Άμραμπατ, Φαν Βέερτ. Είχαμε όμως επιστροφή Μουκουντί, ο οποίος πήρε και θέση στο αρχικό σχήμα δίπλα στον Μήτογλου.

Ο Ματίας Αλμέιδα επέλεξε τον Στάνκοβιτς ως τερματοφύλακα με αμυντική τετράδα τους Ρότα, Μήτογλου, Μουκουντί, Μοχαμαντί, από δεξιά προς τα αριστερά. Στη μεσαία γραμμή πήρε θέση ο Γαλανόπουλος που ανέλαβε ρόλο κόφτη, με τον Πινέδα στα αριστερά του, τον Φερνάντες στα δεξιά του και μπροστά του σε ρόλο δημιουργικού μέσου τον Μάνταλο. Στην επίθεση τοποθετήθηκαν Τσούμπερ και Γκαρσία.

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Σισέ, Μπα, Ρέαμπτσουκ, Ανδρούτσος (80’ Ανδρούτσος), Εμβιλά, Χουάνγκ, Μπιέλ (61’ Βρουσάι), Φορτούνης (80’ Ελ Αραμπί), Βαλμπουενά (68’ Γκάρι Ροντρίγκεζ), Μπακαμπού

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Μουκουντί, Μοχαμαντί (12’ Χατζισαφί), Γαλανόπουλος (72’ Σιμάνσκι), Φερνάντες (63’ Ελίασον), Μάνταλος (72’ Γιόνσον), Πινέδα, Τσούμπερ, Γκαρσία (73’ Γκατσίνοβιτς)

Πρέσινγκ ψηλά από Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός δοκίμασε να πιέσει από νωρίς και πολιόρκησε την ΑΕΚ στην περιοχή της, με εντολή Ζοσέ Ανιγκό που ζητούσε συνεχώς στους παίκτες του να «πρεσάρουν» την «κιτρινόμαυρη» άμυνα ψηλά, ούτως ώστε να πετύχει η ομάδα του ένα γρήγορο γκολ και να κυνηγήσει ανατροπή του 3-0 του πρώτου αγώνα. Φορτούνης, Χουάνγκ και Μπιέλ δημιούργησαν δύσκολες καταστάσεις στους φιλοξενούμενους, με επικίνδυνα γεμίσματα στα καρέ του Στάνκοβιτς και σουτ.  

Παρ’ όλα αυτά, η Ένωση κατάφερε να περιορίσει μετά το 10’ τον ρυθμό των γηπεδούχων, κάτι στο οποίο συνετέλεσε και η αναγκαστική αλλαγή του Μοχαμαντί στο 12’, να βγει μπροστά και να δημιουργήσει επιθετικές ενέργειες, όπως το γυριστό σουτ του Γκαρσία στο 17’, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μάνταλου, που έφυγε πάνω από τα δοκάρια και την προσπάθεια του Πινέδα να περάσει κάθετη για τον Γκαρσία στο 26’, μία ενέργεια που ανακόπηκε από εξαιρετικό τάκλιν του Μπα.

Γκολ Βαλμπουενά με καρφωτή κεφαλιά

Η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού όμως πλήρωσε την ανασφάλειά της, η οποία την οδηγούσε σε λάθη. Η αδυναμία του Ρότα να κόψει στην πλάγια γραμμή, έφερε τον Μπακαμπού σε θέσει για γέμισμα από αριστερά, βρήκε τον Βαλμπουενά που μέσα σε μία ανοργάνωτη άμυνα, έκανε καρφωτή κεφαλιά για το 1-0 στο 27’. Οχτώ λεπτά αργότερα ο Μπιελ βρέθηκε σε καλή θέση για ένα δεύτερο γκολ μετά από ωραίο σερβίρισμα του Φορτούνη από τα δεξιά, αλλά ο Ισπανός αστόχησε απελπιστικά, στο 28’ όμως ο Έλληνας άσος το πήρε πάνω του, πιάνοντας συρτό σουτ, το οποίο πήγε πάνω στον Στάνκοβιτς.

Στο τέλος του ημιχρόνου, η ΑΕΚ βγήκε μπροστά και δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή των γηπεδούχων. Στο 39’ το σουτ του Φερνάντες από τη δεξιά γωνία του «κουτιού» απομακρύνθηκε από τον Σισέ σε κόρνερ. Η μεγαλύτερη στιγμή για τους «κιτρινόμαυρους» σημειώθηκε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Η σέντρα του Χατζισαφί, βρήκε τον Πινέδα (κακή τοποθέτηση από Ρέαμπτσιουκ στη φάση), με τον Μεξικανό να πιάνει τη μπαλιά, αλλά να αστοχεί.

Ισοφάριση με αυτογκόλ Μπα και γκολάρα από Χουάνγκ

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ μπήκε με διάθεση να πιέσει ψηλά και να βρει τον δρόμο για την ισοφάριση. Οι ευκαιρίες τις δόθηκαν και μάλιστα μεγάλες, στο 48’ και στο 49’. Και στις δύο όμως ο Λιβάι Γκαρσία δεν τελείωσε ιδανικά, αφού στην πρώτη περίπτωση (που δέχτηκε ωραία μπαλιά από τον Πινέδα) ο Πασχαλάκης έβαλε στοπ, ενώ στη δεύτερη σημάδεψε πάνω από την εστία.

Οι «φιλοξενούμενοι» όμως κατάφεραν να πετύχουν το 1-1. Χρειάστηκε όμως και ο παράγοντας τύχη. Στο 52’, ο Λιβάι Γκαρσία βρήκε πεδίο βολής εκτός περιοχής, σούταρε, ο Πασχαλάκης κινήθηκε προς τα δεξιά, ο Μπα άπλωσε το πόδι του για να κόψει, αλλά την έστειλε στα δίχτυα. Οι πανηγυρισμοί κράτησαν για λίγο για τους «κιτρινόμαυρους», αν και το εκτός έδρας γκολ, τους έδινε τεράστιο πλεονέκτημα, το οποίο μόνο με αυτοκτονία θα μπορούσε να χαθεί.

Ο Ολυμπιακός πέντε λεπτά αργότερα επανέκτησε το προβάδισμα. Ο Χουάνγκ βρήκε αρκετά μέτρα μπροστά του, έπιασε χαμηλό σουτ με το αριστερό και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Στάνκοβιτς. Στη συνέχεια η ΑΕΚ έδειξε να είναι πιο επιθετική και να διαχειρίζεται καλύτερα το αποτέλεσμα, ροκανίζοντας το χρόνο έξυπνα με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να μην έχουν περιθώρια να διεκδικήσουν κάτι που εξ αρχής φαινόταν ακατόρθωτο.

Στο 90’ ο Μασούρας πήρε κάθετη μπαλιά αλλά το σουτ που επιχείρηση δεν ανησύχησε τον Στάνκοβιτς, ενώ στο 93’ η ΑΕΚ είχε ευκαιρία να ισοφαρίσει με Γκαρσία και Τσούμπερ, ο Πασχαλάκης όμως φώναξε ξανά παρών, διατηρώντας το 2-1, το οποίο και το τελικό σκορ.

 

 

 

 

 

Κίτρινες: Φορτούνης (45’) – Γαλανόπουλος (64’), Πασχαλάκης (87’), Ρέαμπτσιουκ (88’)

Τα σφυρίγματα

Στο 70’ ο Τσούμπερ σημείωσε ένα καταπληκτικό γκολ με ατομική προσπάθεια από τα αριστερά. Ωστόσο ακυρώθηκε ορθά σε συνεννόηση με το VAR καθώς ο Ελβετός ξεκίνησε από θέση οφσάιντ.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags