Η μαγική μεταμόρφωση όμως, της άλλοτε «Σταχτοπούτας» της ισπανικής μπάλας δεν έγινε ούτε με άμαξα, χαμένα παπούτσια ή πρίγκιπες, αλλά χάρη στη βοήθεια του City Football Group και τον προγραμματισμό του Πέρε Γκουαρδιόλα, ταλαντούχου μάνατζερ και μικρότερου αδελφού του Πεπ.

Στα ταμεία της ομάδας με 93 χρόνια Ιστορίας, που ανέβηκε για πρώτη φορά στη Liga το ’17, ξανά έπεσε και ξανά ανέβηκε πέρυσι το CFG, που ελέγχει το 48% των μετοχών δεν επένδυσε τρελά χρήματα, όλα κι όλα 55εκ. ευρώ, για τη Ζιρόνα όμως ήταν υπέρ αρκετά για να μηδενίσει όλα της τα χρέη προγραμματίζοντας ύστερα, με ηρεμία και κυρίως σοφία τα επόμενα βήματά της.

Ο άνθρωπος που «οσμίστηκε» την ευκαιρία ήταν ο Πέρε Γκουαρδιόλα, επί χρόνια μάνατζερ του Ινιέστα, αλλά και του Ουρουγουανού, Λουϊς Σουάρεζ, μετά στέλεχος μίας αμερικανικής, πολυεθνικής και από το ’17 πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ζιρόνα στην οποία έγινε μέτοχος με το 16%. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στον Μαρσέλο Κλαουρέ, το 48% στον άπειρο γαλαξία της City Football Group που ο ίδιος, με τη μεσολάβηση του Πεπ, έφερε στην πόλη και που μεταξύ άλλων ελέγχει: το 100% της Μάντσεστερ Σίτι, της Μέλμπουρν Σίτι, της Μοντεβιδέο Σίτι και της γαλλικής Τρουά. Το 99% της βελγικής Λόμελ, το 90% της βραζιλιάνικης Μπαϊα, το 80% της Νιού Γιορκ Σίτι και της ιταλικής Παλέρμο. Το 65% της Μπουμπάι (…Σίτι), το 29,7% της κινέζικης Σιζουάν και το 20% της ιαπωνικής Γιοκοχάμα Μαρίνος.

Απόλυτο αφεντικό όμως, με εκτελεστικά καθήκοντα είναι ο Πέρε που αφού άλλαξε τέσσερις προπονητές σε δύο χρόνια κατέληξε στον Μιγκέλ Άνχελ Σάντσεθ Μουνιόθ «Μίτσελ», μία ζωή στη Ράγιο Βαγιεκάνο, τόσο ως παίκτης, όσο ως ποδοσφαιριστής, ειρωνεία της τύχης την ομάδα που αντιμετωπίζει αυτό το Σάββατο στη Μαδρίτη ελπίζοντας να διατηρηθεί στην κορυφή. «Και να πέσουμε όμως από εκεί πάνω, δεν πειράζει, υπογράμμισε με μετριοπάθεια ο Πέρε. Ο αποκλειστικός μας στόχος είναι να σωθούμε: και με 10 ακόμη βαθμούς, θα τα έχουμε καταφέρει».

 

Για την ώρα πάντως η Ζιρόνα, οι κάτοικοι της οποίας μέχρι πριν από πέντε χρόνια υποστήριζαν άπαντες, και με φανατισμό τη Μπαρτσελόνα, ενώ τώρα το ακριβώς αντίθετο, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους Ισπανούς για μία σειρά απρόσμενων αποτελεσμάτων. Μία μόνο ισοπαλία, στην πρεμιέρα με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, μία μόνο ήττα, στις 30 Σεπτεμβρίου από μία άλλη Ρεάλ (Μαδρίτης), 11 νίκες από τις οποίες έξι, μεγάλες, εκτός έδρας (1-2 τη Σεβίλλη, 2-4 τη Γρανάδα, 1-2 τη Βιγιαρεάλ, 0-1 την Καντίθ, 2-4 την Οσασούνα, 1-2 την Βαγιεκάνο) και πέντε στην έδρα της, το μικρό «Μοντιλίβι», χωρητικότητας μόλις 14.600 θέσεων: 3-0 τη Χετάφε, 1-0 τη Λας Πάλας, 5-3 τη Μαγιόρκα, 5-2 την Αλμερία, 1-0 τη Θέλτα.

Με τη Μπαρτσελόνα, καρδιακή ομάδα τόσο του Πέρε, όσο του Πεπ δεν έχει παίξει ακόμη, αλλά θα την αντιμετωπίσει στις 10 Δεκεμβρίου, στο «Ολυμπιακό Στάδιο» της Βαρκελώνης. Μέχρι τότε, έχει ακόμη περιθώριο να μαζέψει όσους περισσότερους βαθμούς μπορέσει για να φτάσει στον στόχο των 41 εξασφαλίζοντας, όπως λέει και ο Πέρε, προφανώς για να μην τους ματιάσουν, το συντομότερο την παραμονή της…